Головна » 2019 » Січень » 10 » В сузір’ї незалежних та рівних національних церков
18:00
В сузір’ї незалежних та рівних національних церков

П’ятого січня Вселенський Патріарх Варфоломій під час урочистої церемонії у Стамбулі підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України. Шостого січня документ вручили предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію. Участь у святковій різдвяній літургії взяли Президент України Петро Порошенко з дружиною та Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. 
У Київ Томос доставили в неділю, 6 січня, після того, як у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський Патріарх Варфоломій урочисто вручив цей документ про визнання канонічної автокефалії Православної церкви України митрополитові Епіфанію. Обидва предстоятелі спільно відслужили Службу Божу.
Томос – це церковний документ. Раніше томоси були указами, які видавали з різних причин, але в останні кілька століть Томосом називають декларацію визнання незалежності церкви того чи іншого регіону. Саме на підставі Томосу нова церква формує власний статут – церковну конституцію.
Нині у православ’ї існує п’ятнадцять самостійних церков. Деякі з них сформувалися в давнину, частина церков стали незалежними відносно недавно, відокремившись від давніх церков. Однак Томоси мають тільки вісім із тих церков, які відокремилися.
Унікальність Томосу, виданого Православній церкві України, в тому, що в цьому документі чітко окреслені межі нової церкви. За межами України відтепер заборонено мати свої громади. Тобто громади українських вірних у діаспорі (Європа, США, Канада) переходять під управління Вселенського Патріарха. Така норма передбачена давніми церковними правилами – помісні церкви мають діяти тільки на своїй канонічній території, усі ж діаспори в усьому світі перебувають під омофором Вселенського Патріарха. 
Уперше в Томосі прописується роль Константинопольського Патріарха як вищої апеляційної інстанції у спірних питаннях. 
У Томосі є пункти, які не дозволяють самостійно поміняти статус церкви, титул її керівника або статут, за яким вона живе. Це можна зробити тільки за погодженням із Константинополем.
Усі томоси відрізняються один від одного. Іноді в Томосі викладається історія церкви. Так, у сербському дуже детально описується історія виникнення королівства сербів, хорватів і словенців. Схожий пункт є у Томосі для польської православної церкви, а також церкви Чехії і Словаччини.
Томос Албанської церкви, який видали в 1937 році, унікальний тим, що там окремо прописана обіцянка світської влади гарантувати свободу і права православних вірян. В Албанії православних меншина, і місцева влада домоглася незалежності своєї церкви, серед іншого, завдяки цій обіцянці.
У Томосі Румунської церкви, який вона отримала у 1885 році, окремо зазначено, що про незалежність місцевої церкви звертався до Константинополя з проханням «Його величність король Румунії і його королівський уряд».
У Греції Томос видали в 1850 році за офіційним проханням не лише уряду, а й місцевого духовенства, а також вірян. Ця деталь міститься в Томосі. Грецький документ також унікальний тим, що наділяє місцевий синод повноваженнями реєструвати розлучення вірних. До того часу усі, хто бажав розлучитися, повинні були звертатися до Константинополя.
У документах грецької, албанської, польської православних церков, церкви Чехії і Словаччини зазначено, що вони отримують спеціальне церковне миро (олія, що використовується, наприклад, при хрещенні або освяченні нових храмів) тільки від Константинополя. Інші церкви можуть робити миро самі або ж отримують його від Константинополя, однак у їхніх томосах це не зазначено. 
Нова Православна церква України буде отримувати миро з Константинополя. Також однією із особливостей українського Томосу є зазначення в документі глави нової церкви Епіфанія і Президента України Петра Порошенка.
Томоси об’єднує те, що в них зазначена назва нової церкви, а також титул її керівника. У більшості томосів найвищою владою наділяється синод, колегіальний орган, який складається із кількох єпископів – щось на кшталт кабінету міністрів.
Сотні українців спостерігали під час різдвяного богослужіння за історичною подією для усієї країни. Деякі українці навіть приїхали до Стамбула, адже переконані, що це визначна подія. Що б не говорили, Україна дійсно довго йшла до створення власної православної церкви – усі 27 років незалежності. Не один раз піднімалося питання про створення незалежної церкви у незалежній державі, але вдалося домовитися лише зараз. 
Після святкової літургії у Софії Київській 7 січня Томос був перенесений для загального огляду у трапезний храм (Мала Софія). Подивитися на Томос прийшли тисячі людей, черга з охочих вишикувалася далеко за межами Софії Київської. Поза сумнівом, початок 2019 року для України та українців є вдалим.
Президент України Петро Порошенко звернувся з різдвяним привітанням до українців по завершенню різдвяної літургії, яку в Софії Київській відправив Предстоятель Православної церкви України Блаженнійший митрополит Епіфаній, та наголосив, що в ці святкові дні сталося диво. «Нашу давню церкву, історія якої сягає часів рівноапостольного князя Володимира, ми, нарешті, визволили з московської неволі. І вона, рівна між рівними, наша церква, увійшла у родину, яка тепер складається із п’ятнадцяти незалежних православних церков», – сказав Президент України.
Президент України Петро Порошенко присвоїв Патріарху Київському Філарету (Михайлу Денисенку) звання Герой України із врученням ордена Держави. Цього високого звання Патріарх Філарет удостоєний за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності українського народу, піднесення авторитету православ’я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди.

Підготувала Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово» 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 441 | Додав: slovo
comments powered by Disqus