Головна » 2018 » Грудень » 6 » Життя достойно прожити – не поле перейти
18:01
Життя достойно прожити – не поле перейти

Третього грудня мешканець Лютежа Григорій Хижняк відзначив своє 95-річчя. Народився Григорій Васильович 3 грудня 1923 року в селі Дягова Менського району Чернігівської області. Семирічну школу закінчив на відмінно у 1939 році і вступив до Город­нянського педучилища, бо мав заповітну мрію – навчати дітей. 
І хоча спіткало родину найбільше горе – під час грози загинули батьки – проте ніщо не заважало крокувати до омріяної мети. Ніщо, окрім Другої світової війни. Про навчання треба було забути. Було лихоліття окупації, після визволення України пішов до лав армії зв’язківцем. Пройшов фронтами, звільняючи Україну, Білорусію, Прибалтику, Польщу, аж до Німеччини, де у складі спецгрупи брав участь у складних бойових операціях у тилу фашистів. Під час одного бою був тяжко поранений, ледве вийшов з оточення і сім місяців лікувався у госпіталі. За бойові заслуги нагороджений орденами Великої Вітчизняної війни, «За мужність» та 25 медалями.
До 1951 року продовжував службу в армії на різних посадах, але бажання стати педагогом перевищило. Після демобілізації у 1951 році навчався у педагогічному училищі, по закінченні якого шість років працював учителем німецької мови у селі Мощенка. Виконував роботу старанно і з любов’ю всюди, куди б не закидала його доля: був 12 років директором школи у Боярці, а з 1969 року до виходу на пенсію з 1986 року працював учителем географії Лютізької школи. Нагороджений нагрудним знаком «Відмінник народної освіти». У Лютежі став своїм, як то кажуть, навіки вкорінився. Разом із дружиною Євдокією Андріївною, теж учителем Лютізької школи, і хату збудували, і сад виростили, і доньку виховали. Родина Хижняків користується в селі заслуженим авторитетом, бо скільки ж поколінь односельчан вивчили і виховали. Поважають випускники свого вчителя за правдиве слово, за вкладене в них тепло, за неспокійну вдачу – бо завжди прагнув, щоб шанували чесну працю, рідну землю, батьківський поріг.
Привітати Григорія Васильовича із славним ювілеєм завітали голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко та Лютізький сільський голова Тамара Савенок.

Інф. Вишгородської районної ради
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 446 | Додав: slovo
comments powered by Disqus