Головна » 2013 » Серпень » 24 » Тут наша батьківська хата...
10:48
Тут наша батьківська хата...

Щороку напередодні яблуневого Спасу мешканці Хотянівки та сусідньої Осещини відзначають день села. На свято традиційно з’їзджаються гості – земляки з усієї України, а то й з далекого зарубіжжя. Як і належить, у свято розносить луна Хотянівкою та навколишніми селами – Осещиною та Новосілками – вірші, веселу та ліричну музику, українські мелодійні пісні… Хай знають наших! 

 
– Так було завжди. Буде так і цього разу, – жартували сільські музики, і не помилилися... 
 
Цього разу урочистості розпочалися з привітання присутніх та короткого огляду здобутків від сільського голови Володимира Грищенка. Село наше, хоч і поважний має вік (свідчення цьому – присутні тут старожили), однак щороку лише молодіє. Це підтверджує молодь, що вже готова пуститися у весільний танок. Чому у весільний? Тому, що молодість – час святкових та весільних обрядів! Отже, день села, храм, обжинки, а за ними й весілля – символічний час, що з наменує вічну молодість і постійну наступність поколінь, – сказав голова. 
 
Вже за мить лунала музика, читалися вірші, воздавалася шана старшим поколінням минулого і поколінню нинішньому. 
 
Першими, кому віддали заслужену шану віршованими рядками виявилися старожили. Сімейна пара, котра зареєструвала шлюб, подумайте тільки, 50 років тому! Це Володимир Пригорницький та Катерина Бендик. Семеро мешканців Хотянівки та Осещини перетнули 90-річний життєвий рубіж. Це Марія Комлєва, Мотря Бендик, Яків Вдовиченко, Микола Грищенко, Тетяна Шкляр, Олександра Грищенко та Параска Конопатська. Їх вік разом складає 638 років! Далі вітання отримували онуки, правнуки та праправнуки довгожителів. На радість односельцям їх, як і належить молодому селу, виявилося набагато більше бабусів та дідусів. Всіх і не перелічити на сторінці районного видання. 
 
 
– Пусте! – вважають батьки та вчителі, – адже у дітлахів все попереду, ще встигнете написати про кожного, адже у них, з огляду на старожилів нашого чудового Вишгородського краю, принаймні 90 років життя! 
 
Дорослі від імені дітей вітали вчителів та вихователів. Їх виявилося чимало, подяки прозвучали персонально на адреси вчителів Тетяни Бендик та Олени Нікуліної, а також вчителів-ветеранів Марії Тригуб, Олександри Підлісної, Галини Шморгун, Галини Стрілець, Лариси Дробахи та Василя Нижника. 
 
Ветерани сільської медицини Марія Максименко та Галина Зубковська отримали подяки від батьків за турботу про відмінне здоров’я юних мешканців Хотянівки та Осещини. 
 
Вшанували і ветерана поштової служби з тридцятирічним стажем Марію Федоренко. 
 
Не забули привітати і найменших жителів села, які тільки-но народилися. 
 
 
Щедрим на гарні пісні та добрі емоції був виступ сільського аматорського колективу «Десняночка» під керівництвом професійного музиканта, керівника та директора місцевого будинку культури Світлани Макаренко. Все ностальгічно нагадувало добрі старі часи у сучасному виконанні. Традиційні танці та хороводи логічно поєднувалися з сучасними конкурсами для дорослих і розважальними заходами для дітлахів і підлітків. 
 
– Родзинкою свята, – ділиться враженнями мій колега Олександр Коваленко, – виявився виступ української естрадної зірки Івана Ступака, заслуженого артиста України, соліста ансамблю прикордонних військ, до речі, нашого земляка. 
 
Увечері святковий салют зафарбував небо різнобарвними кольорами і ще аж до пізньої ночі гомоніли вулиці святковго села. Ще довго мешканці пам’ятатимуть свято рідного села, яке споконвіку цінується у наддніпрянських селах. 
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Хотянівська громада | Переглядів: 1021 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus