Головна » 2013 » Травень » 18 » Безпека – понад усе
11:34
Безпека – понад усе
За ініціативою Міжнародної організації праці (МОП), щоб привернути увагу світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці, щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, Україна, відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року №685, також відмічає цю дату. 

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України реалізує конституційне право громадян України на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності. Закон України «Про охорону праці» визначає основні принципи державної політики в галузі охорони праці. Робота відділення направлена на поліпшення стану умов, безпеки праці і виробничого середовища, контроль за виконанням відповідних законодавчих актів і рішень уряду України. 

На початок 2013 року у відділенні зареєстровано 5185 страхувальників, з них юридичних осіб – 4292, фізичних – 893. Відділення здійснює страхові виплати потерпілим та членам їх сімей. У 2012 році відшкодовано коштів на суму більш півтора мільйона гривень. Щомісячно виплати проводяться 140 потерпілим. 

За 2012 рік на підприємствах району стався 21 нещасний випадок, в тому числі 18 випадків, пов’язаних з виробництвом, постраждало 22 особи, у тому числі 7 зі смертельним наслідком, 3 – не визнано страховим (природна смерть), групових – 1. 

У філії «Гаврилівський птахівничий комплекс ТОВ «Комплекс Агромарс» кількість нещасних випадків у порівнянні з 2011 роком зменшилась на 33,3 відсотка. 

Під час розслідування нещасних випадків встановлено, що їх причинами у 50% випадків стають організаційні негаразди: порушення трудової та виробничої дисципліни, невиконання посадових обов’язків, невиконання вимог інструкцій з охорони праці. А також – недостатній контроль керівниками підприємств, підрозділів за дотриманням працівниками вимог безпеки праці, а на деяких підприємствах і повна бездіяльність посадових осіб. Необхідно звернути увагу на те, що в недостатньому обсязі здійснюється фінансування заходів з охорони праці. 

Державна політика у сфері охорони праці спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, соціальний захист працівників. 

З метою привернення уваги до існуючих проблем у сфері охорони праці 5 березня голова Вишгородської районної державної адміністрації Олександр Приходько провів спільну нараду райдержадміністрації, територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Київській області та м. Києві, та керівників підприємств, організацій та установ району. 

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці, 17 квітня на ТОВ «КЕН-ПАК (Україна)» проведено «круглий стіл» за участю представників територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Київській області та м. Києві та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Вишгородському районі Київської області. 

Відділення Фонду постійно контролює та вживає заходів щодо усунення причин нещасного випадку, профілактики травматизму, попередження наступних травмувань. У відділенні Фонду у Вишгородському районі завжди можна отримати консультації щодо встановлення класу професійного ризику, вимог Закону України «Про охорону праці», виробничої дисципліни, профілактики травматизму. В ході встановлення причин та обставин нещасних випадків роботодавцям надається практична допомога з питань розслідування нещасних випадків на виробництві, профзахворювань. 

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності, та промислової безпеки. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого – людського життя.
Переглядів: 574 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus