Головна » 2014 » Січень » 25 » Благодаті вам, козаровичани!
12:03
Благодаті вам, козаровичани!
«Тріщи не тріщи, а вже пройшли Водохрещі», говорить народна мудрість. Запізнилася трішечки природа. Нема зими, нема льоду і не вирубати хрест-купіль, не прикрасити його зеленим віттям сосни та червоною калиною, що вже стало традицією в нашому селі.
 
Тільки на самі Водохрещі ніби схаменулася зима, припорошила землю біленьким покривалом, огорнула свіжим морозяним подихом. І охайне церковне подвір’я,  що стало серцевиною нашого села, заповнене людом. Ідуть люди до храму з горнятами і глечиками, баночками, навіть відерцями, прикрасивши їх гіллям і стрічками, черпають воду із криниці біля храму. Бо нехай хоч і не широка дорога, що веде до Божого дому, але ця стежина вже твердо натоптана.
 
«Величаємо тебе, Життєдавче Христе, що ради нас нині плоттю хрестився від Іоана в водах Йорданських…», – виголошує настоятель храму отець Олег, вітає зі святою Божою благодаттю. Звучать слова Святого Письма, співаються тропарі Хрещення, лунає мелодійний передзвін… Усміхнені красиві обличчя, щирі вітання, побажання Божої благодаті. І огортає теплом наші серця і душі холодна хрещенська вода, що нею щедро кропить прихожан отець Олег.  
 
Ніби на вершині сходження сьогодні ця душевна радість, що вервечкою зимових свят вела нас усіх. І День святого Миколая, і Різдво Христове, і Великі Повечір’я напередодні, і день св. Василя додавали світлої віри в душі сельчан. Дякуємо отцю Олегу за постійні труди на благо церкви, мудре пасторське слово, що вселяє в серця людей добро і любов.
 
Особлива подяка директорові нашої школи та вчителям, які відгукнулися на наші пропозиції спільного святкування. У день Святого Миколая діточки просили не тільки для себе гостинців, а й «Божої ласки кожній сиротинці», «дідусь і бабуся щоб були здорові»,  благали «щастя і світлої долі козацькому краю». Дитячий вертеп на Різдво Христове розчулив навіть сивочолих чоловіків. Дякуємо вам, діти, за подаровану радість.
 
Не можна не згадати і сільські вечорниці напередодні  Старого Нового року. Колядки, щедрівки, веселі народні пісні, що їх виконував фольклорний колектив «Журавлині ключі», захопленими оплесками зустрічали присутні. Смакували гостям і пиріжки-пампушки, узвар, що ними пригощали усіх господині-молодиці. Завітав на вечорниці і дитячий вертеп – і ось вже лунає спільне прохання до Бога «Даруй щастя, верши славу нашій ненці-Україні».
 
Золотим теплим сяйвом проводжає храм своїх прихожан в Надвечір’я Хрещення Господнього. Величаво виблискують маківки церкви в день Богоявлення. Людський гомін, церковні піснеспіви, дзвони, що відлунюються в кожній душі. «Небо і земля нині торжествують», – летить над селом.
 
Дякуємо Вам, благодійники і жертводавці, вам, бабусі-пенсіонерки, що ми маємо і цей величний храм, і чисту криницю, і мелодійний передзвін, що вашими зусиллями облаштовується і прикрашається храм. Щасти Вам, односельці! У радості і спокої прожити цей рік, за ним ще вік, а далі як Бог Святий дасть.
 
Галина СОРОЧИНСЬКА,
від імені кліру храму Покрови
Пресвятої Богородиці  с. Козаровичі
Категорія: Козаровицька громада | Переглядів: 862 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus