Головна » 2013 » Вересень » 7 » Спільними зусиллями – до загального добробуту
11:04
Спільними зусиллями – до загального добробуту
5 вересня у Великій залі районної ради відбувся районний бізнес-форум «Вишгородщина – від економічного зростання до соціальних перетворень», ініціаторами якого виступила Вишгородська районна державна адміністрація за підтримки Київської обласної державної адміністрації, Вишгородської районної ради, Спілки підприємців Вишгородщини, Асоціації роботодавців Вишгородщини, районного державно-комунального фонду підтримки підприємництва. 

Захід проводився з метою покращення співпраці між бізнесом і владою, визначення оптимальних шляхів розвитку Вишгородщини і став своєрідним майданчиком для обговорення проблем, що існують у бізнесовому середовищі та напрацювання шляхів їх вирішення, створення сприятливих умов для динамічного розвитку підприємництва на основі рівноправного партнерства влади, бізнесу і громадянського суспільства.


Форум відкрив і проводив голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Приходько. У роботі пленарної частини взяли участь перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олександр Заєць, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Київської обласної державної адміністрації Володимир Горбик, голова Вишгородської районної ради Олександр Носаль, заступник голови Вишгородської районної державної адміністрації Тамара Овчиннікова, перший заступник Вишгородського міського голови Олег Міщенко, голова Спілки підприємців Вишгородщини Олександр Семенов, голова Асоціації роботодавців Вишгородщини Юрій Колодзян, голова Вишгородського районного державно-комунального фонду підтримки підприємництва Юрій Боярин, більше 170 представників бізнесу, серед яких власники і керівники підприємств, представники органів влади та місцевого самоврядування, організацій розвитку бізнесу.

Його учасники відзначили, що розвиток підприємництва належить до пріоритетних завдань державного управління, є одним з ключових питань у процесі становлення нової моделі соціально орієнтованої ринкової економіки в Україні, вагомим механізмом забезпечення суспільно-політичної стабілізації в державі. Тому створення сприятливих умов для динамічного розвитку підприємництва на основі рівноправного партнерства влади, бізнесу і громадянського суспільства є одним з головних напрямів державної політики.

– Для формування державної системи сучасних послуг для бізнесу потрібен час, – зауважив у своєму виступі Олександр Заєць. – Неможливо, щоб сьогодні прийняли рішення,  а завтра воно – вже втілене в життя в усій країні. Послуги з відкриття і закриття підприємств, інше, що об’єднує в собі дозвільна система, постійно вдосконалюються. Але найголовніше – це відбувається у постійній взаємодії з представниками економічного життя району, області та держави в цілому. Саме для такої взаємодії влада організовує подібні форуми, «круглі столи», тобто зустрічі з бізнесовими колами. Практика співпраці бізнесу та влади в області дала позитивні результати в процесі впровадження в життя ініціатив Президента України шляхом виконання Програми економічних реформ, заходів Комплексної програми розвитку малого підприємництва, спрощення системи оподаткування та виконання вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Сьогоднішній форум – це черговий крок до об’єднання зусиль бізнесу та влади у вирішенні проблем, що заважають реалізації підприємницьких ініціатив.

Олександр Приходько, привітавши присутніх із Днем підприємця відзначив, що Вишгородський район пройшов не простий, але славний шлях свого становлення і сьогодні є сучасним регіоном, який робить вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток не тільки Київської області, а і держави вцілому.     

– Я не раз підкреслював і хочу повторитися – нам поталанило, – наголосив глава району, – що у нас в районі живуть і допомагають: Президент України Віктор Янукович, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, депутат Верховної ради України Ярослав Москаленко. Якби не підтримка цих людей, ми не змогли б досягти того рівня розвитку, який маємо сьогодні. Ми б не змогли реалізувати великомасштабні проекти, які не під силу районному бюджету. З державного бюджету виділено 5 млн. 900 тис. гривень для переобладнання лікарні новою сучасною технікою. Дорожні служби в минулому році отримали 10 одиниць нової техніки, яка не оновлювалась багато років. За  останні три роки оновлено понад 60 км доріг, як магістральних, так і в населених пунктах району. На це спрямовано 162 млн. грн., у тому числі з державного бюджету – 120 млн. грн. Три роки поспіль у Вишгороді відбуваються міжнародні змагання  «Формули-1» на воді, проведення яких дозволило привести в порядок та озеленити набережну Київського моря. Можна назвати ще безліч добрих справ і успішних проектів, яких досягнуто завдяки нашим спільним зусиллям – співпраці влади та бізнесу.

Загалом Вишгородський район до бюджетів усіх рівнів збирає 646,9 млн. грн., з них до місцевого бюджету – 192,4 млн.грн. і стабільно входить у трійку районів Київської області по надходженню податків і зборів. Лише стабільні і достатні надходження у бюджет дають можливість розвитку соціальної сфери, тому роль малого і середнього бізнесу у наповненні бюджету постійно зростає.


Реалізуючи ініціативи Президента України по втіленню Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» за напрямом «Дерегуляція, розвиток підприємництва та реформування надання адміністративних послуг», районна державна адміністрація втілює норми Закону України «Про адміністративні послуги». До кінця поточного року буде створений Центр надання адміністративних послуг та підготовлені умови для забезпечення безперебійної його роботи. На сьогоднішній день проведена інвентаризація та сформовані переліки адміністративних послуг, що надаються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування району, сформована інформація для внесення відомостей до реєстру адміністративних послуг, на офіційному сайті Вишгородської районної державної адміністрації та Вишгородської районної ради створено сторінку «Адміністративні послуги». Тобто, ми працюємо над розвитком тих позитивних тенденцій, які вже досягнуто. Тому ми налаштовані на взаємодію і будемо робити все для конструктивного діалогу та формування ефективного партнерства з підприємницьким сектором.

По закінченні виступу Олександр Приходько та Олександр Носаль відзначили кращих підприємців району грамотами та цінними подарунками з нагоди професійного свята – Дня підприємця. Серед нагороджених були директор «Житлошляхбуду» Олексій Білий, підприємці Максим Рублівський, Микола Мовчанюк, Олена Качарська, Наталія Виговська, Тетяна Попова, Віктор Добровольський, Анатолій Шока, гендиректор «Управління капітального будівництва» Петро Палєха, директор «БК Проф­рембуд» Роман Буковський, директор «Пінта Хаус» Ігор Комар, керівник «Перал» Олексій Перебийнос, гендиректор «Альянсу краси» Вадим Геращенко, директор «Будматеріали ЛТД» Володимир Шелест.

– Звичайно, це далеко не всі підприємці, які заслуговують нагородження, – зауважив голова райради Олександр Носаль. – Їх досить багато – і це нас дуже тішить. Я від щирого серця дякую всім підприємцям, бізнесменам за вашу працю та енергію, за ваш ентузіазм та доб­ре серце в цей доволі нелегкий для світової економіки час. Об’єднавши наші зусилля ми зробимо нашу державу справді європейською.  

– Приємно, що такі форуми в нашому районі стають доброю традицією, – наголосив Юрій Боярин. – Є можливість підсумувати зроблене. Звернувши увагу на досягнення підприємств Вишгородщини, він  зазначив, що приємно спостерігати за тим, як щомісяця з’являються нові торгівельні точки, об’єкти побутового обслуговування в населених пунктах району. Все це наближає товари та послуги до споживачів. Відкриваються вузькоспеціалізовані магазини, чого не було раніше.  Але є й негативні моменти. Минулого року ми відмічали як позитив роботу нашого дозвільного центру, зазначаючи, що було розірвано коло між прохачами-підприємцями та надавачами дозвільних документів. Але є приклади того, що декларація про початок будівництва подається вшосте,  декларація про завершення будівництва подається увосьме, а з лютого місяця «Архбудконтроль» зупинив співпрацю з нашим адміністратором.  Коли стикаюсь з такими фактами, то безумовно підтримую голову райдержадміністрації Олександра Приходька в його прагненні повернути на рівень району ключові повноваження, що дозволять на районному рівні вирішувати важливі питання життєдіяльності забезпечуючих установ та служб.  


Начальник відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації Дмитро Ликов, начальник Реєстраційної служби Вишгородського районного управління юстиції Ольга Шевченко та начальник Вишгородської об’єднаної державної податкової інспекції Володимир Тищенко розповіли присутнім про нове у підходах, співпраці та оформленні документів у своїх напрямах діяльності, перспективах покращення надання адміністративних послуг, а директор науково-виробничого підприємства «Технопроект» Віктор Федосенко презентував інноваційно-інвестиційну модель розвитку Вишгородщини.

– На мій погляд, – зауважив Олександр Семенов, – сьогодні ми маємо дуже високий ступінь порозуміння з владою. Жодне звернення підприємців про допомогу у вирішенні того чи іншого питання не залишається без розгляду. Звернувши увагу присутніх на доволі стрімкий розвиток району, він наголосив, що таке зростання не в останню чергу відбувається завдяки розвитку бізнесового середовища. Привітавши колег із Днем підприємця, голова Спілки підприємців Вишгородщини звернув увагу на деяких безвідповідальних «ділків», що відпускають алкогольні та тютюнові вироби неповнолітнім громадянам. Зазначивши на необхідності жорстокої боротьби з цим явищем, він запропонував на торгівельних точках розмістити плакати наступного змісту: «Я не продаю цигарки та алкоголь неповнолітнім!», варіант якого продемонстрував присутнім. Така ініціатива була з ентузіазмом підтримана присутніми. 

– Дозвільна система сьогодні дуже важка, – зазначив голова Асоціації роботодавців Вишгородщини Юрій Колодзян. – Отримати документи на певний вид діяльності – ціла проблема. Навожу приклад підприємства «Гідромеханізація», що я очолюю: маючи фахівців найвищої кваліфікації та всю необхідну техніку, ми у 2005 році отримали згоду Київського міського голови на збір матеріалів землеустрою ділянки на 100 га, а спецдозвіл на користування надрами – у 2013 році. Тобто, через вісім років! Це викликає подив навіть у наших сусідів росіян, не кажучи про європейських колег. Підприємцям потрібно займатись бізнесом, створювати робочі місця, заробляти гроші наповнюючи бюджет, а ми забагато часу приділяємо дозволам. Тому дуже приємно, що сьогоднішня влада приділяє значну увагу вдосконаленню цих процесів. А відтак, є сподівання на позитивні зрушення в цьому питанні.

Звертаючись до присутніх, заступник голови райдержадміністрації Валентина Духота зауважила, що всі здобутки та негаразди представників бізнесу як лакмусовий папірець відображаються на соціальній та гуманітарній сферах.

– Соціальна відповідальність бізнесу та соціальне партнерство – поняття, які знайшли своє відображення у загальнодержавній програмі розвитку малого і середнього підприємництва на 2014-2024 роки, – наголосила Валентина Духота. – Шефство над навчальними закладами на договірних засадах, участь у програмі «Соціальний гуртожиток» для дітей-сиріт, запровадження соціальної картки для пільгових категорій і надання різних послуг самотнім, немічним, малозабезпеченим громадянам. Тобто, шляхи соціального партнерства – необмежені. Соціальна відповідальність – ваш значний вклад в охорону здоров’я, культурну сферу, освіту. За 2012-2013 роки ваша допомога лише на охорону здоров’я у грошовому вимірі дорівнює 1660 тис. грн. Це медичне обладнання, продукти харчування, інші необхідні речі. Звісно, будь-який договір може працювати лише на взаємовигідних умовах. Тому влада, на засадах соціального партнерства, буде сприяти розвитку та інвестиційним надходженням підприємств, які підтримують соціальну сферу. Наголошую на тому, що бізнес і влада – партнери, тому ми будемо разом працювати на користь нашої громади.

Учасники районного бізнес-форуму «Вишгородщина – від економічного зростання до соціальних перетворень» підсумовуючи розглянуті питання, прийняли резолюцію, де відзначили, що Вишгородський район є сучасним регіоном, який робить вагомий внесок у соціально-економічний розвиток не лише Київщини, а й всієї України. Ключовим напрямом державної політики у Вишгородському районі є створення сприятливих умов для динамічного розвит­ку підприємництва на основі рівноправного партнерства влади, бізнесу і громадянського суспільства.

За результатами обговорення порушених питань, учасники форуму констатували, що запорукою економічного зростання та соціальних перетворень Вишгородщини є злагоджена взаємодія влади, бізнесу і громади.

«З метою подальшого розвитку ефективних взаємовідносин визначаємо напрями співпраці. А саме – впровадження інвестиційних проектів, які враховують інтереси територіальних громад та інвесторів; розбудова інфраструктури населених пунктів району та втілення соціальних програм; формування ефективних комунікацій між представниками бізнесу, влади та громади; забезпечення соціального партнерства влади і бізнесу у вирішенні нагальних питань найбільш вразливих верств населення; продовження традиції проведення районних бізнес-форумів», – йдеться у резолюції».

Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 638 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus