Головна » 2019 » Травень » 02

Чорнобиль: ще й досі ятриться рана

Чорнобиль: ще й досі ятриться рана

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації, та й ніхто не знав, що трапилося. В результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів. 240 тисяч людей, які брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справжньої серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг ... Читати далі »

В своїй хаті – своя правда…

В своїй хаті – своя правда…

«Нації вмирають не від інфарктів. 
Спочатку їм відбирають мову». 

Ліна Костенко

Автор цих рядків – наш Пророк, Учитель, творець «Кобзаря» Тарас Шевченко десять років страждав у неволі за незглибиму синівську любов до України-неньки. У передмові до видання поеми «Гайдамаки» (1841) з гіркотою зізнається: «Серце болить, а розказувать треба…».
Кожне слово його невмирущих творів сповнене силою і величчю генія, котрий поклав душу й серце, щоб українці не проспали Україну.
На тернистому шляху української ідентичності з її мовним багатством зоря сподіваного щастя передчасно згасла багатьом синам і дочкам благословенної землі та безталанного наро ... Читати далі »

І сині гори, Лавра за Дніпром

І сині гори, Лавра за Дніпром

У цьому році виповнюється 55 років з того часу, як в результаті будівництва Київської ГЕС під водою рукотворного Київського водосховища зникли села. У нашому районі це Бірки, Толокунська Рудня, Ротичі, Домонтова – на правому березі Дніпра, та Старосілля, Сваром`я, Ошитки, Тарасовичі, Чернин, Новосілки-на-Дніпрі, Окунінове, Новий Глібів, Старий Глібів – на лівому березі. Було затоплено 92 тисячі гектарів родючих земель, переселено 33 тисячі людей. Після затоплення в районі Київського водосховища назавжди змінився клімат. Затоплена земля зберігала велику кількість історичних знахідок, до яких не доходили руки археологів. 
На папері – це лише цифра, а в реальності це долі тисяч людей, що мали необережність народитися у селах з невірною географією. Тисячі людей зали ... Читати далі »