Головна » 2014 » Березень » 28 » Володимир Шандра
11:08
Володимир Шандра

Володимир Шандра: Тільки прозоре прийняття рішень допоможе відновити довіру людей до влади

Голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра розповів про головні завдання обласної влади та нові підходи до кадрової політики.

- Володимире Миколайовичу, Ви сьогодні представляєте нову владну команду на Київщині. Люди питають, чим нова влада відрізнятиметься від старої?

- Я добре усвідомлюю, що в Україні, на сьогоднішній день, існує тотальна недовіра до влади, до держапарату, до правоохоронних органів, до суддів та, навіть, до преси та журналістів. Цю проблему потрібно негайно вирішувати. Відкритість – наш головний ресурс для змін. Люди мають розуміти, чим займається влада, чиї інтереси вона захищає.

І, перш за все, абсолютно прозорим треба зробити процес прийняття рішень. Ми повинні консультуватись з експертним середовищем, громадськістю, партійними організаціями. Такий підхід дасть змогу допускати менше управлінських помилок. Рішення будуть виваженими, а головне – зрозумілими для громадськості. Відповідно, з’явиться громадський контроль за виконанням цих рішень.

- Які найголовніші завдання на посаді губернатора Ви перед собою ставите?

- Головне завдання – це підвищення довіри до влади шляхом впровадження принципу прозорості, шляхом вирішення конкретних проблем, які турбують жителів Київської області. Крім того, серед основних завдань – стабілізація  суспільно-політичного життя на Київщині, забезпечення громадського порядку. Всі публічні заходи мають проходити безпечно та відповідно до чинного законодавства.

- Суспільство сьогодні вимагає не тільки нових облич у владі, але і нових підходів до призначення державних чиновників. Чи будуть зміни у кадровій політиці обласної держадміністрації?

- Звичайно, добре розуміючи це, прислухаємось до людей і намагаємось відповідати суспільному запиту.

Ми вперше зробили публічною інформацію про всіх кандидатів на посади голів районних держадміністрацій. Уся необхідна інформація була опублікована на сайті Облдержадміністрації (www.koda.gov.ua). Там є детальній список усіх кандидатів по районах, якою політичною силою рекомендована та чи інша кандидатура. Ці люди не обов’язково є членами політичних партій.

Зараз проходять засідання громадської експертної ради, куди включили представників політичних партій, обласної ради, громадського об’єднання «Майдан»  Київської області, Самооборони. Також у списку присутні члени ветеранських організацій, представники афганців, науковці, лідери студентства та інші. Усі дивляться, перевіряють інформацію, а також біографію – чи зможе той чи інший кандидат працювати.

Це – перший крок для того, щоб показати і презентувати людину. І ми дуже сподіваємось, що громадськість буде слідкувати за діяльністю нових представників влади. Кожен громадянин отримає можливість контролю за чиновниками та їхньою роботою.

- Не секрет, що раніше Київську владу повязували лише з однією партією. Як сьогодні політика буде впливати на Вашу роботу?

- На жаль, політика суттєво впливала на роботу органів виконавчої влади. На моє глибоке переконання, її вплив повинен бути мінімальний, а держслужбовцям заборонено займатися виборами.

Більше того, я б хотів звернутися до усіх, хто причетний до органів державної влади Київщини. Давайте сьогодні забудемо про політику і згадаємо про людей! В країні – складна ситуація, люди потребують нашої допомоги. Тож інтереси людей треба ставити на перше місце у всьому, що ми з вами робимо.

Добре, якщо політика існуватиме для збереження достойних умов життя громадян, забезпечення соціального захисту ветеранів війни, афганців, чорнобильців, тих верств населення, які потребують особливої уваги з боку держави. Зі свого боку, можу обіцяти, що обласна і районні адміністрації зроблять для цього усе можливе.

Вперше громада Київщини бере участь у призначенні голів райдержадміністрацій

Перший раз в історії Київщини затвердження голів районних державних адміністрацій відбулося відкрито з урахуванням думки громад районів і міст області. Так, за ініціативи голови Київської облдержадміністрації  Володимира Шандри, була зібрана експертна комісія з питань кадрової політики громадської ради області, мета якої оцінити професійні якості претендентів на відповідальні посади. Проведена серйозна підготовча робота.

— Найбільшою проблемою зараз є колосальна недовіра народу до всіх органів влади, сказав голова облдержадміністрації Володимир Шандра. Це призвело до того, що ще в літку минулого року, за даними соціологічних служб, 35% людей були готові вийти на вулицю, щоб відстоювати свої права. Ми маємо жити по-іншому, запобігати корупції. Наша робота повинна бути відкритою, зрозумілою для жителів області.Новопризначеним головам райдержадміністрацій прийдеться працювати у надзвичайно складних умовах. Відтак, ми повинні визначити, чи вони готові приймати виклики сьогодення, вже сьогодні втілювати на практиці стратегічний план розвитку району та сумлінно працювати в інтересах громади. Професійний підхід до виконання обов’язків має стати основою відродження довіри людей до влади.

Оголошення про громадське обговорення і списки кандидатів були опубліковані на сайті КОДА. Також через сайт koda.gov.ua можна було брати участь в обговоренні кандидатур, висловити свою думку, надіслати коментар. Це можна було зробити через електронну пошту і по телефону. Усі думки і побажаннябули враховані, їх досліджували спеціалісти облдержадміністрації. У результаті, деяких кандидатів на вакантні посади голів райдержадміністрацій відсторонили від конкурсного процесу. 

Засідання експертної комісії відбулося 26 березня у приміщенні облдержадміністрації. Кандидати на керівну посаду презентували свої програми дій щодо поліпшення життя у районах та відповіли на додаткові запитання експертної комісії. Кадрові рішення розглядалися на основі спеціальних анкет, які у процесі діалогу з кандидатами заповнювали члени комісії.

До складу експертної комісії увійшли депутати Київської облради Мирослава Смірнова, Хвича Мепарашвілі, Юрій Ноєвий, члени громадської і Народної рад області, «Самооборони», Київської обласної організації ВО «Майдан», представники громадських, ветеранських та наукових спілок.

Бліц-інтервю

Микола Матьора, голова громадської ради при Київській ОДА.

«Громадськість повинна контролювати процеси управління державою як на районному, так і на обласному рівнях. Ми вдячні новому керівництву області за можливість вивчати проекти положень, які виносяться на розгляд. Правильна кадрова політика забезпечить вирішення багатьох проблем в області. Думаю, що вирішити проблеми районів зможуть ті люди, які знають їх зсередини. Цей формат вперше в Україні запроваджений в нашій області».

Андрій Семенченко, директор інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

«Сьогодні вперше відкрито відбирали кандидатів на посади голів райдержадміністрацій. Те, що прості люди, науковці, представники громадських організацій та політичних сил беруть активну участь у цьому процесі,  свідчить про формування нового громадянського суспільства.Система контролю з боку громади стане ефективним механізмом нагляду за роботою держслужбовців. Дана модель повинна працювати і розповсюдитись по всій Україні».

Микола Томашов, голова Київської обласної організації ветеранів України.

«Такий формат відбору на керівні посади – новий якісний і відкритий підхід, який повинен стати правилом. Громада має право брати активну участь у політичному житті, коли вирішується її майбутнє. Оскільки кожен район області потребує компетентного, професійного, порядного керівника вже сьогодні».

Мирослава  Смірнова, депутат Київської обласної ради.

«Навіть тоді, коли людина достойна посади держслужбовця, і буде гідно представляти інтереси району, контроль її роботи повинен діяти постійно. Експертна рада та громадськість мають працювати в межах всієї області як консультативно-дорадчий орган за участі незалежних фахівців з різних галузей та представників громадських організацій».

Категорія: Київщина | Переглядів: 593 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus