Головна » 2013 » Вересень » 25 » Учнівським лісництвам – бути!
13:38
Учнівським лісництвам – бути!

Нове – це добре забуте старе, – так говорить народна мудрість. І кожен з нас щодня знаходить цьому підтвердження. Погоджуються з цим і освітяни, які поряд з інноваціями у своїй діяльності не забувають про виховання у молодого покоління вічних моральних цінностей: патріотизму, любові до природи, бажання працювати на рідній землі, берегти й примножувати її скарби.

Пересвідчитися в цьому могли представники всіх регіонів України – гості й учасники Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, яке відбулось на Київщині з 19 до 22 вересня цього року.

Захід відбувся завдяки організаторам – Національному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Київську область для проведення заходу було вибрано не випадково: минулого року команда Київщини у складі вихованців Дорогинського та Пилиповицького учнівських лісництв  здобула гран-прі Всеукраїнського збору лісництв і тому саме їм випала честь приймати учасників заходу цього року.

А здобути головний приз збору учнівських лісництв досить непросто – у цьому понад 100 юннатів з усіх регіонів України переконалися на власному досвіді. На розгляд журі необхідно представити презентацію свого лісництва, оформити виставку, яка б висвітлювала весь спектр роботи вихованців і керівника, а також вистояти на захисті науково-дослідницьких робіт. Однак, як зауважили члени журі зльоту, діти із більшістю завдань впоралися блискуче. І не дивно, адже роботу лісництв вони знають, як кажуть, зсередини: збирають і пророщують насіння деревних порід, висаджують саджанці, доглядають за ними, борються зі шкідниками тощо. Словом, вихованці учнівських лісництв є справжніми помічниками професійним лісникам. Більше того, ці діти, як правило, вже визначилися з майбутньою професією і мають намір у подальшому присвятити себе лісу.

Слід зазначити, що програма Всеукраїнського збору лісництв була досить насиченою, адже завдання заходу – не просто оцінити рівень підготовки дітей, а дати їм максимум нових знань і вражень та позитивних емоцій. У Києві дітей гостинно зустрічали в Національному еколого-натуралістичному центрі, де і господарі закладу, і позашкільники Київщини організували яскравий і теплий прийом. Захист науково-дослідних робіт юних лісівників відбувся в Білоцерківському національному аграрному університеті, де сама атмосфера налаштовувала на серйозне обговорення питань відновлення і захисту лісів. А практичний бік діяльності лісництв продемонстрували у Дорогинському лісництві, яке вважається одним з кращих в області.

 Програма всеукраїнського заходу була максимально насичена й  різноманітними екскурсіями. Учасники зльоту насолодилися звуками органу в  Білоцерківському органному залі, відвідали Білоцерківський краєзнавчий музей, побували в музеї води у Києві та Національному ботанічному саду ім. академіка  О.В. Фоміна. 

Сподіваємось, що відданість справі і гостинність організаторів всеукраїнського зльоту дасть свої щедрі плоди: всі учасники заходу будуть задоволені перебуванням на Київщині. Навіть якщо за підсумками конкурсів вони не стали переможцями. Однак навіть у цьому питанні і кваліфіковане журі не шкодувало нагород для юних любителів лісу. 

Переглядів: 432 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus