Головна » 2013 » Лютий » 23 » «Збудити душу сопілковим співом»
12:22
«Збудити душу сопілковим співом»
Дитина творить Світ. Дитина творить себе у Світі. Що зробить Світ дитини яскравим, барвистим, змістовним та неповторним? Безумовно, тільки творчість, тільки свято творчої праці, коли дитина проймається «радістю і магією творчості». І відчути ці щасливі миттєвості дитині допомагає її позашкільна діяльність, яку направляє педагог-позашкільник. Така місія під силу тільки творчому педагогу, особистість якого характеризується високим рівнем педагогічної креативності, професіоналізму, компетентності, що забезпечує його ефективну педагогічну діяльність із розвитку потенційних творчих можливостей дітей. 

Зірковий інтер’єр творчих портретів керівників гуртків Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацт ва та молоді «Дивосвіт» відкриває Олена Вікторівна Могиль, керівник зразкового колективу сопілкарів «Рум’янок», керівник гуртка-методист. 

Ансамбль сопілкарів «Рум’янок» заснований у 2002 році. В ансамбль тоді прийшло 15 дівчаток-першокласниць. Нині в колективі займається 55 дітей початкового, основного та вищого рівнів. «Рум’янок» широко відомий не тільки у Вишгородському районі, але й в Україні та за її межами, оскільки він активно проводить гастрольну та концертну діяльність: вихованці Олени Могиль постійні учасники районних заходів (новорічні вистави, свято «Академія талантів», розважальні мистецькі програми для дітей та молоді, відкриті заняття-концерти, міські та районні культурно-масові заходи тощо), фестивалів, благодійних акцій, святкових концертів на обласному, всеукраїнському та міжнародному рівні. 

Сопілкарі «Рум’янку» неодноразові лауреати обласного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Київщино!», лауреати І ступеня загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» в номінації «Інструментальний жанр», учасники концертних турів до містпобратимів Вишгорода у Німеччині, переможці та лауреати Міжнародного фестивалю мистецтв «Сергіївські зорі», Міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Наша земля – Україна» (МДЦ «Артек»). У жовтні 2009 року «Рум’янок» виборов Гранпрі на VI Міжнародному молодіжному фестивалі «Від серця до серця – співоча планета» (м. Львів), у 2012 р. – Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Зимові фантазії». 

Прекрасні вокальні та виконавські дані, багаторічний педагогічний досвід роботи допомогли Олені Вікторівні створити власну архітектоніку занять із вихованцями, в основі якої лежать принципи особистісно орієнтованої педагогіки, інтерактивна методика та власна методика прискореного навчання гри на сопілці. На заняттях керівник творчо поєднує індивідуальну роботу з розвитку обдарувань гуртківців з інтеграцією виконавської майстерності та сценічної культури, вокального та хореографічного супроводу виступів ансамблю. Основну увагу керівник приділяє індивідуальній роботі з кожним вихованцем, формуванню та розвитку їх творчих особливостей, вихованню сценічної культури та естетичного смаку. Олена Вікторівна – творчий педагог, який постійно знаходить нестандартні форми та методи організації навчального процесу, нові ідеї та самобутні музичні рішення для концертних номерів. 

Значну увагу керівник ансамблю приділяє вивченню нотної грамоти, дихальним вправам, пальцевій гімнастиці, організації оптимального режиму дня, домашнім завданням. Оскільки діти не мають спеціальної музичної підготовки, Олена Вікторівна розробила власну методику прискореного навчання гри на сопілці. Крім того, заняття колективу носять інтегрований характер, бо, крім гри на сопілках, діти опановують основи інших видів сценічного мистецтва: загальна музична культура, тренінги з акторської та хореографічної майстерності, сценічна культура, постановка номерів як окремої міні-вистави. 

У репертуарі ансамблю не тільки українські народні, але й російські, молдавські, єврейські народні мелодії в фіксованих обробках, попурі на теми сучасних музичних творів. Серед них «Віночок українських мелодій», «Російські мотиви», «Молдовеняска», «Мульті-мікс» (мелодії з мультфільмів), «Диско–2007» (популярні мелодії 80-х років в українському фольк-поп аранжуванні), «Шалені сопілочки» (мелодії з репертуару «Crazy frog») тощо. Виступи ансамблю завжди яскраві, виконання інструментальних п’єс гармонійно поєднується з танцювальним, вокальним супроводом. Музичні номери відзначаються високим виконавським рівнем, сюжетносценарною постановкою, вдало підібраним аранжуванням, що створює неповторний яскравий стиль ансамблю і завжди захоплює глядачів. 

Крім сопілок, у деяких композиціях використовуються народні ударні та шумові інструменти (ложки, трикутник, тріскачка, маракас тощо). З 2009 року учасниці ансамблю продовжили традицію використання ударних інструментів і оволоділи барабанами. Тепер, крім інструментальних композицій на сопілках, у репертуарі ансамблю з’явилися концертні номери на барабанах. 

Створена Оленою Вікторівною модель особистісно орієнтованого навчання дає можливість розвивати та формувати у вихованців такі необхідні якості, як самостійність, ініціативність, творчість, упевненість у собі. Ці якості необхідні вихованцю як людині, і як майбутньому фахівцеві, який діятиме в нових суспільних умовах, де йому важко буде обійтися без творчих здібностей, ерудиції, ініціативи, активної життєвої позиції. 

У листопаді 2012 року сопілкарі брали участь у спільному концерті в м. Айхенау (Німеччина), що був присвячений 20-річчю встановлення партнерських відносин між містами Вишгород та Айхенау. Німецька громада із захватом сприйняла виступ вихованців «Рум’янку». Бургомістр міста, звертаючись до Олени Вікторівни, висловив подяку дітям та зауважив: «Ви збудили душу сопілковим співом!» 

Наталія САХАРОВА, з
аступник директора з навчально-виховної 
роботи Вишгородського районного Центру 
художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт»
Переглядів: 596 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus