Головна » 2014 » Серпень » 28 » Юридична допомога учасникам АТО та їх сім'я
12:02
Юридична допомога учасникам АТО та їх сім'я
На телефонну «гарячу» лінію Обласного штабу з питань координації надання допомоги військовослужбовцям, які беруть участь в антитерористичній операції, їх сім’ям та іншим громадянам України, які перебувають в районі проведення антитерористичної операції, звертаються з різними питаннями, що стосуються, зокрема, юридичних консультацій. Серед найпоширеніших – питання нарахування штрафних санкцій та пені за невиконання банківських зобов’язань, отримання військовослужбовцями у власність земельних ділянок.
 
Відповіді на найпоширеніші питання даного напрямку дає Дмитро Христюк, заступник голови Київської облдержадміністрації, керівник Обласного штабу допомоги учасникам АТО та їх сім’ям.
 
- Як здійснюється припинення нарахування для військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів штрафних санкцій та пені за невиконання зобов’язань, а також відсотків за користування кредитом?
 
- Відповідно до п. 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.
 
Отже, дана норма закону стосується наступних суб'єктів:
 
  • військовозобов'язаних;
  • військовослужбовців;
  • резервістів.
 
Для припинення нарахування штрафних санкцій та пені за невиконання зобов’язань, процентів за користування кредитом, слід звертатися до відділень відповідних банків з:
 
  • заявою (зразок надається у банку);
  • документом, що підтверджує факт призову особи під час мобілізації або безпосередню участь в антитерористичній операції, та дату призову. В якості такого документу можуть виступати: довідка з військової частини; мобілізаційне розпорядження; копія військового квитка тощо.
 
У разі неможливості звернення зазначених вище осіб, це право також мають члени їх сімей.
 
Враховуючи те, що законодавством не визначено чіткого переліку документів для припинення нарахування штрафних санкцій за невиконання зобов'язань, керуючись практикою реагування на звернення осіб за вирішенням даного питання, слід зазначити, що деякі банки, крім вказаних документів, можуть додатково вимагати:
 
  • копію кредитного договору;
  • довідку про доходи, видану відповідною ДПІ;
  • копії паспорта та ідентифікаційного номера особи.
 
У випадку звернення до банку членів сімей військовослужбовців, додатково можуть вимагатися документи, що посвідчують особу заявника (копії паспорта та ідентифікаційного номера), наявність родинних зв'язків (якщо мова йде про дружину — копія свідоцтва про шлюб) тощо.
 
Законодавча база: Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.
 
- Як проходить процедура отримання військовослужбовцями у власність земельних ділянок?
 
- Першочергове право на відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва передбачено для ( п. 14 ст. 12, п. 18 ст. 13 та п. 15 ст. 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»):
 
  • учасників бойових дій;
  • учасників війни;
  • інвалідів війни;
  • сімей загиблих військовослужбовців.
 
Право на одержання земельної ділянки для будівництва жилого будинку в населених пунктах, обраних ними для проживання, мають (п. 6 ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»):
 
  • військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі не менше 17 років та потребують поліпшення житлових умов;
  • батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби;
  • звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби.
 
На виконання доручення Держземагенства України щодо забезпечення підвищення соціальних стандартів дя військовослужбовців, які виконують завдання по здійсненню антитерористичної операції, стимулювання військовослужбовців в особливо небезпечний час, територіальними органами Головного управління Держемагенства проводяться роз’яснювальні заходи щодо можливості отримання військовослужбовцями у власність земельних ділянок для:
 
  • будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд,
  • для ведення садівництва,
  • для індивідуального дачного будівництва.
 
Зокрема, при зверненні військовослужбовців з відповідним документом, що посвідчує факт призову особи до військової частини або безпосередню участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо), їм надається допомога при складанні заяви про надання у власність земельної ділянки, забезпечується надання графічного матеріалу з бажаним місцем розташування земельної ділянки та в межах законодавства надається всебічна консультативна допомога щодо подальшого оформлення права власності на земельну ділянку.
 
Для формування списків та заявок на отримання земельних ділянок з державної або комунальної власності військовослужбовцям, військовозобов'язаним особам, резервістам, учасникам антитерористичної операції або їх родичам необхідно звернутися із відповідною заявою до Управління Держземагенства у відповідному районі області, де вони проживають, або на особисту гарячу лінію Голови Агентства за номером 0-800- 301-071.
 
Законодавча база:
 
  • Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Для отримання додаткової інформації звертайтеся за тел.: (044) 286-87-80.

Категорія: Україна | Переглядів: 568 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus