Головна » 2013 » Липень » 6 » Сімейна медицина – вимога часу
10:28
Сімейна медицина – вимога часу
За даними світової статистики, близько 80% усіх проблем, пов’язаних із здоров’ям, у розвинених країнах світу сьогодні вирішується на рівні первинної медико-санітарної допомоги, без необхідності направлення на більш дорогі рівні вторинної медичної допомоги. 

Сучасною законодавчою базою визначено, що первинна медична допомога – це медична допомога, яка надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання (перебування) пацієнта лікарем загальної практики – сімейної медицини і передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, здійснення профілактичних заходів, направлення, відповідно до медичних показань пацієнта, на вторинний або третинний рівень, надання невідкладної медичної допомоги. 

Сімейна медицина – не українська вигадка, а система, яка існує десятиліттями в європейських країнах, і це те, до чого прагне прийти Україна в 21 столітті. 

Сімейний лікар займається лікуванням простих захворювань, профілактичними заходами, своєчасним виявленням захворювання і, при необхідності, направляє пацієнта до вузькопрофільних фахівців. 

Сімейний лікар спостерігає за своїм пацієнтом із року в рік, добре знає особливості стану здоров’я, психологічні особливості кожного члена сім’ї, знає на чому зробити акцент у профілактиці захворювань. 

Всі медичні установи залишаються на своїх місцях і продовжують працювати. Просто тепер, окрім звичної назви «поліклініка», з’явилася така структура, як «амбулаторія загальної практики – сімейної медицини». В амбулаторіях приймають лікарі загальної практики: сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Також в амбулаторіях зберігається принцип дільничності, і хворі, як і раніше, будуть звертатись до своїх дільничних лікарів. 

Первинна ланка медичної допомоги є доступна та безкоштовна для всіх хворих. Але одночасно, і пацієнти мають це розуміти, на сімейного лікаря сьогодні дуже велике навантаження, що створює певні незручності (великі черги на прийом, в лабораторіях, кабінетах функціональної діагностики). За нормативами за одним сімейним лікарем має бути закріплено 1500 пацієнтів міського населення, 1200 – сільського, тоді як у Вишгородській амбулаторії ЗПСМ до одного лікаря прикріплено від 3000 до 5000 пацієнтів, у зв’язку з нестачею лікарських кадрів. 

Працівники первинної ланки проводять профілактичні огляди декретованих контингентів населення: ветеранів та інвалідів Великої вітчизняної війни, ліквідаторів, евакуйованих, населення, потерпілого внаслідок аварії на ЧАЕС, здійснюють диспансерний нагляд за хворими. 

Також лікарі первинної ланки є активними учасниками реалізації «пілотного проекту» щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Саме завдяки цьому проекту хворі на гіпертонічну хворобу можуть, за рецептом лікаря, отримати в аптеці життєво необхідні ліки зі знижкою від 20% до 40%. 

Масштабні зміни, в будь-якій галузі, спочатку лякають, але сімейна медицина – медицина майбутнього, медицина розвиненої європейської країни, тому повільними, але впевненими кроками ми йдемо до майбутнього. Будьте здорові! 

Тетяна КАРАВАНОВА, 
лікар загальної практики – сімейної медицини
Переглядів: 600 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus