Головна » 2013 » Грудень » 7 » Депутату є справа до всього
12:09
Депутату є справа до всього
Яке місце в загальнодержавному корпусі народних депутатів посідає депутат місцевого рівня?  Очевидно, що це питання постає перед  кожним мешканцем регіонів, адже столиця, як правило, перебуває десь аж «за горами», а жити доводиться тут, у провінції. І житейські питання вирішувати теж потрібно тут, на місці. Усі депутати входять до складу тих чи інших комісій, що опікуються суспільно важливими проблемами. Мене обрано головою постійної комісії районної ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

У чому ж полягає її робота? Адже депутат райради особисто не бере участі у боротьбі з негативними явищами, бо це справа правоохоронних органів. Так, депутат не має права брати безпосередню участь у діях міліції чи прокуратури, що пов’язані з безпосередньою участю у розслідуванні кримінальних справ. Міліція – це орган профілактики, слідства і дізнання. Наголошую саме на профілактиці злочинності та правопорушень. Громадськість за допомогою свого обранця має контролювати діяльність правоохоронних органів, хоча б з тією метою, щоб уникнути непорозумінь, на зразок врадіївських. Тому міліція і повинна всіляко залучати суспільство, депутатський корпус і за підтримкою місцевих органів самоврядування проводити рейди, перевірки з метою надання реальної інформації населенню району про стан злочинності в районі. У тісній співпраці з міліцією, органами місцевого самоврядування, громадськістю і бачиться мені головна мета діяльності постійної комісії районної ради з питань законності, правопорядку, боротьби з організованою злочинністю та корупцією, яку я очолюю у Вишгородському районі.

Для наочності наведу приклад із засідання комісії, що відбулося в березні цього року. За участю депутатів райради Валерія Бернадіна, Олексія Бойка, радника голови райради Крістіни Овчіннікової, голови фонду  підтримки підприємництва  Юрія Боярина, Ірини Побідаш, Ігоря Москаленка, начальника відділу міліції з питань громадської безпеки Вишгородського РВ ГУ МВС у Київській області Анатолія Вітюка, його колеги — начальника відділу  кримінальної міліції Олександра Резуника, начальника служби у справах  дітей Вишгородської РДА Валентини Тимошенко та представника відділу освіти РДА Олесі Бондаренко розглядалася інформація про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку, запобігання проявам злочинності на території Вишгородського району. Не буду навантажувати подробицями, але виявилося, що на запитання щодо існування в районі заборонених гральних автоматів, про боротьбу з проявами дитячої злочинності, випадками наркоманії, розповсюдженням алкоголізму  відповідні служби не змогли дати будь-якої відповіді. Це говорить про те, що службами  міліції у справах дітей та відділом освіти навіть облік подібних випадків не налагоджено, не кажучи вже про профілактику і якусь боротьбу. Прийнята відповідна програма не виконується. Мотивується подібний стан відсутністю коштів, хоч кошти в даному випадку геть не потрібні! Необхідне пряме виконання своїх обов’язків і зацікавленість, а не байдужість до існуючих проблем.  Переконаний,  соціальні проблеми народжуються з людської байдужості посадових осіб. І щоб уникнути цього, потрібен дієвий районний депутат з відповідними повноваженнями, авторитетом і наполегливістю.

Позитивний результат від подібної роботи депутатів також є. У науці існують поняття «розробки практичні» — що одразу після запровадження дають позитивний результат і «винаходи фундаментальні» — від яких користь можна отримати лише згодом, коли людство доросте до них… Наведу ще один приклад — у селі Козаровичі загинув юнак. Убиті горем, але законослухняні батьки зателефонували у міліцію, щоб ті приїхали і констатували смерть, визначивши кримінальність випадку. Але міліціонери чомусь не квапилися… Довелось втрутитися районному депутатові та розтлумачити правоохоронцям, що під час спеки тіло не може довго залишатися непохованим, а від оперативних дій міліції залежить самопочуття живих.  

Міліція приїхала, але знадобилося втручання депутата, бо невідомо скільки перебував би загиблий на спеці. Це – практичний аспект. Засідання комісії – фундаментальна справа. Вказати на проблему, змінити до неї ставлення чиновників, усвідомити її суспільством – на це потрібен час. Робота комісії спрямована на зміну ставлення до проблеми оточуючих і працівників міліції, і, власне, громадськості.  Про це і має йтись на кожній  сесії, бо без жвавого обговорення актуальні проблеми забуваються. Сподіваюся, що порушені питання не залишатимуть байдужими нікого, а преса, у свою чергу, дасть повний, а не вибірковий і вигідний комусь звіт про її роботу.

Віктор КУЛЯЄВ, 
депутат районної ради
Переглядів: 617 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus