Головна » 2018 » Лютий » 08

Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є

Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є

Все далі відходить в історію далекий лютий 1989 року, коли колони радянських військ пройшли останній раз кам’янистими шляхами Афганістану. Піднялись з аеродромів бойові машини, залишивши під крилами поранений війною суворий край. Радянські солдати вдихали останній ковток афганського повітря, змішаного з гірким пилом втрат бойових товаришів.
Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» до цієї дати підготував виставку «Біль та безсмертя Афганістану». Обійти цю дату ми не могли, бо вона стала частиною історії, змінила долю декількох поколінь. Навіть коли б цю дату вилучили з офіційних календарів, вона б не затерлась в народній пам’яті, бо стала частиною біографій мільйонів людей. Через пекло Афгану пройшло понад 600 тисяч радянських солда ... Читати далі »

Під покровом ночі

Найважливіші рішення чогось приймаються вночі – з 31 грудня на 1 лютого депутати польського сейму більшістю голосів підтримали поправки до закону про «Інститут національної пам’яті». Президент Польщі Анджей Дуда зазначив: «Оскільки необхідно захистити добре ім’я Польщі та поляків, я вирішив підписати поправку до закону про Інститут національної пам’яті. Одночасно я передам його в Конституційний суд, щоб перевірити його конституційність».
Чому цей закон, прийнятий у сусідній країні, зчинив стільки галасу?
Зміни до закону про Інститут національної пам’яті передбачають кримінальну відповідальність тим, хто «приписуватиме» полякам злочини нацистів та застосовуватиме словосполучення «польські табори смерті» ... Читати далі »

Чи був київський князь Ярослав Мудрим?

Чи був київський князь Ярослав Мудрим?

«…Чи не гоже було б нам, браття, почати старими словами ратних повістей про діяній князя Київського (Вишгородського) Ярослава?...» *978-1054+рр.
А мала Батьківщина Ярослава Мудрого – це Вишгород. Генеалогія: Князь Київський Ігор (Рюрикович) з княгинею Ольгою (нашенського походження) дали світу князя Святослава – Завойовника. Князь Святослав з Малушою (рабинею, ключницею княгині Ольги) виплодили байстрюка Володимира (майбутнього хрестителя Київського князівства). Цей князь – багатоженець дав суспільству багатьох синів і дочок, як-то: Бориса і Гліба (від Анни, сестри Візантійського імператора Костянтина Багрянородного), цього ж Ярослава (від Рогніди), Святополка і так далі.
Ярослав (який після своєї природної смерті одержав у літописців пристав ... Читати далі »