Головна » 2013 » Вересень » 7 » Вишгородщину люди прикрашають
10:38
Вишгородщину люди прикрашають
4 вересня виповнилося 90 років Єлизаветі Савеліївні Петровській, Почесному громадянину Вишгородського району, полковнику медичної служби у відставці. 

Єлизавета Савеліївна родом з Алтайського краю, звідки сім’я переїхала на постійне місце проживання до Новосибірська. Коли дівчині виповнилося 18 років, почалася Велика Вітчизняна війна і вона разом з подругами звернулася до військкомату з проханням записатися добровольцями на фронт. Дівчат направили на навчання до військово-медичного училища. 

Після навчання, під звуки маршу «Прощання слов’янки» військових фельдшерів посадили в потяг і відправили на Південний фронт. 

У Керч, на місце призначення, молодий лейтенант Єлизавета Петровська прибула в січні 1944 року. 227-ма стрілецька дивізія, де їй довелося воювати, тоді визволяла Крим. За кожне визволене місто має подяки. Після визволення Криму фельдшер Петровська, разом з товаришами по зброї, вливається у склад Другого Українського фронту і продовжує рятувати солдатів, визволяючи Угорщину, Румунію, Чехословаччину і завершує війну під Прагою. Ще деякий час служить на Далекосхідному фронті, де бере участь у боях з мілітаристською Японією, потім служить у Монголії. У 1946 році демобілізується, повертається додому до Новосибірська, але, як виявилося ненадовго. Тут познайомилася із молодим хлопцем, танкістом Федором Петровським – майбутнім чоловіком. Родом він із Глібівки. І, звісно, поїхала за чоловіком на його батьківщину. Разом з Федором Андрійовичем вони прожили разом 46 років. 

Тут, у Вишгородському районі, розпочинається її нове життя. З 1950 по 1993 рік Єлизавета Савеліївна працює завідуючою ФАПом у Козаровичах. Тоді населення було до трьох тисяч чоловік, дуже багато дітей. Роботи вистачало на двох! Через її руки пройшло не одне покоління односельчан. Знала про всіх все – діти народжувалися, хворіли, щеплення робила, дорослішали, також хворіли, народжували вже власних дітей. Безперервний життєвий процес. 

На заслуженому відпочинку Єлизавета Савеліївна займається домашніми справами, як вона каже, «під кураторством» молодшого покоління. Жваво цікавиться новинами країни, життям рідного району. 

За багатолітню плідну працю Єлизавета Савеліївна неодноразово відзначалася подяками та грамотами Київського обласного відділу охорони здоров’я. Їй присвоєно почесне звання «Відмінник охорони здоров’я», ім’я занесене до Книги Пошани Вишгородської центральної районної лікарні. 

А 4 вересня, на день народження, до гостинної господи Єлизавети Савеліївни завітали численні гості. Поздоровити ювілярку з 90-річчям прийшли керуюча справами районної ради Людмила Кашинська, Козаровицький сільський голова Володимир Овсієнко, секретар сільради Ірина Чиж, депутат райради Лідія Кордон, депутат сільської ради Людмила Тимошенко, голова районної ради ветеранів Петро Головко та завідуюча громадською приймальнею Партії регіонів Марія Дем’янчук, представники місцевої громади. Всі бажали здоров’я, добра, довгих років життя, вручали подарунки. 

Та скільки не було б подарунків, найкращим для Єлизавети Савеліївни завжди буде життя, яке вона цінує, як ніхто інший. 

Здоров’я Вам та довгих років, ювілярко! 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 587 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus