Головна » 2015 » Лютий » 14 » Захистити права матерів-героїнь
10:35
Захистити права матерів-героїнь
Cправжнім життєвим подвигом, який заслуговує на повагу суспільства і держави, є народження і виховання жінкою п’ятьох та більше дітей. На перший погляд, держава виокремлює таких жінок та навіть надає їм почесне звання матерів-героїнь. Але насправді ставлення чиновницької машини до них залишається ганебним.
 
Наразі в Україні почесне звання «Мати-героїня» присвоєне понад 80 тисячам жінок. При цьому ще майже 40000 стоять на черзі. Кожен рік багато багатодітних матерів похилого віку помирає, так і не дочекавшись від держави пошани, на яку заслуговує. 
 
Матері-героїні просто героїчними зусиллями «вибивають» статус, на який заслуговують, не кажучи вже про належну їм одноразову грошову допомогу. Таке враження, що тим, хто все ж таки після довгих бюрократичних процедур отримує почесне звання, треба давати ще й орден «За мужність у боротьбі з бюрократією». 
 
Чому на рівні держави склалась така неприємна ситуація?
 
По-перше, не визначено законодавством послідовного механізму внесення та розгляду клопотань та подань про присвоєння почесного звання. Як наслідок, ускладнюється взаємодія органів державної влади та органів місцевого самоврядування. На рівні області чиновники мають свої вимоги до документів, на рівні Адміністрації Президента – свої.
 
По-друге, взагалі не встановлено конкретних термінів розгляду клопотань про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» на різних рівнях, а також термінів розгляду заяв про виплату одноразової винагороди. Таким чином, цей процес розтягується на довгі роки.
 
По-третє, не існує єдиного чіткого переліку документів та відомостей, що необхідно надати жінці, яка народила та виховала до восьмирічного віку п’ять і більше дітей, для присвоєння їй звання «Мати-героїня». Це призводить до упередженого ставлення, коли посадові особи вимагають подання купи додаткових документів та зайвих довідок.
 
Недосконалий механізм присвоєння державних звань тягне за собою порушення прав матерів-героїнь, які за об’єктивним критерієм (народження і виховання 5 і більше дітей до 8 річного віку) мають право отримати почесне звання України «Мати-героїня» і одноразову державну допомогу за таке звання.
 
Народний депутат України Ярослав Москаленко (мажоритарний округ №96) разом зі своїми колегами по групі «Воля народу» Ігорем Єремеєвим, Степаном Івахівим, Сергі­єм Мартиняком і Володимиром Литвином зареєстрували законопроект №2043 «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування виплат одноразової допомоги матерям-героїням, а також запровадження строків розгляду документів і вручення державних нагород». 
 
Парламентарії пропонують на рівні закону закріпити поняття «мати-героїня»,  передбачити виплату матерям-героїням, яка станом на сьогоднішній день передбачена на підзаконному рівні, встановити вичерпний перелік об’єктивних підстав для відмови у виплаті матерям-героїням, а саме, позбавлення їх батьківських прав щодо дітей або позбавлення опіки через невиконання своїх обов’язків або порушення прав підопічної дитини(дітей): закріпити норму щодо вичерпного переліку документів, необхідних для представлення особи до нагородження, який відповідно до законодавства має визначатися в нормативно-правових актах Президента України; встановити конкретний строк (два місяці) розгляду та направлення Президенту України рекомендаційного висновку Комісією державних нагород та геральдики пакету документів щодо представлення особи до нагородження; передбачити, що державна нагорода та документ, що посвідчує нагородження нею не пізніше тридцяти днів з дня набрання чинності відповідного указу Президента України вручається її власнику тощо.
 
Прийняття законопроекту має прискорити одноразову виплату матерям-героїням, які інколи до своєї смерті не можуть дочекатися присвоєння їм почесного звання «Мати-героїня» та отримати державну допомогу. 
 
Разом з тим, проект закону №2043 дозволить закріпити прозорий механізм розгляду документів щодо присвоєння державних нагород, запровадити ефективний антикорупційний механізм у частині затягування розгляду документів про присвоєння почесних звань, а також у питанні позбавлення державних нагород з підстав, які не передбачені Законом України «Про державні нагороди України».
 
Прес-служба народного депутата України
Ярослава Москаленка
Переглядів: 1201 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus