Головна » 2013 » Червень » 22 » У родинному, мистецькому пориві
10:53
У родинному, мистецькому пориві
«Творимо родиною» – під такою назвою відбулася виставка оригінальних творів мистецтва трьох майст ринь, представниць різних поколінь, уподобань, прагнень, але єдиних у бажанні виразитися у самобутньому мистецтві. Наймолодша з мистецької родини, Євгенія Гонта, коли подорослішала і одружилась, вирішила вдосконалюватися в іншій мистецькій сфері декоруванні, тобто в умінні прикрашати звичні та буденні речі. Це дало їй змогу сприймати світ краще, глибше та цілеспрямовано. 

На виставці широко представлені зразки оригінальної вишивки, декупажу на скляних і дерев’яних поверхнях, декорування та оздоблення різних речей. 

Майя Сисоєва, донька досвідченішої майстрині, Людмили Сисоєвої, якраз і займається декупажем, тобто наданням незвично-привабливого вигляду буденним речам. Побутовим пляшкам, наприклад, або кухлям, чи склянкам. Поряд з розмальованими виробами зі скла, дерева та пластмаси – різнокольорові вишиванки. Виконані з застосуванням різних технік вишивки, згадані роботи різнокольоровими барвами заповнюють весь простір експозиції. До речі, Майя Сисоєва – чи не єдиний з родини дипломований спеціаліст в галузі дизайну. Адже, маючи середньо-спеціальну і вищу освіти, вона розширила освіту завдяки закінченню спеціальних дизайнерських курсів. 

Найстарша і найдосвідченіша майстриня – Людмила Сисоєва, родом з Уралу. Людмила Петрівна ліквідатор Чорнобильської аварії, інвалід першої групи, тому зараз петриківський розпис, як і вишивання – її стиль і спосіб життя. 

– Чорнобильська трагедія тісно сплелася і з моїм сімейним життям, – вважає майстриня, – адже моя донька Майя теж з першого дня брала участь у ліквідації аварії. Тому творимо ми, так би мовити, в єдиному творчому родинному пориві. 

Варто особливо зазначити, що родинний порив свого часу заохотив до творчості обдарованих дітей, згодом молодих людей і, зрештою, досвідчених фахівців колективу, аматорів творчого об’єднання «Світлиця» на чолі з Світланою Жовтобрюх. Сьогодні представники кількох поколінь з вдячністю згадують її «Золоті ручки» – рукотворне мистецьке джерельце, до якого вперше доторкнулися ще в ранньому дитинстві. 

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Переглядів: 370 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus