Головна » 2016 » Липень » 14

Сяйво купальських зірок

Сяйво купальських зірок

Скільки живу, не перестаю дивуватися менталітету українського народу! Здавалось би, у цивілізований час вірити в диво-казку – це абсурд. Але ж ні. Нашій душі вкрай потрібна позитивна енергія природи, віра в її силу і навіть чудо, яке подарує здійснення бажань. Тож, певно, і живе таке красиве давнє свято Купала, яке так люблять і дорослі, і малі.
Купальського дня 6 липня зібралася гаврилівська громада на березі озера, де лунала музика, народ жваво спілкувався, дівчата йшли з вінками з живих квітів. І ось ведучі Тетяна Охріменко і Вікторія Чорна відкрили улюблене святкове театралізоване народне дійство «Купальські зорі». Хлопці під обрядову пісню принесли купальське дерево, встановили, а дівчата і молодиці прикрасили його, водили навкруг хороводи. Дівчата тішилися прик ... Читати далі »

Працюємо і очікуємо на врожайний рік

Працюємо і очікуємо на врожайний рік

За шість місяців поточного року в  усіх категоріях господарств району вироблено на 522398,1 тис. грн валової продукції, що становить 80,3% до відповідного періоду минулого року, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах на 505739,8 тис. грн, що становить 79,7% до першого півріччя 2015 року. Зменшення виробництва валової продукції відбулось за рахунок зниження виробництва м’яса птиці на 149079 тонн. За перше півріччя 2016 року  м’яса вироблено 55751,8 тонни, одержано яєць курячих 19880 тис. штук. 
 В усіх категоріях господарств  в поточному році підлягає до збирання 4135,5 гектара зернових культур, з них в сільськогосподарських підприємствах району – 2775 гектарів, що на 1608 гектарів більше посівних площ 2015 року. Збільшення посівни ... Читати далі »

День Усіх святих землі Української

День Усіх святих землі Української

Здавна православна церква у всьому світі у першу неділю після Трійці відзначає День усіх святих. А другу неділю – День Усіх святих землі Української. У цьому році цей день випав на 3 липня. В усіх церквах Київського патріархату правились літургії, у яких віруючі прославляли святих, які творили благо на землях України. А на березі Київського водосховища, де в середньовіччя був древній город Маслай, який служив форпостом Київської Русі до 1241 року, біля хреста, встановленого 24 квітня цього року, на місці майбутнього храму, що теж носитиме ім’я Усіх святих землі Української, відбувся водосвятний молебень. Відправили його благочинний району отець Микола, отець Олег – священик села Козаровичі, отець Богдан  з Димера та отець Віктор із Нових Петрівців. Освяченою водою отець Олег щ ... Читати далі »

Чому вода «цвіте» і пахне?

Чому вода «цвіте» і пахне?

На початку тижня мешканці Козельця (Чернігівська область), що розташований на березі річки Остер, забили на сполох – у річці масово гине риба, і вода стала темно-коричневого кольору. Громада миттєво звернулася за роз’ясненнями до місцевої влади з вимогою проведення бактеріологічного та хімічного дослідження стану води. Ще більше занепокоїла ця ситуація киян, адже Остер впадає в Десну, яка є джерелом питної води для Києва.
З цього приводу народний депутат України Олександр Бригинець, повідомив: «Річка піниться від хімікатів, дно та поверхня річки встелені трупами риби, місцеві жителі задихаються від їдкого запаху сірки. Люди скаржаться, що після того, як побувають біля водойми, болить голова та нудить». Депутат повідомив, що активісти відправили воду незалежним ... Читати далі »

Кладемо за пояс кропиву

Кладемо за пояс кропиву

День, коли відзначається свято Івана Купала, є одним з найпопулярніших і містичних свят. Це ніч єдності з природою, незвичайних традицій та обрядів. Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, – це свято молоді Купало або Купайло. З часом, після прийняття християнства, язичницькі дійства деякою мірою трансформувалися в церковне свято Різдво Івана Хрестителя.
Головні персонажі свята – Купала та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються, відповідно, хлопцями й дівчатами або виготовляються як опудала. Поєднання чоловічої і жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби – Купайлиця.
Головна особливість Купальської ночі &nd ... Читати далі »