Головна » 2014 » Березень » 29 » Благословенне у віках ім’я великого Тараса
11:23
Благословенне у віках ім’я великого Тараса
Виповнилося 200 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – славного сина українського народу, поетичне слово якого живе серед нас. У школах району пройшли урочисті заходи, присвячені цій славній даті. 
 
У Ясногородській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулися урочисті лінійки, присвячені творчості Кобзаря, тематичні години, перегляд біографічного фільму «Тарас Шевченко», книжкові виставки, літературні читання. Пройшов тематичний тиждень «Школа у вишиванці» та святковий концерт «Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш». Цей захід підготувала вчитель української мови та літератури Людмила Бондаренко. Концертна програма складалася з трьох частин: «Дитинство Шевченка», де ми співпереживали з маленьким Тарасом, коли він залишився сиротою. Особливо цю атмосферу доповнила журлива пісня «Куди ж ви, матусю» в акапельному виконанні учениці 11-го класу Катерини Василенко та читання поезії «Мені тринадцятий минало» учнем 6-го класу Олексієм Невмержицьким.
 Друга частина свята була присвячена долі жінки у житті Тараса Григоровича. Ми познайомились з юним Шевченком, якого зіграв учень 7-го класу Олександр Валенок. Він відважився написати лист-зізнання до Оксани Коваленко, в якому говорить про щирість своїх почуттів. Побували в маєтку Варвари Рєпніної (у виконанні Юлії Лисенко), яка в листі до свого друга Шарля писала, що ладна кинути все заради кохання Тараса. Поринули в тяжкі спогади жінки-кріпачки, яка «на панщині пшеницю жала» та багато цікавого.
 
Довгоочікувану п’єсу «Назар Стодоля» Тараса Шевченка учні поставили разом з Людмилою Юріївною. Виготовили декорації та підібрали сценічне вбрання, що дозволило повністю відчути атмосферу того часу. Невгамовна Стеха (Катерина Василенко) запросила до столу зі святковими стравами, а Хома (Дмитро Юхимчук) вразив суворістю справжнього батька. Сердешна Галя (Любов Чикаловець) щиро кохає Назара (Владислав Вакульчик), але й не хоче образити свого батька, розривається між почуттям кохання та обов’язку. За допомогою вірного друга Гната (Олександр Рябов) та батькового благословення молоді знаходять своє щастя. 
 
Глядачі гучними оплесками віддячили акторам за отримані враження та емоції. «Ось так цікаво та романтично відсвяткували ювілей Кобзаря у Ясногородській ЗОШ І-ІІІ ступенів», – повідомляє Олена ТКАЧ, заступник директора з навчально-виховної роботи.
 
* * *
 
Новопетрівська сільська бібліотека разом з Новопетрівською школою мистецтв та ЗОШ №2 провели літературно-мистецьке свято «Благословенне у віках ім’я великого Тараса».
 
Готуючись до проведення цього заходу, учні класу образотворчого мистецтва разом зі викладачем Катериною Васильківською підготували малюнки за творчістю Тараса Шевченка. Бібліотекарі оформили книжкову виставку «Шляхами великої долі» про творчий і життєвий шлях поета. А саме свято розпочалося з літературно-музичної композиції у виконанні учнів ЗОШ №2 Євгена Вінтонюка, Анастасії Дроненко, Ірини Кацімон, Анни Руденко. Звучали вічно живі Шевченкові слова, линули пісні, які склав народ на слова Тараса Григоровича. Виконували їх бандуристки Анастасія та Марія Коломієць, баяніст Владислав Стороженко. Бібліотекар Тетяна Великодна зробила огляд книжкової виставки. Викладач класу образотворчого мистецтва Катерина Васильківська розповіла про роботи юних художників Анастасії Боровець, Влади Овсієнко, Юлії Гері, Валерії Єфанової, Альони Правдивої. А на закінчення свята пролунали слова Яреми Гояна з його присвяти «Молитва з Шевченка»: «Ми не сироти, бо маємо Батька Тараса, і Батько збирає коло себе нас, дітей України, і заповідає нам ріднитись у «сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій» – воскреслій навіки Українській державі», пише Тамара ЗАЙЦЕВА, завідуюча Новопетрівською сільською бібліотекою №1.
 
* * *
 
У Нижчедубечанській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся літературний захід, присвячений 200-річчю з дня народження Т. Шевченка, який підготувала та провела вчитель української мови та літератури О. Мусієнко разом з учнями школи.
 
 
Звучали ранні твори поета-романтика. Ліричного настрою присутнім додали українські пісні у виконанні Ярини Мацур, Анастасії Прокопенко та Руслани Мусієнко. До свята долучилися й учні початкової школи, які намалювали ілюстрації до творів великого письменника. «Цікавих робіт було багато, адже в кожну з них вкладена частинка душі, пронизана Шевченковим словом та глибиною його змісту», – розповідає Валерія Довбиш, учениця 11 класу Нижчедубечанської ЗОШ I-III ступенів, член учнівського самоврядування.
Категорія: Ясногородська громада | Переглядів: 858 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus