Головна » 2013 » Вересень » 4 » Ураження блискавкою
10:14
Ураження блискавкою
Ураження блискавкою – нечасте явище. Але у літні та осінні місяці вона може становити серйозну небезпеку для людини та її майна. Захиститися від блискавок майже неможливо, але знизити ймовірність ураження можна. За статистикою, більшість нещасних, пов’язаних з ударами блискавок, стається у сільській місцевості. 

Правила поведінки під час грози
Часто жертвами блискавки стають окремо розташовані об’єкти (дерево, будівля, копиця сіна). Тому перше правило: не ховайтеся від блискавки під самотніми деревами, високими металевими конструкціями. Краще ховатися в кущах, куди вона ніколи не поцілить. 

Другі за небезпекою — вода і береги водойм. Щоб не стати мішенню блискавки, не можна перебувати у воді під час грози, розбивати намет на відкритому березі водойми. А найбезпечніше місце — сухі рівнини, балки між пагорбами. 

Під час грози заборонено ховатися біля самотніх дерев; прихилятися до скель і стін; зупинятися на узліссі, біля водойм; ховатися під скельним виступом; бігати і метушитися; пересуватися щільною групою; перебувати біля багаття; зберігати металеві предмети в наметі; використовувати електроприлади в будинку, користуватися мобільним телефоном. 

Перебуваючи під час грози на відкритому місці, варто присісти навпочіпки, ноги поставити разом, голову схилити до колін. Це найбезпечніше положення тіла. Не рекомендується тримати при собі під час грози великі металеві предмети, наприклад, косу або пилку.

Бажано загасити багаття, закрити заслін у печі – вогонь створює сильний тепловий потік, який притягує електричний заряд. 

Перша допомога при ураженні блискавкою
Не кожне ураження блискавкою смертельне. Людину можна врятувати, якщо вчасно надати першу допомогу. 

Якщо поруч із Вами опинилася людина, уражена або контужена блискавкою, не бійтеся торкатися до неї – заряду в тілі потерпілого не залишається. 

Основна причина смерті в такій ситуації – порушення діяльності серця і легенів. Тому постраждалому треба робити штучне дихання і масаж серця щонайменше – протягом хвилини. 

Інспектор відділу профілактичної роботи 
та розслідування пожеж центру забезпечення 
діяльності ГУ ДСНС України у Київській області 
лейтенант служби цивільного захисту Ігор Рибець
Переглядів: 614 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus