Головна » 2013 » Грудень » 7 » Чарують мелодійні звуки сопілки
12:03
Чарують мелодійні звуки сопілки
У листопаді свій перший ювілей відзначив ансамбль сопілкарів районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» — гордість Вишгородщини. Талановитому зразковому об’єднанню «Рум’янок» виповнилося 10 років. 

Без нього важко уявити собі будь-яке районне та навіть обласне свято. На кожному заході, чи то огляд художньої самодіяльності, чи фестиваль, можна почути чудові виступи сопілкарів. У творчому здобутку ансамблю чимало перемог у конкурсах різного рівня – від обласних до міжнародних.

З нагоди такої визначної дати відбувся ювілейний концерт, на який завітали численні гості, батьки та родичі ювілярів і всі, хто у захопленні від таланту інструментального ансамблю, від музики, співів, танців. Так, адже «Рум’янки» усе це використовують у своєму творчому доробку. 

Маленька сопілочка і тепер, як і колись, залишається улюбленим інструментом українського народу, вона стала національним інструментом, їй належить велика роль у становленні й розвитку народної інструментальної музики. На сопілці можна майстерно виконувати будь-які мелодії та інструментальні награвання-імпровізації, репертуар, який можна виконувати на ній, дуже різноманітний. 

Тому і вирішила колись, ще в 2003 році талановитий педагог, музикант і співачка Олена Могиль створити такий інструментальний дитячий колектив, який може сам відпрацювати цілий концерт, завести публіку, задовольнити глядача так, щоб у залі не залишилося байдужого. І їм це постійно вдається. А що вже до ювілейного концерту, то й годі казати. З самого початку до останнього акорду зал був зачарований натхненним виступом ансамблю. У них сопілка і грала, і співала, і плакала, і щебетала, і сміялася…

Творча історія ансамблю почалася з улюблених народних пісень — композиції «Віночок українських мелодій». Але скоро невгамовним «Рум’янкам», вірніше, їхньому керівникові Олені Вікторівні, стало затісно в рамках традиційних українських мелодій. І тоді в репертуарі з’явилися актуальні сучасні композиції. Потім у свій мистецький вінок «Рум’янки» вплітали все нові барви – нові мелодії. І з року в рік він набував все більшої яскравості. Зараз у нього в репертуарі твори в стилі диско та ретро на сопілках, жартівлива композиція «Ах, Одесса», «Циганочка», «Сопілковий тік», «Молдовеняска», «Коробейники».

Потім до сопілок додавалися ложки, барабани, різні шумові інструменти. На сцені почали звучати «Романтичні мелодії», в яких задіяний ще один інструмент – соло на саксофоні у виконанні Олени Могиль.
Важко уявити, яким би став цей колектив, якби усі  його творчі пошуки  і здобутки не підтримувалися директором Вишгородського центру творчості «Дивосвіт», чудовим менеджером Оленою Андріяш. Завдяки її вмілому керівництву, колектив завжди на слуху, він одягнений в яскраві мальовничі костюми, забезпечений сучасними інструментами. Вона знаходить кошти для поїздок на конкурси та фестивалі. А «Рум’янку» раді усюди  – у Німеччині,  Австрії, на Кіпрі, зараз отримали запрошення від італійських колег.

Взагалі колектив районного центру творчості напрочуд, згуртований та дружній. Взаємодопомога тут на першому місці – одне творче об’єднання може виконати замовлення для іншого. Гурток ужиткового мистецтва, наприклад, допомагає костюмеру Світлані Матюк оздобити костюми, художники оформлюють сцену, співаки виконують під сопілку ліричні  пісні, а танцюристи запалюють танцями. Одним словом – це єдиний цілісний організм.

Олена Могиль наголосила на цьому у своєму виступі, дякувала усім, хто її підтримував і допомагав працювати усі ці 10 років. Важко уявити успіхи «Рум’янків» без тісної творчої співпраці з художнім керівником «Дивосвіту» Оленою Титаренко, другим керівником колективу Богданом Чевгузом, культорганізаторами Катериною Караваєвою,  Артемом Буренком, Павлом Лук’яненком, які завжди поруч і  допомагають ставити та відпрацьовувати програми.

Разом із дитячим колективом з перших днів його існування став формуватися активний колектив батьків. Першими помічниками і керівникові і своїм дітям були саме вони. Тож  і цього дня без їхніх привітань не обійшлося. Це був дебют ансамблю батьків «Рум’янок плюс» – татусі в кашкетах із квіточкою вибивали запальні мелодії на ложках, а матусі в чудернацьких костюмах з величезними бантами в косах вигравали «Бариню» на сопілках. 

Отак, барвисто і дзвінко, весело і гамірливо відлунав ювілейний концерт творчого об’єднання із радісною і сонячною назвою «Рум’янок». На сцені вирувала феєрія звуків і барв, не обійшлося без ювілейного торту, який подарував голова райдержадмыныстрацыъ Олександр Приходько. Публіка з піднесеним настроєм неохоче залишала залу «Дивосвіту», та ненадовго, бо попереду ще багато цікавих заходів, в яких лунатимуть чарівні мелодії сопілкарів. 

Христина БАРАНОВСЬКА,
школа журналістики ЦТ «Дивосвіт» (керівник гуртка Ольга ДУМАНСЬКА)
Фото Валентана ВАСИЛЬКОВСЬКОГО та Анастасії СКЛЯРОВОЇ
Переглядів: 1135 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus