Головна » 2014 » Травень » 17 » Вишиванка – символ України
11:33
Вишиванка – символ України
Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Ці звичаї об’єднують людей в один народ, в одну націю. З давніх-давен Україна славилася народною мудрістю, піснями, танцями, жартами і традиціями. Сьогодні ці національні традиції відроджуються, формуючи у молоді кращі риси української ментальності.
 
Україна – наш  рідний край, який починається для нас не лише з батьківського порогу чи хрещатого барвінку. Він починається з прадавніх коренів нашого народу – мелодійної маминої пісні, барвистої вишиванки, рушника-оберега, української світлиці… Ось уже п’ять років у нашій затишній  шкільній оселі  відбувається яскраве дійство – народознавче свято «Школа у вишиванці». Ще зранку 30 квітня дзвінкоголоса малеча, старшокласники, педагоги і поважні гості (всі у вишиванках) прибули з радістю  до нашої гостинної світлиці, щоб доторкнутися серцем і душею до наших витоків, наших коренів і стати учасниками тематичного уроку «Я – для України, Україна – для мене», виставок «Писанка – шедевр мініатюрного живопису», «В узорах рідної землі душа народу» (виробів декоративно-прикладного мистецтва), конкурсів «Український віночок» і «В гостях у старопетрівських господарочок» (традиційних українських страв з борошна).
 
Наше свято відвідали почесні гості Старопетрівський сільський голова  О. Єрема, методист відділу освіти Вишгородської райдержадміністрації Т. Рихлик, заступники директорів шкіл району з виховної роботи, педагоги-організатори, представники районного товариства Червоного Хреста Т. Орел та В. Кашка, депутат районної ради І. Москаленко, голова районної ради ветеранів П. Головко, члени спілки майстрів  м. Вишгорода О. Дяченко, О. Кобзар, Л. Дубина, О. Шаль, голова ради школи Ю. Іванова, підприємець О. Шматко.
 
Готуватися до цього свята ми розпочали давно. Створювали малюнки, вишивали рушники, картини та серветки, виготовляли писанкове дерево. Бабусі діставали вишивані сорочки, корсетки і плахти, мами пек­ли пироги, щоб столи на святі  були щедрими.
 
Усі зібралися на шкільному подвір’ї в очікуванні яскравого дійства. Звучали українські народні пісні у виконанні вокального ансамблю «Калинове намисто» (художній керівник А. Іваненко). А якими запальними були народні танці у виконанні вихованців хореографічного ансамблю «Пролісок» під керівництвом В. Івануса з Новопетрівської школи мистецтв!
 
У народі кажуть: «Хто вміє віночок вити, той вміє життя любити». Учні початкової школи звили віночки, які порадували всіх присутніх своєю неповторністю і красою. А юні старопетрівські господарочки пригостили присутніх смачними пирогами, варениками, млинцями, тістечками…
 
Віддзвеніло свято останніми акордами… Віримо і дуже хочемо, щоб звичаї нашого народу відроджувалися. Які ж вони прекрасні!        
 
Валентина РЯБУШЕНКО,
Старопетрівська ЗОШ
Категорія: Старопетрівська громада | Переглядів: 1216 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus