Головна » 2013 » Листопад » 7 » Засідання круглого столу
17:07
Засідання круглого столу
07 листопада у м. Вишгороді з нагоди Міжнародного дня боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму за ініціативи представників громадських організацій району відбулось засідання "круглого столу” на тему: «Реалізація у Вишгородському районі завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин». 

Участь у заході взяли заступник голови райдержадміністрації В.Духота, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, районних підрозділів центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, політичних партій, ЗМІ. 

Учасниками зібрання розглянуто питання щодо необхідності створення сприятливого середовища для конструктивної співпраці та обміну досвідом між владою, національними товариствами та громадським сектором, сприянню на всіх рівнях відновленню культурних і історичних зв'язків з метою зміцнення міжетнічних стосунків та сприяння міжетнічному діалогу, необхідності розвитку, дослідження і популяризації культур національних менших, організації спільних культурно-просвітницьких заходів. 

Під час заходу зазначено, що одним з останніх проявів уваги нашої держави до проблем національних меншин є ініціатива Президента України щодо реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин, яка спрямована на впровадження ефективної державної програми зміцнення міжнаціонального миру та злагоди в Україні, запобігання виникненню міжетнічних, міжконфесійних конфліктів, здійснення надійного захисту культури національних меншин, толерантного ставлення представників різних етносів один до одного повинно завжди залишатися пріоритетним. 

— Реалізація у Вишгородському районі завдань Президента України В.Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин є одним з найважливіших завдань у роботі районної влади, — підкреслила заступник голови райдержадміністрації В.Духота. 

— Глава держави наполягає, що створення клімату терпимості та активного діалогу є необхідними для того, щоб культурне розмаїття стало джерелом та чинником об’єднання, збагачення суспільства. Плюралістичне та справді демократичне суспільство має поважати етнічну, культурну, мовну та релігійну самобутність кожної особи, яка належить до національної меншини, та створювати відповідні умови для виявлення, збереження та розвитку цієї самобутності, — продовжила В.Духота. 

Начальник відділу освіти райдержадміністрації С.Чамро повідомила, що у загальноосвітніх навчальних закладах району здійснювалась інформаційно-просвітницька та попереджувально - профілактична робота з метою запобігання поширенню ксенофобських і расистських проявів та створення в навчальних закладах атмосфери нетерпимості до проявів жорстокості, расизму, виховання у дітей, учнівської молоді таких якостей, як толерантність, терпимість та доброзичливість. Використані різноманітні форми та методи навчально- виховної, превентивної та профілактичної роботи: розроблення листівок, пам’яток; тренінги, виховні години; батьківські лекторії; фестивалі культури європейських держав, лекції, бесіди, диспути, «круглі» столи, конкурси, вікторини. На Вишгородщині постійно проводяться заходи, які сприяють запобіганню проявів розпалювання міжнаціональної та расової ворожнечі, проявів національної нетерпимості, які зустрічаються в суспільстві. Це і організація виставок традиційного і сучасного образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва національних меншин; проведення «уроків дружби» та концертів недільних шкіл релігійних громад та інших заходів, які сприяють вихованню в молоді толерантного відношення до представників різних національностей, консолідації поліетнічного суспільства, розвитку міжнаціональної взаємодії. 

У 2013 року з нагоди Тижня солідарності з народами, які борються проти расизму і расової дискримінації для школярів різних вікових категорій проведено виховні години: «Толерантність в полікультурному суспільстві», «Ксенофобія: свій або чужий»; диспути, бесіди, лекції: «Ксенофобія чи толерантність: шляхи розвитку громадянського суспільства», «Ксенофобія – падіння моралі», «Як протистояти проявам расової та етнічної дискримінації?»; тренінгові заняття для підлітків «Рівний - рівному». 

У загальноосвітніх навчальних закладах району, в шкільних бібліотеках проведено тематичні уроки, години спілкування, зустрічі, виховні бесіди, виставки літератури: «Духовність проти ксенофобії», «Люди усіх кольорів веселки - багатство та різноманітність нашої планети», «Щеплення від ксенофобії: проблеми формування вільної, толерантної особистості». 

У школах району відбулись інформаційно-просвітницькі акції для учнів та батьківської громадськості «Добро починається з тебе», організовані конкурси малюнків, плакатів, стінних газет на теми: «Країн багато – планета одна». 

У закладах освіти посилено контроль заступників директорів з виховної роботи, психологів та класних керівників навчальних закладів за учнівськими колективами, в яких навчаються діти різних національностей. За участю психологів у школах здійснюється методична допомога класним керівникам і вчителям у підготовці та проведенні тематичних виховних годин, годин спілкування, бесід з метою підвищення громадської обізнаності та визнання важливості проблеми ксенофобії, расової та етнічної дискримінації, нетерпимості в Україні. 

— Ми проводимо кропітку роботу з гармонізації міжнаціональних стосунків, захисту прав національних меншин, задоволення їхніх культурно-просвітницьких, мовно-освітніх та інформаційних потреб. Це дозволить ще більш успішно реалізовувати положення чинного законодавства, завдань Президента України щодо забезпечення прав національних меншин, вирішення можливих проблем, сприятиме кардинальному поліпшенню етнополітичної ситуації у районі, — зазначив начальник відділу культури, національностей та релігій райдержадміністрації О.Біляєв та повідомив, що протягом року у центральній районній бібліотеці, бібліотеках-філіях організовуються книжкові виставки, зустрічі, виховні години, тематичні бесіди, конференції, семінари-тренінги, засідання дискусійних клубів, спрямовані на формування толерантності, поваги до культури, історії, мови, звичаїв і традицій представників різних національностей. У центральній районній бібліотеці, бібліотеках-філіях проведено екскурс в історію світу «Що не держава – то звичаї» та організовано бібліографічний огляд літератури «Расизм та ксенофобія в Україні – нові виклики правам людини», «Чужому навчайтесь і свого не цурайтесь». 

Користуючись нагодою, О.Біляєв запросив учасників засідання взяти участь у тематичних культурних заходах, які відбудуться невдовзі у Вишгородському районі, а саме: 08 листопада (Димерська ДМШ) — концерт музики національностей, які проживають на території смт. Димер (росіяни, вірмени, грузини, білоруси та євреї) та ознайомитись з матеріалами книжкової виставки «Іван Тургенєв - співець людської долі», яка наразі проходить у центральній районній бібліотеці. 

Співробітниками Вишгородського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді під час здійснення соціального супроводу сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, постійно проводиться попереджувально-профілактична робота – виховні бесіди щодо запобігання проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації, в яких беруть участь представники громади (сусіди сімей, в яких батьки є представниками національних меншин). Під час соціального супроводження прийомних сімей та ДБСТ проводяться виховні бесіди щодо запобігання проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації, — повідомила начальник служби у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації В.Тимошенко. 

За інформацією головного спеціаліста загального відділу з питань звернень громадян, звернень громадян щодо проявів ксенофобії, расової та етнічної дискримінації до Вишгородської райдержадміністрації не надходило. Громадських організацій національних меншин у Вишгородському районі не зареєстровано. Національні відносини в районі стабільні та керовані, конфлікти міжнаціонального характеру відсутні. 

За результатами засідання круглого столу учасники заходу затвердили резолюцію: 

1. Проводити спільні культурно-просвітницькі заходи для популяризації культур національних товариств; 
2. Сприяти зміцненню міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин”; 
3. Підтримати ініціативи організаторів та ініціаторів круглого столу щодо проведення подібних "круглих столів” протягом року із залученням фахівців, які працюють в установах, діяльність яких спрямована на зменшення проявів ксенофобії та формування толерантного суспільства.
Переглядів: 743 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus