Головна » 2015 » Березень » 14 » Кобзар указує нам шлях
13:05
Кобзар указує нам шлях
9 березня Україна відзначила 201-шу річницю від дня народження видатного українського поета, великого громадянина Тараса Шевченка. По всій країні і за кордоном, скрізь, де живуть українці, відбулися покладання квітів до пам’ятників Кобзареві, культурно-освітні заходи, поетичні вечори тощо.
 
Із шостої ранку на Національному радіо стартував марафон «Шевченко мобілізує» із читанням віршів поета відомими українцями, представниками влади, громадськості, дипломатами, військовими, який тривав до півночі. 
 
9-го березня у Вишгороді біля пам’ятника Тарасу Шевченкові відбулося народне зібрання, присвячене цій даті. Покласти квіти та вшанувати пам’ять генія зібралися жителі Вишгородщини.
 
Про велич Тараса Шевченка, його феномен для України та всього світу говорили у своїх виступах голова районної ради Ірина Побідаш, представники громадськості, Народної ради Вишгорода і Вишгородського району, бо Великий Кобзар є для нас не просто поетом, художником, а й титаном духу, пророком, духов­ним батьком України. Вірші та пісні на слова Шевченка прозвучали у виконанні вишгородського центру творчості «Джерело», гімназії «Інтелект», вишгородської  спеціалізованої школи  «Сузір’я»,  гурту «Гайдамаки». Школярам оголошені подяки від районної організації всеукраїнського товариства «Просвіта» та від Народної ради.
 
10-го березня депутат Київської обласної ради Олександр Приходько та Вишгородський міський голова Віктор Решетняк поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку. Вихованці ДНЗ «Ластівка» декламували вірші Кобзаря.
 
У Вишгородській центральній районній бібліотеці відбулось літературне свято «Наш пророк». На заході були присутні представники громадських організацій Вишгородщини, працівники закладів культури, освіти та всі небайдужі жителі району, кому дороге і близьке ім’я Тараса Шевченка. Ведучі літературного свята Галина Дмитренко (завідуюча відділом обслуговування Вишгородської центральної районної бібліотеки) та Юлія Брушневська (провідний бібліотекар) висвітлили життєвий і творчий шлях Великого Кобзаря, декламували його вірші, розповіли про місця на Вишгородщині, де побував пророк. Голова міської ветеранської організації Петро Жуланов та голова районного товариства репресованих та політв’язнів Надія Романів. Поділились тим, як Шевченкове вогненне слово допомагало їм у житті, вселяло віру у краще майбутнє України. У бібліотеці розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Благословенне у віках ім’я Великого Тараса», де представлені твори поета і матеріали про його творчу діяльність, інформує завідуюча відділом методичної та бібліографічної роботи Вишгородської ЦРБ Марина Березинець.
 
З роками не змаліла велич Шевченка – день народження Кобзаря традиційно відзначається як загальнонаціональне свято. Важко знай­ти українця, який би не знав хоча б кількох Шевченкових рядків, бо великий син великого народу, надзвичайно близький, рідний і зрозумілий кожному українцю.
 
Інф. «Слова»
Фото Андрія МАКСІМОВА, «Вишгород»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 526 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus