Головна » 2013 » Жовтень » 19 » Чому болять суглоби…
10:17
Чому болять суглоби…
Пам’ятаєте загадку: хто ходить вранці на чотирьох ногах, удень на двох, а ввечері на трьох? Відповідь проста: людина в дитинстві, молодості й зрілості. Причина ходіння «на трьох», коли доводиться спиратися на палицю, на жаль, прозаїчна – болі в суглобах. Однак, треба зазначити, хвороби опорно-рухового апарату — проблема не тільки людей похилого віку. 

Багато хто з людей, особливо старшого віку, скаржаться на болі в суглобах. Серед усіх хвороб суглобів найпоширенішим є остеоартроз – захворювання, при якому уражено хрящову й кісткову тканини. Він трапляється більш ніж у 10-20% населення земної кулі, і його діагностують не тільки в людей літніх, а й в осіб працездатного віку, він буває навіть у 30-річних. 

Проявом остеоартрозу може бути біль у суглобах (особливо під час рухів), погіршення їх рухливості, хрускіт, набряклість. Однак варто пам’ятати, що симптоми, характерні для остеоартрозу, виникають і в разі інших захворювань, тому правильний діагноз може визначити тільки лікар після дообстеження. Існує багато факторів, що спричиняють розвиток захворювання (з-поміж них — вік 50 років і більше), травми, запальні захворювання тощо. 

Щоб зняти біль при загостренні хронічних захворювань, багато людей літнього віку вживають знеболювальні ліки, а вони, як відомо, мають побічні дії. А чи існують не такі шкідливі методи лікування? Існують, і лікування має бути комплексним. Крім лікарських засобів, неодмінно треба включати оптимальні фізичні навантаження й дієту (якщо потрібно знизити масу тіла). Адже науково доведено, що зниження ваги на 5 кг у 1,5 разу зменшує ризик прогресування остеоартрозу. Ходьба, різні види фізичних вправ (наприклад, є така вправа: «гра надколінком» — напруження м’яза в ділянці надколінка) значно поліпшують стан хворого. Крім того, використовують різні ортопедичні пристосування, супінатори, що вміщують у взуття. Важливо також носити спеціальні наколінники. Усе це потрібно для того, щоб зменшити навантаження на хворі суглоби. 

Ліки, призначені у разі остеоартрозу, умовно поділяють на дві групи. До першої належать препарати, головним завданням яких є знімати біль і запалення в суглобі. Це так звані нестероїдні протизапальні препарати. Такі ліки чинять ефективну знеболювальну й протизапальну дію. Однак упродовж довгого часу вживати їх небажано, бо абсолютно всі вони мають певні побічні ефекти. Особливо небезпечні ці засоби для тих, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, нирок. Друга група ліків, призначуваних пацієнтам з остеоартрозом, умовно називається хондропротекторами, тобто захисниками суглобного хряща. У їх основу входить глюкозамін, хондроїтин і гіалуронова кислота. Такі ліки не мають знач­ного знеболювального ефекту, проте вони здатні сповільнювати руйнування хряща, а в деяких випадках навіть стимулювати його відновлення. Дуже важливо, що такі ліки безпечні, за кордоном їх навіть застосовують як біологічно активні добавки. Дослідженнями доведено, що такі препарати можна вживати тривалий час, навіть протягом кількох років щоденно. Та якщо хондпротектори вживати менш як три місяці, ефекту вони не матимуть. 

Також застосовують різні мазі на основі хондропротекторів, наприклад, «Терафлекс-М», «Хондроксид» тощо. Слід пам’ятати, що їх потрібно міняти раз на місяць, щоб уникнути звикання. 

Якщо є зайва вага, харчування при остеоартрозі має бути спрямованим на його зниження. Якихось спеціальних продуктів, котрі рекомендують у разі остео­артрозу, не існує. Народна медицина радить вживати желатин, холодець, заливні страви, оскільки вони містять глюкозамін і хондроїтин. Але науковими дослідженнями ефективність таких продуктів у лікуванні остеоартрозу не доведена. 

Існують найпростіші профілактичні заходи, що зменшують імовірність розвитку остеоартрозу, а за його наявності полегшують перебіг захворювання. Зокрема, варто суворо стежити за масою тіла, уникати малорухомого способу життя, важких фізичних перевантажень, людям, яким за 40 років, бажано щодня займатися фізкультурою.

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
За матеріалами медичних видань
Переглядів: 646 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus