Головна » 2013 » Липень » 13 » Ой на Івана, ой на Купала...
11:54
Ой на Івана, ой на Купала...
У Димері, біля ставу 

Традиційно (десь 15 років, проте в такому масштабі вчетверте) у ніч з 6 на 7 липня на Димерському співочому полі біля ставу відшуміло купальське свято. Усіх зігрівав головний атрибут дійства – купальське вогнище. Дівчата прикрашали Марену різнокольоровими стрічками, плели вінки та опускали їх на воду, щоб знайти свою долю. 

Ще напередодні увагу жителів і гостей селища привертали колоритні афіші, які закликали всіх охочих на свято і, мабуть, мало кого залишили байдужими, адже на дійство зібралося більше двох тисяч учасників. Це, хоч і не єдине свято, яке проводиться в Димері, проте воно справді об’єднує, адже біля купальського вогнища можна було побачити представників різних поколінь: онуки, діти, батьки, дідусі та бабусі. Кожен присутній, від малого до старого, міг собі знайти розвагу до душі. Малеча згуртувалася біля дитячих надувних гірок, батутів, яскравих повітряних кульок, солодкої вати та попкорну. Дорослі могли поласувати запашним шашликом, випити келих пива або квасу (кому, що до смаку), випробувати свою силу, б’ючи в боксерську грушу або ж висячи на перекладині. 


Свято підготоване спільними зусиллями Димерської селищної ради, Димерського будинку культури, який забезпечив концертно-розважальну програму, підприємцями, між якими навіть виникла здорова конкуренція за можливість бути спонсорами свята. Справжніми господинями вечора були Ольга Хоменко, працівник Димерського будинку культури, та Надія Демченко, працівник Димерського КПП. Вони вели концерт майже до півночі, піклувалися про добродушну атмосферу на святі. А також нагадали, що свято Івана Купала збіглося з всесвітнім днем поцілунків. 

У концерті взяли участь фольклорні ансамблі «Берегиня» (художній керівник Алла Сорока), «Стежина» (художній керівник Олександр Мехет), окремі виконавці, учасники художньої самодіяльності: Оксана Дорошенко, Олександр Мехет, Василь Довжук, Тетяна Журавська, Анна Сорока, Дмитро Пателепень, Анна Хоменко, Надія Місяць, Ольга Білоус, Юлія Малашок та Вікторія Буян, солістка Вишгородського будинку культури «Енергетик». По закінченню концертної програми розпочалася дискотека, від якої жителям сусідніх будинків довгенько довелося не спати (хоча раз на рік можна). 

Безперечно, у всіх присутніх залишились позитивні емоції та приємні згадки про цей день. 

Ірина ДЕНИСЕНКО, Димер

«Купальські вогні» над Жукином 

Уже в третє, у ніч з 6 на 7 липня, в Жукині пройшов фестиваль «Купальські вогні», організований за ініціативи та підтримки Жукинського сільського голови Валентини Пономаренко. Захоплені веселощами, жителі села та гості фестивалю зустріли купальску ніч хвилею радісних емоцій та вражень. 

Відкривав цьогорічне святкування заступник голови Вишгородської районної ради Олександр Глущенко, який привітав жукинців та побажав їм щастя, здоров`я, радісних подій і сонячних посмішок на весь рік, аж до наступного Купайла. 


Гостями фестивалю стали переможці багатьох обласних та регіональних мистецьких конкурсів, учасники народного фольклорного ансамблю «Веснянка». Українські народні та купальські пісні у їх виконанні розчулили глядачів, а витончені жарти одразу ж підняли настрій усім присутнім. Дзвінкі голоси, що лунали над запашним лугом у супроводі скрипки, акордеона та бубна, стали справжньою окрасою свята. 

Веселий настрій протягом усього вечора глядачам дарувала чарівна ведуча-україночка. Вона забавляла понад триста присутніх цікавими іграми, казками та розвагами. Коли сутінки вже брали гору над сонячним світлом, незаміжні дів чата, за давньою традицією, опускали на воду вінки, щоб знайти Вища Дубечня. Під час святкового концерту свою долю і, коли прийде час, щасливо вступити до шлюбу з коханим. 

Вночі панувала вже справжня купальська феєрія. Веселі, ритмічні, запальні та романтичні танці зібрали на танцмайданчику майже всіх учасників фестивалю від 5 до 80 років. Закохані пари, тримаючись за руки, стрибали через очищаючий купальський вогонь, адже саме тим, хто не розірвав рук над полум`ям, цілий рік посміхатиметься доля і сімейне щастя. 

Як годиться, були на святі смачні частування наваристою юшкою та ексклюзивною жукинською стравою «одливанкою», рецепт якої місцеві господині тримають у великому секреті. 

Яскраве дійство залишило в душі кожного гостя частинку купальської магії та сподівання знайти чарівну квітку папороті, яка подарує щастя і добробут усім, хто відвідав фестиваль «Купальські вогні» у Жукині аж до наступного Івана Купайла. 

Сюзанна ПОНОМАРЕНКО, Жукин 

Зібралися добрі сусіди 

Урочисто відзначили свято Івана Купала й у Вищій Дубечні. З теплим, привітним словом до жителів села звернулася Вищедубечанський сільський голова Галина Березинець. 

Ведучим дійства був заслужений артист України Анатолій Гнатюк. У його виконанні пролунала пісня «Качечка», яка всіх звеселила та збагатила учасників свята веселим настроєм. На свято завітав хор «Калинові буси» з Києво-Святошинського району (с. Бузова). Порадували своїми виступами й добрі сусіди, учасники художньої самодіяльності з Хотянівки та Пірново. Також лунали пісні у виконанні хору «Дніпрові зорі». Гостинні господарі пригощали гостей свята смачною юшкою, розважали різноманітними конкурсами тощо. Звичайно було й традиційне купальське вогнище. 

Олександр КУЗНЕЦОВ 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 929 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus