Головна » 2017 » Березень » 30 » Безбар’єрний простір: у співпраці до успіху
18:57
Безбар’єрний простір: у співпраці до успіху

За ініціативи міжнародного благодійного фонду «Жовто-Блакитні Крила» та  Дитячого Фонду Німеччини (ChildFund Deutschland), за фінансового сприяння Lipoid Stiftung,  під патронатом голови Вишгородської районної ради Ростиcлава Кириченка відбулась діалогова платформа «Розширення життєвих горизонтів дітей та молоді з особливими потребами, які проживають у Вишгороді та Вишгородському районі». Діалогова платформа – це коло благодійних та громадських організацій, батьків, волонтерів та місцевої влади, яких об’єднує одна мета – зробити Вишгород безбар’єрним простором для повноцінного щасливого дитинства дітей з особливими потребами. З цією метою міжнародний благодійний фонд «Жовто-Блакитні Крила» зібрав експертів у сфері розбудови інклюзивного простору. Активними учасниками діалогу стали координатор програм в Україні Дитячого Фонду Німеччини  доктор Богдан Андрощук, директор МБФ «Жовто-Блакитні Крила» Людмила Чуркіна, завідувач кафедри соціальної політики Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Алла Ярошенко, координатор програм ВБФ «Крона» Лариса Сідельнік, менеджер проектів  ГО «Відчуй» Марина Ярошук, директор спеціалізованої школи «Надія» Володимир Дука та педагог Вишгородської загальноосвітньої школи №1 Лідія Шкурко. 
Проте конструктивних результатів вдалося досягти завдяки активному діалогу з представниками влади на чолі з  головою Вишгородської районної ради Ростиславом Кириченком, заступником голови РДА Мариною Мельник, начальником відділу освіти Тетяною Форощею, завідувачкою психолого-медико-педагогічної консультації відділу освіти Жанною Кондратюк. Цей захід став яскравим свідченням співпраці влади та громадськості, коли важливі питання інклюзивного навчання, дозвілля та розвитку  дітей з особливими потребами вирішувались оперативно та професійно. Активне обговорення  стратегій, громадських ініціатив  та обмін досвідом у сфері надання соціальної допомоги дітям з особливими потребами у неформальній, робочій атмосфері став прикладом європейського формату міжсекторального партнерства заради сталого розвитку дітей та громади.
Стратегічним, для подальшого процесу розбудови безбар’єрного простору для дітей з інвалідністю, що проживають у Вишгородському районі, став виступ координатора програм в Україні Дитячого Фонду Німеччини доктора Богдана Андрощука, який представив одну із моделей інклюзії та зазначив, що співпраця суспільства та влади є запорукою успіху. Зокрема, у Німеччині є діалог між підприємцями та владою, яка зобов’язує роботодавця мати у штаті одну людину з особливими потребами – у разі невиконання норми цього закону – сплата штрафу. Якщо ж підприємство бере на роботу учня – це стимул, адже держава підтримує матеріально і забезпечує робочими місцями людей  з особливими потребами. 
Треба відзначити, що в європейських країнах до працевлаштування людей з інвалідністю підходять системно. Із дитинства, із шкільних років активно приділяється  увага профорієнтації. Власне, з метою сприяння профорієнтації дітей з особливими потребами Вишгорода та Вишгородського району за ініціативи міжнародного благодійного фонду «Жовто-Блакитні Крила», Дитячого Фонду Німеччини в Україні та «Lipoid Stiftung» започатковано проект  «Розширення життєвих горизонтів дітей та молоді з особливими потребами», який спрямований на сприяння професійній соціалізації дітей та молоді з особливими потребами шляхом навчання у професійних школах кондитерського мистецтва, кейтерингу та фуршетної справи, фотографії, ІТ-освіти, психології та мультиплікації. Партнерами проекту є лідери галузі, серед яких DFC «Французька кулінарна школа»,  компанія «SanWayCatering», ІТ-школа «Smart», мультиплікаційна студія «Волшебный фонарь», Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова.
До програм ще можна долучитися, тому організатори радо запрошують усіх бажаючих. 
Прикрасою заходу стала флористична  акція «Я дарую щастя», в ході якої учні  з особливими потребами Вишгородської спеціалізованої школи «Надія», Вишгородської загальноосвітньої школи №1, Хотянівської та Лебедівської загальноосвітніх шкіл створили гармонійні квіткові композиції та подарували їх своїм одноліткам із дитячого будинку «Любисток», вкотре демонструючи дорослим, що особливі діти можуть дарувати особливе щастя, оповите  щирістю та чистотою душі. 

Христина БАРАНОВСЬКА. «Слово» 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 721 | Додав: slovo
comments powered by Disqus