Головна » 2013 » Листопад » 9 » Зі зниклих безвісти – у списки героїв
12:28
Зі зниклих безвісти – у списки героїв
У селі Гатне Києво–Святошинського району біля меморіалу Слави з нагоди 69–ї річниці визволення України та 70–ї річниці звільнення Києва й Київської області від нацистських загарбників відбувся мітинг–реквієм та церемонія перепоховання останків радянських солдатів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, за участю Вiце–прем’єр–мiнiстра України Юрія Бойка, голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, народного депутата України Ярослава Москаленка, посла Таджикистану в Україні Шухрата Султонова, військового аташе при посольстві Росії в Україні Олександра Наумова, депутата обласної ради Руслана Бадаєва, голови ГО «Археологічне патріотично–пошукове обєднання «Дніпро–Україна» Тараса Костенчука, а також керівників райдержадміністрації, ветеранів та мешканців області. 

На мітинг запрошено родичів загиблих бійців із різних регіонів України та з–за кордону. Участь в урочистостях взяла й делегація Вишгородського району.

Більш як шістсот тисяч убитих, полонених і зниклих безвісти – такі втрати зазнала Червона Армія під час оборони Києва в 1941 році. Захищаючи підступи до української столиці, солдати билися до останнього патрона. Навіть тоді, коли вже розуміли – Київ відстояти не вдасться.

І через сімдесят років після звільнення – на землі Київщини з’являються свіжі військові могили. Подія в Гатному – рідкісний випадок, коли одразу п’ятнадцять трун позначені прізвищами, а на деяких – навіть фото загиблих. Встановлюють імена зазвичай одного з десяти. Велика вдача для дослідників – речі, за якими зможуть ідентифікувати бійця. Особливо – жетон із запискою всередині.

– Хочу побажати всім жителям Київщини, щоб вони ніколи не відчули на собі тягаря війни. Дякую всім учасникам об’єднання «Дніпро-Україна», які власним ентузіазмом роблять сьогодні дуже важливу справу для нас усіх, знаходять і передають землі останки наших воїнів, – сказав Юрій Бойко.

– Для кожного з нас, для матерів та близьких війна продовжується до того часу, допоки вони не знатимуть, де поховані їхні сини та родичі. Скоро ми відзначатимемо 70-ту річницю з дня визволення Києва та області від німецько–фашистських загарбників, сприяючи таким чином патріотичному вихованню нашого суспільства, – наголосив Анатолій Присяжнюк. – Такі мітинги-реквієми потрібні для молоді, щоб вони цінували мир на землі, а також розуміли, як страшно жити у воєнні роки. Я хочу побажати нашим ветеранам, у першу чергу, здоров’я, а ще – подякувати за мирне небо над головою та можливість жити в спокої на рідній землі. 


Під час перепоховання ветеранам Великої Вітчизняної війни та пошуковцям області вручено Державні нагороди, Почесні грамоти, Подяки облдержадміністрації. Учасники заходу згадали полеглих у війні та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Під час заходу було проведено перепоховання останків 55 воїнів-червоноармійців, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, з них 15 було ідентифіковано. Останки ще трьох бійців відправлено для перепоховання на Батьківщині героїв.

Уже вп’яте у селі Гатному відбувається перепоховання воїнів-червоноармійців, які віддано захищали свою Батьківщину. За весь цей період тут було перепоховано понад 320 воїнів-червоноармійців, імена 47 з них вдалося встановити. Сьогодні організації «Дніпро-Україна» вдається активніше проводити пошукову роботу загиблих солдат завдяки підтримці влади, адже саме вона надає значну допомогу у пошуку останків загиблих у Великій Вітчизняній війні радянських бійців, розшуку їх родичів у всіх куточках колишнього СРСР, впорядкуванні меморіальних пам’яток на Київщині та в організації урочистих перепоховань.

На увічнення пам’яті полеглих після прощальної церемонії священнослужителі відправили панахиду, а для ветеранів Київщини після мітингу-реквієму було організовано святковий обід та вручено подарунки.Інф. 

«Слово», 
фото Володимира Потапова
Переглядів: 482 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus