Головна » 2019 » Квітень » 5 » Ветеран підкорює вершини
15:20
Ветеран підкорює вершини

У нашому районі є добра традиція – на сесії районної ради відзначати кращих спортсменів, котрі представляють Вишгородщину на міжнародних, республіканських, обласних та районних змаганнях. 
Ось і на останній сесії райради керівники району нагороджували юних гандболістів Вишгородської ДЮСШ, які в нелегкій спортивній боротьбі завоювали золоті медалі на турнірі у Запоріжжі. Будемо сподіватися, що юні таланти не загубляться і на змаганнях серед дорослих команд.
Але не тільки юні спортсмени прославляють наш район. Нещодавно я прочитав у газеті «Вишгород» замітку про ветерана спорту Олександра Володимировича Волкотруба, який також дуже часто виступає на змаганнях з легкої атлетики. На правах  давнього приятеля, якого я знаю вже десятки років, вирішив узяти у нього невеличке інтерв’ю, щоб розповісти землякам про цього талановитого і надзвичайно активного спортсмена старої школи.
– Олександре, останній раз ми з тобою бачилися перед Новим роком в школі ДЮСШ і ти готувався до чергових змагань в Білорусі. Поділись своїми враженнями від цього турніру.
– На змагання до Білорусі я їжджу в складі збірної України ось уже третій рік поспіль. Поважаю їх перш за все за гідну організацію змагань, високий професіоналізм суддівства, чудову матеріально-технічну базу. З кожним роком змагання стають більш представницькими. Ось і цього року, крім нас та команди господарів, у змаганнях взяли участь спортсмени Німеччини, Туреччини, Польщі, Казахстану, Латвії, Литви, Естонії та Фінляндії. Справа в тому, що наприкінці березня в м. Рорунь (Польща) стартує чемпіонат світу серед ветеранів, і багато спортсменів використовують ці змагання, щоб краще підготуватись до цього міжнародного турніру.
– Ти плануєш також узяти у ньому участь?
– Планую долучитись до змагань в легкоатлетичній естафеті 4х200 метрів. А взагалі збірна України буде представлена 74 учасниками. Рівень підготовки дає надію виступити у фіналі цих змагань.
– А в яких ще змаганнях ти виступав, крім Білорусі?
– Третього березня брав участь у зимовому чемпіонаті України, де виступав у двох видах – 80-метрівці та стрибках у довжину. Зайняв, відповідно, друге та третє місця. Це для мене були скоріш тренувальні забіги через побоювання отримати травму. А 9 березня я брав участь у змаганнях «Кубок Балтики» в Клайпеді (Литва).
– Як вас там зустрічали?
– Наша команда була представлена чотирма спортсменами. Прилетіли до Вільнюса літаком, далі мандрували автобусом до Клайпеди. Вразили якість автошляхів, чистота на узбіччі, вишуканість та ввічливість людей. Російської мови майже нечутно, більш того, молодь принципово не розмовляє російською. Коли до когось зверталися і говорили, що з України – ставлення до нас було дуже приязним. Змагання проходили в чудовому легкоатлетичному манежі, побудованому завдяки інвестиційним надходженням. Бігова доріжка дещо жорстка і в якості поступається біговому покриттю, що в  Білорусі. Але «швидка». Я виступав у трьох дисциплінах. Переміг у стрибках у довжину та завоював срібло  в бігу на 200 метрів.
Після закінчення змагань господарі організували такий собі фуршет, де переможців і призерів змагань нагороджували просто біля столу. Це для нас було несподівано, але оригінально і приємно. Нас приймали дуже тепло. Коли дізналися, що ми з України, намагались потиснути руку, тепло привітатися. Це було зворушливо.
Після змагань організатори виділили для нас авто до аеропорту в Вільнюс. На жаль, крім слів вдячності, ми господарям нічим віддячити не змогли. Думаю, якщо на стадіоні у Вишгороді з’явиться бігова доріжка, то ми побачимо прибалтійських спортсменів у себе. Я в це вірю.
– Розкажи, будь ласка, про систему змагань ветеранів.
– Ветерани виступають у вікових категоріях, починаючи з 35 років. Кожна вікова категорія має 5 років, наприклад, 35-40, 40-45, 50-55 і т. д.  Я виступаю в категорії 65-70 років. Учасників дуже багато. Наприклад, я брав участь в чемпіонаті Європи в Італії в 2016 році, і тоді учасників було більше восьми тисяч.
– Скажи, будь ласка, а вашу команду хтось фінансує?
Невеличку допомогу в підготовці надає федерація легкої атлетики України, але загалом ми готуємось до змагань за власний кошт.
– Я так розумію, що футболом ти зараз вже не займаєшся?
– Та ти що?! Це ж у мене в крові! Хоча зараз футбол для мене – це часина загальнофізичної підготовки. Голова федерації футболу району Микола Король кожного тижня у вівторок і четвер в Лютежі організовує тренувальні ігри серед учасників районної першості. Іноді я теж долучаюсь.
– По ногах від молодих хлопців не дістається?
– Ні, вони мене знають, шанують і оберігають. Приємно.
– Є серед футболістів району цікаві, перспективні гравці?
– Дуже обнадійливий вигляд має молода команда з Димера. Молоді хлопці, швидкі, енергійні. Прекрасно пасують – приємно дивитись. Гадаю, що в першості району вони ще себе покажуть. Непогана команда, якою керує досвідчений Валерій Сивашенко. Добра команда з Нижчої Дубечні.
– Олександре, я  тобі щиро вдячний за розмову та бажаю гарних стартів і перемог.
– Дякую. Сподіваюсь, що ще зможу прислужитись розвитку спорту у районі. 

Розмову вів Олександр КОВАЛЕНКО
Фото автора

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 363 | Додав: slovo
comments powered by Disqus