Головна » 2013 » Серпень » 24 » Підтримувати сільського виробника
11:04
Підтримувати сільського виробника
Серед головних завдань керівництва агропромислового комплексу району – реалізація завдань і доручень Президента України щодо забезпечення продовольчої незалежності держави. Адже сільське господарство є наріжним каменем розвитку району та одним з головних локомотивів, здатних зробити район, зокрема, та державу в цілому, «головними годувальниками». На Вишгородщині для цього є все – плодовита земля, випасні угіддя, роботящі люди. Цим треба користуватися. 

Використовуючи наявність таких резервів, робота з розвитку АПК району ведеться постійно. Депутатами районної ради прийнято програму «Розвиток молочного скотарства у Вишгородському районі на період до 2015 року», що є базовим документом фінансового «вливання» в сільське господарство, а відтак – сталого руху вперед. 

З метою заохочення особистих селянських господарств утримувати корови та збільшувати виробництво продукції тваринництва, в 2012 році виплачено Новосілківською сільською радою по 700 грн 49 особам за утримання 61 корови, Нижчедубечанською сільською радою – по 500 грн 81 особі за утримання 89 корів, Лебедівською сільською радою по 1000 грн 27 особам за утримання 32 корів. 

В поточному році виплачено Новосілківською сільською радою по 700 гривень 48 власникам за утримання 73 корів, Лебедівською сільською радою – по 1000 гривень 21 особі за утримання 28 корів. 

Ще одним документом, який прийняла районна рада – програма «Підтримка та відродження українського села на період до 2015 року». Спираючись на неї та виконуючи зобов’язання щодо газифікації населених пунктів, створено три обслуговуючі кооперативи по будівництву підвідних та вуличних газопроводів сіл Сувидської, Любимівської, Толокуньської, Сухолуцької сільських рад. Населені пункти Сувидської сільської ради вже газифіковані. У районі почали оброблятися землі, які тривалий час не використовувались. У 2012 році на території Жукинської сільської ради підприємством «Віра ГТП» (Рокитнянський район) у власників земельних часток (паїв) взято в оренду 77 гектарів ріллі, де засіяно озиму пшеницю. У поточному році продовжують укладатися угоди з оренди землі. На території Димерської селищної ради ФГ «Віта Макс» Драбівського району Черкаської області взяло в оренду землі та посіяло 600 гектарів соняшнику. Орендодавці отримають орендну плату, що покращить добробут їхніх сімей, а Вишгородщина – додаткові надходження до бюджету. 

За 7 місяців поточного року в сільськогосподарських підприємствах району вироблено валової продукції у співставних цінах 2010 року на суму 861694,0 тис. грн., що становить 113% до відповідного періоду 2012 року. Збільшення виробництва валової продукції відбулось за рахунок збільшення виробництва м’яса на 10733 тонн та яєць на 10140 тис. штук. 

За 7 місяців 2013 року вироблено 92343 тонн м’яса, одержано яєць курячих 32933 тис. штук . В порівнянні з відповідним періодом минулого року, виробництво м’яса збільшено на 13%, виробництво яєць – на 44%. Крім того, ТОВ «Український племінний кролівницький комплекс» виробив 68,4 тонни м’яса кролів. 

Сільськогосподарські формування району приймають участь у виставково-ярмаркових заходах як на території району, так і за його межами. В окремих населених пунктах району обладнані придорожні ринки. 

Для забезпечення населення продуктами харчування та сільськогосподарською продукцією на території району, в населених пунктах встановлено 5 кіосків ТОВ «Комплекс Агромарс» з продажу продукції птахівництва та 21 кіоск ТОВ «Першого столичного хлібокомбінату» з продажу хліба та хлібобулочних виробів. 

У ТОВ «Комплекс Агромарс», як вертикально інтегрованому аграрному холдингу, що динамічно розвивається, організаційно пов’язано всі етапи бізнесу від вирощування зернових культур, виготовлення комбікормів, вирощування племінної птиці та курчат-бройлерів до забою і переробки м’яса та його реалізації впроваджуються інвестиційні проекти. Стратегія розвитку цієї господарської структури у найближчі 2 роки передбачає збільшення об’ємів виробництва м’яса курчатбройлерів до 330 тис. тонн на рік та дозволить створити додатково 600 робочих місць. Станом на 1 серпня 2013 року інвестиційний проект освоєно на 81,7%, а середньомісячна заробітна плата на підприємстві 3765,20 грн. 

У державному бюджеті 2013 року збережені програми фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які діяли у попередні роки. Програма «Державна підтримка галузі тваринництва» включає кілька напрямів. Зокрема, спеціальну бюджетну дотацію фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби. Дотація за молодняк, що народився в господарствах фізичних осіб, виплачується за утримання молодняку, який на момент подання фізичними особами відповідних документів досяг певного віку вперше, у розмірі 250 гривень за голову – за молодняк віком від 3 до 6 місяців; 500 гривень за голову – за молодняк віком від 6 до 9 місяців; 750 гривень за голову – за молодняк віком від 9 до 12 місяців; 1000 гривень за голову – за молодняк віком від 12 до 15 місяців. 

У 2012 році 68 громадян за утримання 85 голів молодняка великої рогатої худоби отримали 45750 грн, та 32 особи за збереження 38 голів отримали 9500 грн. За 7 місяців 2013 року 8 осіб за утримання 11 голів молодняка великої рогатої худоби отримали 6500 грн та 17 осіб за збереження 20 голів молодняка великої рогатої худоби отримали 5500 грн. 

Виплата часткового відшкодування витрат фізичних осіб на закупівлю установки індивідуального доїння здійснюється у межах фактичних витрат за закуплену нову установку індивідуального доїння вітчизняного виробництва за умови утримання у своєму господарстві не менш як трьох ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів, але не більш як 5000 гривень за одиницю. 

У 2012 році 2 особи отримали за придбані 2 доїльні установки вітчизняного виробництва 3956 грн. 

Таким чином, ми намагаємось наявними засобами постійно підтримувати нашого сільського виробника. Наше завдання – зробити так, щоб підприємства сільської галузі набули впевненості в державній зацікавленості агропромислового розвитку та фінансовій підтримці сільського виробника. Керівництво району та органи місцевого самоврядування постійно працюватимуть у цьому напрямі. 

Василь ХОМ’ЯЧУК, 
в.о. начальника управління АПК
Переглядів: 534 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus