Головна » 2014 » Березень » 1 » Цивільній обороні – цивілізований підхід
11:50
Цивільній обороні – цивілізований підхід
Громадяни України, як і всього цивілізованого світу, мають  право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, пожеж, стихійних лих та катастроф техногенного характеру. Це право законодавчо було закріплене ще в 1931 році з ініціативи декількох європейських держав. 

Французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував свого часу у Парижі „Асоціацію Женевських зон”, точніше „зон безпеки” для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в Міжнародній організації цивільної оборони в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25 липня 1998 року. Сьогодні для нас це актуально ще й у зв’язку з відновленням курсу на євроінтеграцію та поверненням до надбань та цінностей всього цивілізованого європейського суспільства.

Дата 1 березня була  обраною не випадково. Саме в цей день набрав чинності статут МОЦО, який схвалили 18 держав. 

Що робиться, зокрема, і у Вишгородському районі з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних рятувальних служб?  
 
Подібне запитання ми поставили перед начальником відділу райдержадміністрації з питань цивільного захисту населення  та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  полковником запасу, ліквідатором –чорнобильцем Олександром Охріменком.

Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити такі: підготовка національних кадрів у галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з цивільної оборони у питаннях управління в період Надзвичайних ситуацій тощо. Взагалі підготовка спеціалістів зі згаданих питаннь проводиться в Навчальному центрі в Швейцарії. Що Україна не перебуває осторонь міжнародних процесів красномовно засвідчила і Чорнобильська катастрофа. Хоча, в цілому, розповсюдження світового досвіду з ЦО здійснюється через центр документації МОЦО та журнал „Цивільна оборона”, що видається чотирма мовами. Звідти ми й черпаємо необхідну для нас інформацію. 

Взагалі наша щоденна робота і торкається, якраз, вдосконалення роботи рятувальників, постійне їх тренування та забезпечення технічними засобами згідно з вимогами часу. Проводимо й конкретну роботу щодо попередження паводків шляхом укріплення берегових смуг, стихійним пожежам на сміттєзвалищах методом локалізації останніх. Значну увагу приділяємо лісовим насадженням. Зарані обкопуємо лісопосадки з метою попередження займань. Не обходимо увагою і санітарно-гігієнічні питання у профілактичній роботі з населенням району. Так у районах, прилеглих до радіоактивно-забруднених територій, постійно відбираємо проби сільськогосподарських продуктів,  як то зразки молока, м’яса, картоплі, фруктів з метою перевірки на наявність радіонуклідів. 

Словом, роботу проводимо системно і кваліфіковано, цілеспрямовано і ефективно. Як і вимагають Національні інструкції й розпорядження та Міжнародна організація цивільної оборони, бо, з рештою, розуміємо, що без відповідної роботи в напрямку вдосконалення цивільної оборони населення від наслідків аварій природничого, техногенного та й суспільно-політичного  характеру вступити до цивілізованого європейського суспільства нам усім навряд чи вдасться.

Розмову вів Ю.Горовий, «Слово»
Переглядів: 696 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus