Головна » 2013 » Серпень » 10 » Дітям до школи – батькам у магазин!
11:15
Дітям до школи – батькам у магазин!
Ще не вщухли перипетії, пов’язані з літнім відпочинком рідних чад, а незабаром уже перше вересня. І знову батьківські проблеми, пов’язані цього разу з підготовкою дітей до школи. Як одягти першокласника? Як порозумітися з випускником? Де знайти необхідне і безпечне шкільне приладдя? Чим зайняти дитину, щоб не вешталась дворами та не бешкетувала на вулицях? Які зачіски можна дозволяти старшокласницям? 

Питань безліч. На правах досвідченого батька двох вже дорослих дітей, дозволю собі дати кілька порад молодшим, і поки-що, менш досвідченим батькам-колегам. 

Життя нині не просте, тому економити мусить кожний. Напередодні нового навчального року довелося мені поцікавитися звичним учнівським гардеробом та портфелем. Обійшов один київський базар, зайшов до ряду спеціалізованих магазинів. Товарів для школярів вдосталь. На базарах речі, яскраві, різнобарвні, в основному китайські, хоча і не дешеві. Костюми для хлопчиківпершокласників у «Дитячому світі» продають від 600 до 1,5 тис. грн. Продавці пояснюють, що різниця в ціні залежить від виробника. «В турецьких – 70% вовни, а в наших віскоза. Проте вітчизняні практичніші, зачіпок не роблять, і носитися будуть краще», – пояснює продавчиня Марина. Найдешевшу сорочку продають за 29 грн, а найдорожчі і за 357 грн можна взяти. Шкіряне взуття по 450 грн, а зі шкірозамінника – 220 грн. Комплект українського виробника з піджака, спідниці і сарафана для дівчинки коштує 898 грн. А ось турецькі ціни набагато вищі. Піджак – 738 грн, спідниця – 438 грн, і сарафан – 558 грн. Рюкзаки в «Дитячому світі» продають від 400 грн, а от на «Петрівці» можна знайти і за 50 грн. Секрет у тому, що це минулорічні. 

Від занадто дешевих покупок застерегла похилого віку жінка, що напевне купляла для онуки. 

– Гарний костюм придбала. Гляньте, яскравий, дизайн незвичний, але в онучки алергія на синтетику, а у продавця сертифікату на цю модель немає. Боюся не заплатити б двічі, що робить, як відомо, кожен скупий. Адже й грошей зайвих немає… 

– А ви б у Вишгород поїхали, на периферії дешевше. Та й сертифікати у магазинах є. Я своїх дівчат лише там одягаю… 

Я запитав у жіночки, яка приєдналася до розмови, ім’я та рекомендований магазин. 

– Катерина Пінчук, – залюбки відрекомендувалася молодиця. А магазин у нас «Екоцентр». Другий поверх, там мережа торгівельних кіосків. То там є все, що завгодно. Ціни, дешевші навіть базарних. Я теж за здоров’я дітей піклуюся, тому сертифікати ретельно перевіряю… Я таки не полінувався і відвідав згадану адресу. 

Продавчиня Олена Нікорович з відділу дитячого одягу люб’язно демонструє шкільні речі – туфлі хлопчачі і дівчачі від 100 гривень, хлопчачі костюмчики, що підійдуть, як першокласнику, так і випуск– нику початкової школи, тобто п’ятикласнику від 230 гривень, дівчачі сарафанчики від 135. Широкий вибір білизни – від панчох, колготок та шкарпеток до білизни. Констатую, що торгівельні націнки теж прийнятні. 

– Все сертифіковане, – хизується документами приватний підприємець. Тобто безпечне, та й їхати з найвіддаленішого села до Вишгорода ближче ніж до Києва, хоч і тут є проблема. Багато мам вже давно просять про організацію додаткового рейсу, що курсував би, наприклад, з Лютіжа через Нові і Старі Петрівці на Вишгород і в зворотній бік, а то автобуси, що проходять, вщерть «забиті», та й у Вишгород рідко заходять… Словом багато моїх знайомих тут пов– ністю одягають дітей, та й подруга моя Світлана Макаренко лише у мене доньку – другокласницю одягає. 

У відділі спортивних товарів я познайомився з чоловіком, що цікавився футбольними аксесуарами для сина, дев’ятикласника із Сувида. 

– Просив малий подивитися ще й кімоно та знаряддя для бойових мистецтв. Тут у відділі спорттоварів теж все є. Від м’ячів до купальників, тренувальних штанг та костюмів для занять танцями і боксом. Перше, третє та останнє гідне уваги хлопців, все інше приваблює дівчат, – жартує випадковий співрозмовник, – щоб зайняти дитячий час… 

– А зошити, щоденники, пенали тут теж є? 

– Так, у сусідньому відділі канцтоварів. 

Хоча мій син давно і закінчив школу, але я не відмовив собі в задоволенні придбати йому в подарунок електробритву відомої фірми за 430 гривень. Для школярів звичайно краще придбати тример для догляду за зачіскою, плойку для дівчат – відповідно за 100 і 130 гривень. Можна і заздалегідь замовити модель, що сподобалася. Тобі її доставлять протягом трьох днів разом з гарантією. 

Взагалі, я зрозумів, що у Вишгороді підготувати дитину до школи можна не виходячи за межі одного магазину протягом однієї-двох годин, маючи в кишені середньостатистичну суму коштів, звичайно, якщо не претендуєте на щось екстраординарне. До речі, перенасичення, відсутність почуття міри у всьому дітям шкільного віку дуже шкідливе, аби часом не виховати егоїста. Може й дорогувато нині для декого одягти школяра, але ж треба. Бо діти нам дорогі не тільки в сенсі коштів, а й насправді... 

В той же час потрібно бути дуже обережним у виборі шкільного товару. Нещодавно Держспоживінспекція зняла з реалізації 40% асортименту шкільних товарів за результатами перевірки 300 підприємств, що реалізують такі товари, повідомив голова Держспоживінспекції Сергій Орехов. Встановлено більше тисячі порушень вимог законодавства про захист прав споживачів та забраковано і знято з реалізації близько 20 тисяч одиниць товарів або 40% від перевіреної кількості. «На жаль, аналіз стану споживчого ринку товарів шкільного асортименту свідчить про те, що сьогодні намітилася стійка тенденція надходження на споживчий ринок України товарів з грубими виробничими дефектами, із застосуванням матеріалів, які можуть негативно впливати на стан здоров’я дітей. Ринок заповнили товари невідомого походження», – сказав С. Орехов. 

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
фото автора
Переглядів: 709 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus