Головна » 2018 » Травень » 17 » Піонер перетворень у сільській медицині
18:40
Піонер перетворень у сільській медицині

Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті нового фельдшерсько-акушерського пункту в селі Боденьки Вишгородського району Київської області. У відкритті ФАПу взяли участь віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, член комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України Сергій Березенко, народний депутат України Ярослав Москаленко, голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко.
Президент України зазначив, що обговорював тему якісного медичного обслуговування мешканців сіл та невеликих міст із партнерами з Канади, Франції, Німеччини, з представниками Світового банку. «Я запропонував абсолютно унікальну модель телемедицини – поєднання в сільській амбулаторії якісного медичного працівника і необхідного обладнання для першого швидкого аналізу і діагностики», – розповів Президент. Далі інформація про пацієнта надходитиме до медичного хабу або в район, де лікар вже прочитає кардіограму, проаналізує необхідні дані, побачить симптоми, якщо потрібно, зв’яжеться із обласним центром чи Києвом, залучить спеціалістів і поставить якісний діагноз. Це дозволить зберегти дорогоцінний час для порятунку людини. 
«А чому це робиться саме в Київській області, у Вишгородському районі? Бо ви є піонерами, першим пріоритетом, де починає реалізовуватись програма Президента України – сільська медицина», – наголосив Петро Порошенко. Комп’ютерні програми для забезпечення телемедицини надійдуть з Канади, досвідом поділиться Німеччина, Хорватія надіслала фахівців для впровадження системи. Додатково до бюджетних грошей та коштів місцевого самоврядування, фінансування проекту, на прохання Президента, надасть Світовий банк. «Для того, щоб у Вишгородському районі з’явилася ця будівля – працював увесь світ», – підкреслив глава держави.
У новому фельдшерсько-акушерському пункті, створеному за проектом французького архітектора, буде новітня медична апаратура, є приміщення для проживання фельдшера, автомобіль. За вказівкою лікаря призначатимуться ліки і відповідні процедури, або пацієнта буде транспортовано до районної чи обласної лікарні, де будуть надані необхідні послуги. Президент нагадав, що під час війни і заходів із реалізації низки важливих програм, починаючи від будівництва армії і завершуючи будівництвом доріг, програмою децентралізації, виділені кошти на розвиток сільської медицини. «Хтось пропонував у старих будинках встановити телефон і питати, що робити. Так вони бачили телемедицину. «Теле» – це не від слова телефон. Сьогодні приміщення має бути оснащено сучасним широкосмуговим інтернетом», – наголосив Петро Порошенко, та нагадав, що вже проведено конкурс з відкриття зв’язку четвертого покоління. Широкосмуговий інтернет має бути в кожному селі, школі, сільраді і в медичному закладі. 
Президент оглянув приміщення ФАПу та житло для лікаря, ознайомився з тестовою роботою засобів телемедицини, які дозволяють дистанційно проводити діагностику різних захворювань, зокрема серцево-судинних. Проведено дистанційну діагностику кільком місцевим мешканцям.  Глава держави наголосив, що всі зможуть отримати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки» та вручив сертифікат на медичне обладнання фельдшеру ФАПу Ользі Омельчук.
*   *   *
У Вишгороді, у Соборі Вишгородської Богородиці Української греко-католицької церкви відбулася молитва за мир і злагоду в Україні за участю Президента України Петра Порошенка, єпископів та духовенства усіх церков. «Я переконаний в тому, що наша багатостраждальна і благословенна Україна виборола право мати єдину церкву. Виборола собі право, щоб правда перемогла і Україна повернулася до своїх історичних кордонів. Сьогодні під час молитви у мене тішилось серце, коли владики були разом, коли ми з вами були разом. Маємо велику надію, що Господь почує нашу молитву. Якщо Господь дарував нашому народу єдність, так само, і я в цьому впевнений, дарує єдину церкву», – зазначив глава Української держави.
Петро Порошенко вклонився Вишгородській іконі Божої Матері та подякував владикам за молитву за Україну, за українське військо, за український народ.

За інформацією сайту Президента України
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 430 | Додав: slovo
comments powered by Disqus