Головна » 2013 » Жовтень » 1 » Батьківство в радість
14:34
Батьківство в радість
30 вересня в Україні відзначається свято – День усиновлення. 

Реформа системи захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні одна з найуспішніших реформ за останні 10 років. На виконання завдань Президента України Віктора Янеуковича урядом було прийнято низку надзвичайно важливих рішень в сфері розвитку та підтримки національного усиновлення, сімейних форм виховання, збільшення фінансування по догляду за дітьми – інвалідами, підвищено розмір державної допомоги при народженні дитини, запроваджено державну допомогу при усиновленні (грошові виплати при усиновленні прирівняні до виплат при народженні дитини). На виконання соціальних ініціатив Президента України по всій країні введено 12 тисяч фахівців із соціальної роботи для допомоги сім’ям з дітьми, вчасного виявлення кризи в сім’ї та надання допомоги для попередження соціального сирітства. 

Сьогодні в усьому світі усиновлення дітей, що залишилися без піклування батьків, стає усе більш популярним. 

Віце-канцлер Німеччини Герхард Шредер, відомі голівудські зірки Шерон Стоун, Ніколь Кідман і Том Круз, співачка Мадонна, українці Лілія Підкопаєва, Тетяна Овсієнко, телеведуча Світлана Сорокіна, актор Олексій Серебряков і багато відомих, і не відомих людей, свідомо стають прийомними татами і мамами аби зігріти серце самотньої, покинутої рідними батьками дитини. 

Вишгородський район один із перших у Київській області розпочав роботу по розвитку сімейних форм опіки над дітьми, які залишилися без піклування батьків. Сьогодні на первинному обліку служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської районної державної адміністрації перебуває 172 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання, з них 83,1% дітей проживають у сім’ях громадян під опікою, піклуванням, у прийомних сім’ях. За останні п’ять років щороку кількість осиротілих дітей, влаштованих у сім’ї громадян, постійно збільшується. Протягом 2012-2013 років всі діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, взяті на первинний облік служби, влаштовані у сімейні форми опіки. Протягом п’яти останніх років у районі усиновлено 32 дітей. Віддається перевага національному усиновленню. В українському законодавстві існує низка обмежень для іноземних усиновлювачів. Тільки через рік після народження і якщо не вдалося знайти для дитини українських батьків – дитина може бути усиновлена іноземними громадянами. Діє заборона на всиновлення іноземцями дітей віком до 5 років, також заборонено всиновлювати одиноким громадянам іноземних держав. 

Усиновлення – найкраща форма влаштування дитини, позбавленої батьківського піклування, так як майбутні батьки приймають дитину у свою родину на правах сина або дочки. 

Хто вони – люди, готові стати прийомними батьками, чому і з якими почуттями це роблять, заради чого готові порушувати звичайний устрій свого життя? 

Бажання взяти у свою сім’ю прийомну дитину виникає у всіх по різному, за різних обставин. Одні хочуть « врятувати» невдалий шлюб, інші забезпечити собі підтримку у старості. Найчастіше про усиновлення замислюються ті, хто не може мати власних дітей. Бувають випадки, коли подружжя хоче «замінити» прийомною дитиною власну дитину, що загинула. 

Однак, яким би не був емоційний стан майбутніх батьків, важливо розуміти одне: новий член родини не повинен сприйматися як засіб вирішення власних проблем від страху самотності до бажання заявити навколишнім про свою шляхетність. 

Психологи склали портрет «хороших» прийомних батькі – це люди, які не мають підстав скаржитися на своє життя, вони багато чого досягли у своєму житті і вважають, що їхнє життя стане багатшим, яскравішим, якщо в родині з’явиться дитина. Такі люди не просто жаліють обездолених дітей, а хочуть і можуть їм допомогти, готові пожертвувати власним комфортом, щоб дати їм теплий дім і стати турботливими і люблячими батьками. 

Шлях усиновити дитину не довгий і не тернистий, як дехто вважає через необхідність зібрати певний перелік документів. З практики, найперше, що треба майбутнім кандидатам в усиновлювачі – свідоме, виважене, спільне бажання обох з подружжя усиновити дитину та прийняти її у свою сім’ю такою, яка вона є. Краще, якщо кандидати в усиновлювачі пройдуть курс навчання, під час якого досвідчені фахівці ознайомлять майбутніх батьків із можливими ризиками соціалізації усиновленої дитини. Однак, поради фахівців не завжди стануть у пригоді, якщо мама з татом ставляться до дитини як до усиновленої, звертають на це увагу інших, шукають для цієї дитини якісь пільги. 

Часто кандидати в усиновлювачі уявляють свою майбутню дитину, здебільшого дівчинку, із світлим волоссям та голубими очима, обов’язково сироту. А в житті буває, що така дівчинка має ще братиків і сестричок, фізичні вади або слабке здоров’я. Важливо при підборі дитини обирати її серцем, радіти за її успіхи, терпляче переживати її невдачі. 

Служба у справах дітей та сім’ї Вишгородської районної державної адміністрації постійно здійснює нагляд за дотриманням прав усиновлених дітей. Серце радіє, коли бачиш здорову, усміхнену дитину, а батьки з гордістю розповідають про успіхи доньки чи сина. Дошкільнята не злазять з рук батьків, старші хлопчики та дівчатка відчувають себе рівноправними членами сім’ї, яких люблять, думку яких поважають. Побуваєш у такій сім’ї, і відразу бачиш, що дитина захищена, що для тата і мами батьківство в радість. 

У дитячому будинку тепло і затишно, достатньо їжі, є улюблені вихователі, але немає мами і тата. Щороку вихованці дитячих закладів особливо під Новий рік мріють про те, щоб їх забрали у сім’ю. Хто вже «виносив» у собі бажання усиновити дитину звертайтеся до служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської районної державної адміністрації, тут вам допоможуть здійснити ваші мрії і у світі з’явиться ще одна щаслива родина. 

Валентина ТИМОШЕНКО, 
начальник служби у справах дітей та сім’ї
Переглядів: 647 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus