Головна » 2016 » Січень » 28 » Зберегти ліс для майбутніх поколінь
19:22
Зберегти ліс для майбутніх поколінь

За ініціативи голови Вишгородської РДА Олександра Горгана минулого тижня відбулася зустріч з представниками організації «Earth Observation», що спеціалізується на відстеженні глобальних кліматичних змін на планеті та боротьбі зі знелісненням. Метою зустрічі була розробка механізму протидії незаконній вирубці дерев у Вишгородському районі. У зустрічі взяли участь представник «Earth Observation» Ендрю Дудлей, громадський активіст Петро Танасюк, експертна група з питань екології та охорони довкілля ГО «Зелений корпус» – Віталій Сардак та Вальтер Чаус, представники засобів масової інформації .
У ході зустрічі Ендрю Дудлей розповів про розроблену ним систему, яка за допомогою мобільних телефонів дає можливість фотографувати зруб дерева і за допомогою логістичного ланцюга відслідкувати – куди надалі переміщається дерево, що в результаті дає змогу запобігти вирубці не тих дерев чи дерев в забороненому для вирубки місці. Контроль здійснюється через систему GPS, а вся зібрана інформація зберігається в базі даних блокчейн. Така технологія вже працює в Південній Америці, планується запустити пілотний проект в Україні.
Ланцюжок блоків, або блокчейн біткойна – добре відомі у світі завдяки використанню як своєрідної бухгалтерської книги для операцій з цифровими валютами. У той же час, ця технологія має потенціал у вирішенні інших, вельми радикальних завдань. Використання біткойн-технологій за межами кріптовалют, наприклад, є – реєстрація документів. І от, ми дізналися про ще один приклад їх застосування – конт­роль за вирубкою лісів (технологія схожа з тією, що використовується в біткойні, та в цьому випадку чітко адаптована до проекту збереження лісів).
«Така система унеможливлює зумисне внесення змін до бази даних і підробку документів. Її принципи – це прозорість і контроль. На жаль, сьогодні у будь-якій частині світу нелегальна вирубка лісів є величезною проблемою, яка завдяки корупційним діям має масштабні негативні наслідки для навколишнього середовища. За кордоном практикують контроль, який ведуть органи влади та громадські організації за підприємствами, що виготовляють товари із деревини – за кожну закуплену партію дерева підприємство повинно прозвітувати, де було придбано матеріал. Хоча навіть при такому підході проблему не вирішено.
Що стосується України, то тут взагалі контролю майже не існує. Головне, отримати ліцензію на вирубку деревини, а чи в тому місці і чи в тій кількості вирубується ліс – дуже важко визначити. 
Вже відбулися зустрічі у профільних міністерствах. Крім того, технологія, яка розробляється в Україні (Харків), використовує Ендрю Дудлей, тому й хоче  реалізувати пілотний проект на території нашої держави, взявши всі фінансові витрати на себе», – розповів громадський активіст і учасник проекту Петро Танасюк.
Наразі виробляється механізм реалізації цього проекту у Вишгородському районі.

Лілія ЯНЧУК-ОЛЕКСІЙ
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 480 | Додав: slovo
comments powered by Disqus