Головна » 2016 » Липень » 4 » Зодчий, який подарував нам місто
12:38
Зодчий, який подарував нам місто

Василь Климик народився 26 червня 1946 року в місті Череповці Вологодської області в сім’ї військовослужбовця.
Середню школу закінчив у 1964 році на Житомирщині, куди повернувся батько після звільнення в запас. Після школи працював художником-оформлювачем Житомирського Будинку офіцерів. У 1971 році закінчив архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту. Був членом студентського літературного гуртка, друкував у місцевій газеті свої перші вірші.     
 Після закінчення інституту працював архітектором в інституті «Теплоелектропроект» у Ташкенті. Потім служив в армії. З 1972 по 1980 рік працював районним архітектором Вишгородського району. З 1980 року – на творчій роботі, працює як художник-архітектор у різних жанрах: монументально-декоративному мистецтві, скульптурі, станковому живописі. З 1979 року член Спілки архітекторів України, з 1999 року член Національної спілки художників України.
Василь Климик  – автор пам’ятного знака героям Лютізького плацдарму в селі Нові Петрівці, пам’ятного знака на честь ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС у Вишгороді та ще кількох меморіалів, співавтор пам’ятника Валерію Лобановському у Києві, пам’ятників князю Святославу у Києві і Старих Петрівцях  у співавторстві зі скульпторами Б. Криловим та О. Сидорчуком. Він автор монументальних розписів у бібліотеці Київського національного лінгвістичного університету, каплиці св. Миколая у санаторії «Лютіж» тощо.
Вишгородці милуються його фонтаном з образами Ярослава, Володимира, Рогнеди та Малуші, зупиняють погляд на пам’ятному знаку при в’їзді до міста, схиляють голови перед стелою воїнам-визволителям Вишгорода на Набережній.
Учасник багатьох творчих виставок та конкурсів, у творчому доробку автора понад 400 полотен живопису, що зберігаються частково у музеях, частково у приватних колекціях.
Крім образотворчого мистецтва, Василь Климик не полишає й літературної діяльності. Його вірші були надруковані в поетичній збірці авторів Вишгородського району «Послухайте, як дихає земля…», що була видана до 35-річчя утворення Вишгородського району в 2008 році.
Василь Климик – автор герба Вишгородського району.
30 липня 2011 року цент­ральну площу міста Вишгорода прикрасив пам’ятний знак страстотерпцям св. Борису та Глібу, створений Василем Климиком  у співавторстві зі скульп­торами Б. Криловим та О. Сидорчуком.
У 2011 році рішенням Вишгородського міськвиконкому Василю Володимировичу Климику присвоєно звання «Почесний громадянин міста Вишгорода». Цієї відзнаки він удостоєний  за величезний внесок у розбудову міста.

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 535 | Додав: slovo
comments powered by Disqus