Головна » 2013 » Травень » 11 » «Стіна Героїв» – як увічнення пам’яті
11:44
«Стіна Героїв» – як увічнення пам’яті

На території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», що у Нових Петрівцях, відбувся мітинг, приурочений відкриттю барельєфної експозиції «Стіна Героїв», присвяченої Героям Радянського Союзу, уродженцям Вишгородського району. В урочистостях взяли участь голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, народний депутат України Ярослав Москаленко, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил генерал-лейтенант Юрій Думанський, голова Вишгородської районної державної адміністрації Олександр Приходько, голова Вишгородської районної ради Олександр Носаль, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадських організацій та релігійних конфесій, учні місцевих шкіл та просто небайдужі громадяни. 

 
Ідея встановити на території Національного музею – заповідника «Битва за Київ у 1943 році» барельєфи Героїв Радянського Союзу, уродженців Вишгородського району, визрівала давно. 
 
Проте лише за підтримки теперішньої влади, губернатора Київської області Анатолія Присяжнюка, народного депутата України Ярослава Москаленка, голови Вишгородської райдержадміністрації Олександра Приходька та будівельної компанії «АЗБІ» вдалося збудувати меморіал. 
 
Його відкриття присвячене 70-річчю визволення Києва від нацистських загарбників та 68-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Скільки десятиліть не минуло б з тих трагічних і сумних днів, подвиг нашого народу у Другій світовій війні ніколи не потьмяніє. Щорічно ми схиляємо голови в пам’ять про воїнів, які, не шкодуючи своїх сил і життя, визволяли столицю України.
 
 
Вітаючи присутніх із 68-ю річницею Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, голова КОДА зазначив, що одним з пріоритетних напрямів діяльності ветеранських організацій, влади і кожного з нас є патріотичне виховання підростаючого покоління. 
 
– Сьогодні важко визначити ціну подвигу, який здійснили воїни Радянської Армії, які мужньо терпіли злидні, холод і голод у тяжкі воєнні роки, але всі громадяни України вдячні їм за мужність, самовіддану віру у перемогу та наше мирне життя, – зазначив Анатолій Присяжнюк. – Також хочу сказати, що ми повинні пам’ятати і розуміти, що найдорожче – це мир! 
 
– Не лише для Києва, а й для столичної області, Вишгородського району, де кожен клаптик землі рясно политий солдатською кров’ю, ця дата – особлива, – наголосив голова Вишгородської РДА Олександр Приходько. – Сім десятиліть тому тут йшли запеклі бої, які вписані в історію Великої Вітчизняної війни, як битва за Дніпро та Київська стратегічна наступальна операція 1943 року. Молодь повинна пам’ятати про подвиг воїнів-визволителів та шанувати пам’ять, загиблих у боях Великої Вітчизняної війни. 
 
За сприяння обласної та районної державних адміністрацій, Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» увічнює і зберігає пам’ять про героїзм і мужність визволителів Києва, про трагічні події осені 1943 року. 
 
Під час Великої Вітчизняної війни високе звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 11635 солдатам, матросам, партизанам, сержантам, старшинам, офіцерам, адміралам і генералам. 
 
 
За відвагу і героїзм, виявлений при форсуванні Дніпра, високого звання Героя Радянського Союзу удостоєні 2616 солдатів, сержантів, старшин, офіцерів і генералів Радянської Армії. 
 
Серед Героїв і наші земляки – одинадцять уродженців Вишгородського району. Це – Степан Михайлович Бендиков (підполковник, народився в с. Вища Дубечня), Дмитро Пилипович Богдан (капітан, народився в с. Валки, нині с. Нові Петрівці), Дмитро Михайлович Кваша (старший лейтенант, народився в с. Петрівське), Іван Васильович Кирик (гвардії старшина, народився в с. Новосілки), Опанас Ілліч Лошаков (гвардії старший лейтенант, народився в с. Абрамівка), Іван Федорович Михайленко (гвардії старший лейтенант, народився в с. Гаврилівка), Олексій Омелянович Міщенко (молодший сержант, народився в с. Синяк), Василь Дмитрович Радченко (підполковник, народився в с. Раківка), Олександр Антонович Розка (лейтенант, народився в с. Боденьки), Олексій Данилович Романенко (сержант, народився в с. Чернин), Никифор Микитович Шолуденко (командир розвідвзводу, гвардії старшина, народився в с. Сваром’я). 
 
«Слова вдячності хочеться висловити тим, хто долучився до цієї справи, вніс свою частку праці у створення барельєфної експозиції «Стіна Героїв», всім майстрам, будівельникам, які доклали зусиль для створення «Стіни пам`яті», – наголосив директор музею Іван Вікован. – Вічна слава і пам’ять воїнам-визволителям, усім воїнам Великої Вітчизняної війни». 
 
Автор барельєфів одинадцяти Героїв Вишгородського району – радянський скульптор Анатолій Фуженко, (1936-1999 рр.), член Спілки художників СРСР. Автор барельєфної експозиції «Стіна Героїв» – відомий архітектор, наш земляк, заслужений художник України, член Спілки художників України Василь Климик. 
 
Інф. «Слова», 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 621 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus