Головна » 2013 » Листопад » 2 » Бути гідними солдатського подвигу
12:08
Бути гідними солдатського подвигу
69-річниця визволення України від нацистських загарбників співпала із датою визволення нашого села Синяк. 
 
70-у річницю визволення села відзначали урочисто і пишно. Школярі урочистою ходою з квітами, у солдатських пілотках пройшли центральною вулицею до пам’ятника Івану Овчаренку, де відбувся мітинг-реквієм.  Зі словами привітання до односельців та учнів школи звернувся голова ради ветеранів Єгоров Микола Федорович. Він передав капсулу естафети пам’яті «Слава визволителям» представникам Толуконської сільської ради. Почесне право наповнити капсулу священною Синяківською землею було надано учаснику бойових дій Бруневичу Віктору Павловичу. Отець Ігор закликав молоде покоління, яке не бачило страхіть війни, не чуло пострілів та вибухів снарядів, пам’ятати імена загиблих, доглядати братські могили, не проходити мимо домівок ветеранів, вдів, дітей війни. 
 
Екскурсоводи шкільного музею «Моє село – моя колиска» нагадали історичні факти про визволення Києва, району, області та села.  Словами спогадів наших односельців Чайки Галини Платонівни та Острової Лідії Петрівни розповіли про Велику Вітчизняну війну в селі.  
 
Дуже приємно було зустрічати гостей: представників українського фонду пошуку «Пам’ять» та пошуковий загін «Корчагінець». Вони представили виставку перевізного музею Великої Вітчизняної війни. 
 
Зі словом до присутніх звернувся Остапенко Олег Вікторович, член УФП «Пам’ять», онук ветеранів війни, наших односельців Остапенків Івана Харитоновича та Катерини Іванівни.  Розповів про свою нелегку, але таку цікаву і потрібну роботу пошуковця. Передав директору Синяківської школи Ганіцькій Марині Сергіївні для шкільного музею книги пам’яті про героїв війни, фотоматеріали про своїх дідуся і бабусю із сімейного архіву. Запросив переглянути виставку військових експонатів.
 
 
Після мітингу всі присутні мали змогу побачити атрибути радянського воїна та німецького загарбника, потримати в руках військові експонати.
 
Під час покладання вінків та квітів до пам’ятника прогримів військовий салют із рушниць років війни. Учні школи висадили алею хризантем на знак пошани та вічної пам’яті про загиблих визволителів.
Потім гості завітали на екскурсію до шкільного музею. 
 
Відлітають роки у вічність. Та вони не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за Батьківщину. Наш обов’язок – бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі.
 
Яна Шиян,
голова ради шкільного музею «Моє село – моя колиска», 
учениця Синяківської ЗОШ І-ІІ ступенів 
 
Категорія: Синяківська громада | Переглядів: 715 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus