Головна » 2015 » Січень » 24 » Творчий вечір «Стежини»
10:39
Творчий вечір «Стежини»
Є така думка, що народними піснями більше захоплюються люди старшого віку. Однак у Димерському будинку культури минулої суботи зібрались і дідусі та бабусі, і люди середнього віку, і молодь, і навіть багато дітлахів. Прийшли, щоб наснажитись співом ансамблю «Стежина», який завжди дарує гарний настрій, виконуючи, в основному, українські народні пісні.
 
Задумавши створити фольклорний колектив, Олександр Мехед запросив до ансамблю Катерину Пихтіну, Віру Рядову, Надію Ященко та Лідію Трайковську. «Назву вони вибрали невипадково – це як стежина до маминого дому, до людського серця, – розвідає директор Будинку культури Галина Дуняк. – І ось уже три роки колектив щедро ділиться теплом своїх сердець з глядачами, став популярним не лише в Димері, а і в районі, незмінним учасником усіх клубних та загально селищних заходів».
 
Олександр Мехед  не тільки акомпаніатор, а й по суті художній керівник колективу, грає на багатьох клавішних, духових та ударних музичних інструментах, гарно співає, нерідко долучаючи і свій голос до жіночих голосів,  робить аранжування пісні, доповнюючи музичними та шумовими ефектами. 
 
Жіночий склад колективу – пенсіонерки, хоча Віра Рядова ще й працює у Димерській бібліотеці для дорослих. Катерина Пихтіна виступала до «Стежини» в іншому колективі Будинку культури. Також і Віра Рядова та Лідія Трайковська з юних літ беруть участь у художній самодіяльності. А Надія Ященко, хоч і не має такого великого пісенного досвіду як її колеги, але, маючи гарний голос, завжди співала – для родичів, для друзів, для себе…
 
Творчий вечір «Хрещенські вечори зі «Стежиною», який відбувся в Будинку культури, і ювілейним ще не назвеш, але кожну пісню, яку оголошували ведучі Ольга Хоменко (автор сценарію творчого вечора) та Надія Демченко зал сприймав гарячими оплесками. Привітати колег з невеличкою їх творчою сходинкою цього дня завітали дует «Веселенькі» у складі Ганни Сороки та Сергія Одиницького та солістка Будинку культури Валентина Гончаренко, виконавши популярні та народні пісні. А ще вітали винуватців свята працівники Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування – завідуюча відділенням соціально-побутової адаптації Галина Макаренко вручила колективу грамоту, подякувавши за співпрацю з терцентром у наданні соціальних послуг підопічним центру (одиноким громадянам похилого віку), за їх наполегливу творчу працю, збереження вікових українських традицій.
 
…Глядачі навіть уже після концерту довго не розходились із зали, дякували за виступ, за гарно проведений час. «Що найбільше сподобалось?» – запитую гурт молоденьких дівчаток. «Та їх коронний «Лісапет», –  відповідають. – Пісня з дуже простим сюжетом, але вони її так потужно виконують, ще й ці спецефекти, коли дзвенить велосипедний дзвінок, чи коли чуєш, як двоколісний розлітається на частини – здається, що все те бачиш…». «Знаємо їх багато років, живуть поруч з нами, – це вже розповідають представниці старшого покоління, – звичайні собі жінки, зі своїми проблемами і болячками. Але коли вони виходять на сцену та ще заспівають якісь душевні пісні, то стають такими гарними, розкриваються, як квітки, зачаровують своїми голосами». Чоловіки в своїх оцінках аж занадто вже стримані: «Гарно співають», «Запальний виступ», «Задушевні пісні». 
 
Отож, кажучи іншими словами, те що робить ансамбль «Стежина», потрібно землякам – їх виступи створюють гарний настрій і допомагають долати життєві труднощі, розкривають кращі душевні грані людини і несуть українські традиції від старших до молодших поколінь. 
 
Олександр КОНОНЕНКО,
Фото автора
Категорія: Димерська громада | Переглядів: 915 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus