Головна » 2013 » Листопад » 16 » Без байдужості до дітей
12:44
Без байдужості до дітей
Професія логопеда — досить важлива і цінна, особливо для підростаючого покоління, адже тільки логопед може вирішити проблему із різними порушеннями як усного, так і писемного мовлення. Корегуючи мовлення, логопеди повертають дитині розкіш людського спілкування, дають можливість активно жити в суспільстві, успішно вчитися в школі і увійти в доросле життя. 

Ці фахівці працюють в школах, в поліклініках, відкривають свої власні кабінети, але об’єднує їх одна спільна риса – усі без винятку логопеди прагнуть допомогти своїм пацієнтам. 

Діти сьогодення – це маленькі допитливі чомусики, які постійно прагнуть знань та хочуть самостійно набути вмінь. Ніякі іграшки, пустощі, комп’ютери, телевізори, розваги не зможуть замінити малюкам живого спілкування, адже більшість інформації дитина сприймає на слух. Розвиток мовлення малюка головним чином залежить від оточуючих його людей, якщо батьки приділяють достатньо часу заняттям з дітьми і немає жодних психологічних чинників, то проблем з мовою у дитини виникнути не повинно. Якщо ви помітили деякі вади, то необхідно звернутися до спеціаліста з корегування мовлення – логопеда. 


Ще років з 20-25 тому, професію логопеда можна було віднести до рідкісних, проте з кожним роком кількість дітей з дефектами мови стає набагато більше, тому потреба у спеціалістах з корегування мовлення зросла. Мабуть це і призвело до того, що кожен рік 14 листопада у всіх країнах світу відзначають міжнародний день логопеда. 

Лариса Тесленко, вчитель-логопед районного логопедичного пункту при Демидівській СШ: «За багаторічну роботу вчителем-логопедом на сьогодні жахаюся від кількості дітей з порушеннями мови та розвитку. Логопедична робота не знає спокою. Потреба у фахівцях серйозно зростає. Так хочеться, щоб дефектологія, логопедія розширила свої масштаби у нашому районі, щоб ніхто не був байдужим до дітей з особливими освітніми потребами. Я звертаюся до учнів наших загальноосвітніх шкіл – ваше майбутнє у ваших руках і тих, кого ви зможете направити у житті. Хочеться передати логопедичну естафету завзятій молоді, яка обере найгуманнішу, найвідповідальнішу професію – дефектолога-логопеда». 

Світлана Ніколенко, вчительлогопед районного логопедичного пункту при Нижчедубечанській ЗОШ І-ІІІ ст.: «Не можна бути байдужими до потреб дітей з вадами мови – це порушення читання, письма, зв’язного мовлення. Саме жахливе, що деяким батькам діти байдужі – вони не реагують на поради вчителів, логопеда у той час, коли діти не пишуть і не читають у першому, другому, четвертому класах. У багатьох таких дітей простежується негативне ставлення до навчання. Такі діти обмежені у спілкуванні, відстають від інших дітей – боляче дивитися. Багато хто з дітей-логопатів намагається досягти рівня своїх здорових ровесників, вони з запалом працюють на логопедичних уроках, щоб почути один одного, виконують артикуляційні вправи, а особливо пальчикові гімнастики – що є основою в інтелектуальному розвитку дитини – це все є виявом позитивних емоцій, чого так не вистачає дітям удома». 

Зоя Бондаренко, вчитель-логопед районного логопедичного пункту при ДНЗ «Золотий ключик»: «З дошкільнятами проводжу наступні форми роботи: логопедичний масаж язичка, обличчя, пальчиків. Обов’язковим фрагментом наших занять є артикуляційна гімнастика, яка сприяє швидкій постановці звуків, ми виконуємо статичні та динамічні артикуляційні вправи, що забезпечують потрібну енервацію артикуляційного апарату. Викликаю у малечі зацікавленість до виконання вправ на розвиток мовленнєвого та фізіологічного дихання. Виконуємо багато пальчикових вправ на розвиток дрібної моторики». 


До речі, 17 листопада 1896 року народився Лев Виготський, який став основоположником особливої науки – дефектології, вивчав дитячу психологію. Завдяки цій прекрасній людині, багато дітей з проблемами розвитку змогли відчути себе повноцінними людьми. Вчений велику увагу приділяв дітям з вадами зору, слуху, розумової відсталості, розробив теорію ефективного навчання, що б, забігаючи вперед дитячого розвитку, виявити можливості дитини. 

Сьогодні хочу подякувати всім фахівцям логопедам, дефектологам за їхню тяжку, але дуже потрібну роботу. Любі колеги! З Міжнародним днем логопеда, дефектолога! Здоров’я, любові, наснаги, гарних сходів з посіяних вами зернин! 

Жанна КОНДРАТЮК, 
завідуюча районною психо 
логомедико-педаго гічною консультацією
Переглядів: 599 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus