Головна » 2018 » Червень » 21 » Розширюються культурні та бізнесові зв’язки
17:02
Розширюються культурні та бізнесові зв’язки

Цього тижня Вишгородщина приймала поважну делегацію із Стамбульського університету. 20 червня для студентів літньої школи у приміщенні адмінбудинку провели виїзне заняття. Участь у заході взяли голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок, заступник голови РДА Марина Мельник, представники Національної академії державного управління при Президентові України, керівники структурних підрозділів райдерж­адміністрації, працівники Вишгородського історико-культурного заповідника
 «Радий вітати на Вишгородщині наших друзів із Республіки Туреччина. Нас пов’язують культурні та бізнесові зв’язки. Ваш приїзд – це підтвердження нашої дружби. Протягом останніх півроку Вишгородська райдержадміністрація разом із турецькими партнерами обговорюють можливість будівництва сучасного сміттєпереробного заводу  на території району. Також розглядаємо можливість співпраці у розвитку сільського господарства. Вважаю, що ваш приїзд – це ще одна можливість зробити крок на зустріч зміцнення наших партнерських стосунків», – привітав гостей Вячеслав Савенок. 
Для студентів Стамбульського університету підготували відеоекскурс, у якому розповіли про історію району та чим зараз живе Вишгородщина. Завідувач відділом методичної та бібліографічної роботи Вишгородської центральної районної бібліотеки Марина Березинець ознайомила членів турецької делегації із визначними пам’ятками та місцями нашого району.  Студентам були презентовані теми «Вишгородщина – історична спадщина Київської області», «Основні пам’ятки Вишгородщини, «Структура публічної влади у Вишгородському районі», «Програма розвитку Вишгородського району Київської області» та «Основні аспекти реформування Вишгородського району». 
Керівник апарату Вишгородської адміністрації Вікторія Потапенко розповіла про роботу державних органів. Ця тема знайшла відгук у студентів. Під час активного обговорення вони намагалися розібратися у рівнях управління. Один із студентів відзначив, що є показовим те, що міністерства діють незалежно одне від одного і таким чином можуть впроваджувати позитивні зміни. 
Начальник управління економіки РДА Світлана Гаврилова ознайомила присутніх із програмою розвитку Вишгородщини. Зацікавило делегацію і фінансування проектів та наповнення бюджету. 
Особливо турецьких студентів зацікавив процес децентралізації, який активно відбувається в Україні, та впровадження ініціативи Президента України «Сільська медицина на селі», яка почала реалізовуватися з Вишгородського району. 
 «Децентралізація дасть змогу покращити динаміку розвитку району та умови проживання населення. Зараз райдержадміністрацією розглядається створення однієї Вишгородської територіальної громади, яка б об’єднала увесь район», – зазначив Вячеслав Савенок. У членів  делегації виникло багато запитань – для чого це потрібно людям, як це працює і що ми прагнемо отримати у кінцевому результаті. Також у ході дискусії обговорено і проблемні сторони впровадження реформи. «Я вважаю недоцільним і незаконним створення об’єднаної територіальної громади лише для того, щоб її створити. Це революційний крок вперед, адже при впровадженні реформи, попри певні нюанси, кожен громадянин відчує покращення», – наголосив голова райдержадміністрації. 
Головний лікар КЗ «Вишгородський районний центр медико-санітарної допомоги» Оксана Морозова розповіла студентам про медичну реформу та відкриття нового фельдшерсько-акушерського пункту у селі Боденьки, про впровадження системи «гроші ходять за пацієнтом». Закордонні гості зрозуміли, що вишгородчани рішуче налаштовані покращити медицину, адже вже  більше 16 тисяч людей підписали декларації з лікарями. Приємно здивувала делегацію і робота новоствореного ФАПу. 
Працівники Вишгородського історико-культурного заповідника продемонстрували закордонним студентам наш український колорит цікавими виставками. Члени делегації з інтересом розглядали старовинні карти з приватної колекції Дмитра Піркла, зацікавлено слухали розповідь про автентичний одяг Київського Полісся. А про нюанси національного вбрання розповіла Олена Беззубенко, керівник творчої майстерні «TanDem», яка презентувала колекцію авторських ляльок. Майстриня захоплюється історією українського одягу та із задоволенням розповідала про це студентам літньої школи. 
На цьому виїзне заняття не закінчилося. Делегація Стамбульського університету відвідала етнографічний музей просто неба «Хутір Савки» у Нових Петрівцях та Національний парк «Межигір’я». 

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 455 | Додав: slovo
comments powered by Disqus