Головна » 2014 » Листопад » 15 » Четвер – рибний день
11:20
Четвер – рибний день
У четвер, 6 листопада, на Київському водосховищі був справж­ній рибний день. У водойму випустили близько 100 тисяч мальків цінних видів риби – білого амура та товстолоба. Таке масштабне зариблення проводять щороку у рамках відновлення від масового замору риби, який трапився навесні 2010 року.   
 
Зараз водосховище потроху відходить після тієї події, розповідають рибалки. Цього року голова комісії по зарибленню Київського водосховища, заступник начальника управління Київрибоохорони  Віктор Лебідь, начальник відділу іхтіології управління Київрибоохорони Антон Прокопенко, фахівці Інституту рибного господарства НААН України – начальник відділу вивчення біоресурсів водосховищ Ігор Бузевич,  старший науковий  співробітник Сергій Курганський констатують, що природний баланс в основному відновлено. За словами фахівців, уже за чотири роки мальки доростуть до промислових розмірів – важитимуть по 6-7 кілограмів і будуть бажаним трофеєм для рибалок. 
 
Чому саме запущено білого амура і товстолоба? Зариблення водосховища цими видами риб відбувається штучно, оскільки вода в ньому не досягає потрібної температури для визрівання ікри. Уже за рік-півтора ці риби матимуть вагу до 3,5 кг і підлягатимуть промисловому вилову. Деякі товстолобики, яким повезе уникнути вилову, проживуть 5-7 років, зможуть досягти ваги до 30 кг. Ці риби добре поїдають рослинність, якою швидко заростає Київське водосховище, а також водяний горіх, який сам по собі не шкідливий, і навіть занесений у Червону книгу, але там, де він росте, вода повністю позбавляється кисню. Тож ці риби ще є і санітарами наших водойм.
 
А завезли малька з ПП «Ревера М.К.», що знаходиться у селі Педоси Погребищенського району Вінницької області. На закупівлю рибки витратили близько 100 тисяч гривень. Наступного року планують зібрати на традиційне осіннє зариблення удвічі більше коштів. Закупила рибну молодь Асоціація рибалок-промисловиків та користувачів Київського водосховища на чолі з головою Миколою Шинкаренком та члени асоціації Тетяна Потоцька, Сергій Буяло, Анатолій Михальцов, Світлана Дядченко, Григорій Дядченко, Євген Курочка,  Наталя Лавренок,  Олександр Марушенко,  Артем Сокол,  Владислав Кисіль, Ігор Калиничук, Сергій Прокопенко, Сергій Вакульчик,  Світлана Жарких.
 
Нагадаємо, що у 2013 році за бюд­жетні та кошти користувачів було запущено 2,36 млн штук молоді різних видів риби. 30% склали аборигенні види риби — щука, судак, сом, короп.
 
Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Категорія: Київщина | Переглядів: 533 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus