Головна » 2013 » Липень » 13 » Орачі дніпровської ниви
12:05
Орачі дніпровської ниви
Голова асоціації рибалок-промисловиків Київського водосховища Микола Платонович Шинкаренко був трішки незадоволений появою журналіста, адже приїхав він саме в момент прийому та передачі вилову. Тобто, в напружений час. 

– Риба – товар специфічний, – сказав він дещо знервовано, – на повітрі довго перебувати не може. Відразу після вилову має якомога швидше потрапити до холодильника та свіжо-охолодженою потрапити до кінцевого споживача. А він, як відомо, перебуває на теренах всієї України. Тому все робиться оперативно, без найменшої затримки. 

Чекаючи закінчення відвантаження, я знайомився з досягненнями рибалок, їх проблемами та прагненнями. Виявилося, що на Київському морі працює ціла рибальська флотилія, що налічує близько вісімдесяти плаваючих засобів (серед них малі промислові риболовецькі сейнери, рибальські човни і навіть снігоходи для роботи в зимовий час) та вісімнадцять підприємців-користувачів – сумлінних морських трударів та представників цілих рибальських династій. 

– Плавзасобам та снігоходам вже по двадцять років, – продовжив нашу розмову Микола Шинкаренко, – тому їх належний технічний стан – це одна з проблем, які «лежать» на плечах користувачів, тобто на нас, фізичних особахпідприємцях. Взагалі, технічною озброєністю якраз і переймається асоціація рибалок-промисловиків Київського моря, яку мені довірили очолювати. Ми ще молода громадська організація, але вже проводимо значну шефську роботу зі спортивними, громадськими та суспільно-корисними організаціями. Допомагають користувачі коштами школам, медзакладам, а асоціація, яка їх об’єднує, надає організаційну та рекламну підтримку. 


Після розвалу СРСР виявилося непростою справою привести у належний стан наявні плавзасоби, роздержавити інвентар і вже більш ніж двадцять років його обслуговувати та приносити прибуток державі, зберігати й створювати нові робочі місця, забезпечувати належні побутові умови. Нині асоціація цими питаннями також переймається, поліпшуючи умови праці, сприяє наповненню районного бюджету. 

Звичайно, без допомоги голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка, райдержадміністрації на чолі з Олександром Приходьком, районних депутатів, очільником яких є Олександр Носаль, Всеукраїнської рибної асоціації на чолі з Віктором Дроником та головного управління рибоохорони в Київській області на чолі з Сергієм Горобцем, поставлені завдання виконувалися б набагато важче. 

Розвиток рибальської галузі, як відомо, перебуває на контролі у Президента України, очільника області, тому і є пріоритетним напрямком роботи в діяльності нашої громадської організації – асоціації рибалок Київського водосховища. 


Напередодні професійного свята рибалок України всі, без винятку, користувачі і рибалки, що ведуть вилов риби на Київському водосховищі, заслуговують на особливу повагу. Вони гідні того, щоб про кожного з них розповіли окремо, бо робота їхня важка, часом невдячна, залежна від кліматичних умов, погоди, попередньої господарської діяльності, як то оновлення риболовецької флотилії, зарибнення акваторії та промислових зон нашого рукотворного моря, виховання, навчання та оновлення кадрів тощо… У нас вже утворилися цілі династії рибалок, що з покоління в покоління передають власний досвід і надбання нащадкам. Від батька Григорія до доньки Світлани перейшла рибальська майстерність родини Дятченків. Цілу плеяду рибалок Київщини виростили Сергій Буяло та Євген Курочка. На дніпровській ниві успішно працюють Анатолій Михальцов, Ігор Каленійчук, Артем Сокіл, Віктор Дяченко, Микола Шинкаренко, Сергій Вакульчик, Олег Борисенко. Пліч-опліч із чоловіками займаються нелегкою працею рибалки й жінки – це Наталя Лавренок, Світлана Жарких, Людмила Савельєва, Марія Задоя, Ірина Демченко, Валерія Ніколаєва, Тетяна Потоцька.
 
– Честь і слава користувачам акваторії Київського моря за ті 900 тонн свіжої риби, виловленої протягом 2012 року. В цьому році, сподіваюся, буде не менше, – вважає Микола Платонович Шинкаренко. – І в майбутньому дніпровська блакитна нива буде радувати споживачів своїми щедрими дарунками. 

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово» 
фото автора
Переглядів: 635 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus