Головна » 2013 » Вересень » 21 » А колись тут гриміли бої…
10:31
А колись тут гриміли бої…
Військові залізничники реконструюють історичні споруди на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» в селі Нові Петрівці. Після завершення саперно-інженерних робіт місце боїв набуде такого вигляду, яким воно було під час Великої Вітчизняної війни. Так військові готують музей до святкування 70-річчя  визволення Києва від німецько-фашистських загарбників.
 
– На місці фортифікаційних споруд командно-спостережного пункту командуючого Першого  Українського фронту, генерала армії Миколи Ватутіна з часом стався зсув грунту, який осипався в траншеї та бліндажі, а дерев’яні балки, якими їх закріплювали, підгнили, – розповідає капітан Держспецтрансслужби Валерій Шевченко, який керує роботами. 
 
Об’єми робіт чималі: військові виносять стару деревину, відкопують траншеї, вимірюють їх, аби ширина сягала від 50 сантимет­рів знизу і близько метра – зверху. Носять дерев’яні колоди, обтесують їх та обрізають до відповідних розмірів. Загалом, вояки мають відновити близько 350 метрів траншей. Окрім того, у траншеях розташовано п’ять контрольно-спостережних пунктів та три бліндажі, які теж реконструюються.
 
 
25 військовослужбовців не покладаючи рук працюють зранку до вечора і вже третій тиждень проживають в наметі на території музею. За цей час вояки встигли виконати понад 50 відсотків робіт. Кажуть, працювали б швидше, однак  завадили дощі. 
 
Працівники заповідника приємно вражені ініціативою військових та голови Адміністрації Держспецтрансслужби генерал-лейтенанта Миколи Малькова та щиро вдячні за готовність не лише нести службу, а й охоче допомагати у збереженні історичних пам’яток своєї держави.
 
Мирослава МЕЛЬНИК
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 544 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus