Головна » 2013 » Лютий » 9 » «Результат реформи – за 5 років»
12:33
«Результат реформи – за 5 років»
З початку нового року однією з найбільш обговорюваних тем стала реформа «Швидкої допомоги». Із введенням з 1 січня нових правил, на ідеологів змін у «службі 103» посипався шквал критики від лікарів і пацієнтів. Медики пояснювали, що виконати нові нормативи виїзду до пацієнтів (10 хвилин у місті і 20 – у селі) неможливо через розбиті дороги, відсутність табличок на будинках тощо. Багатьом хворим допомога не надається, адже виклики поділяються на «екстрені» і «невідкладні», а хто розбереться по телефону, який стан хворого? 

Ситуацію прокоментував один з ідеологів реформи, начальник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Михайло Стрельников (на знімку). Зокрема, він сказав: «Раніше, ніж через 5 років, ми результату цієї реформи в повному обсязі не побачимо. На сьогоднішній день у деяких пілотних проектах вже є певні позитивні результати. В Києві за 2012 рік з’явився 21 пункт тимчасового базування «швидких», у Дніпропетровську – близько 40, в До нецькій області. Вінничани, до речі, відновили польоти санітарної авіації», – не забув сказати посадовець. При цьому він уточнив, що Прем’єр-міністр поставив амбітне завдання – кожного року закуповувати 1000 автомобілів «швидкої». Якщо «будемо щорічно протягом 3-4 років купувати 1000 автомобілів «швидкої», то вийдемо на той графік заміни автотранспорту, коли нам буде достатньо на рік купувати 200-300 автомобілів». 

Мимайло Стрельников нагадав, що відповідальність за реформу в конкретному регіоні несе персонально очільник області. «Саме створення резерву паливно-мастильних матеріалів та лікарських засобів вимагаємо від керівників територій на час проведення реєстрації Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», – додав він. Коментуючи інформацію про те, що через те, що не створені пункти базування «швидких», лікарі змушені чекати викликів в холодних машинах, на вулицях, чиновник заявив: «Ми ж не сказали, що якщо у вас немає пунктів, ставте машини на вулиці. Якщо немає умов, забезпечуйте поки в тому режимі, в якому вони працювали... Адже, за великим рахунком, в будь-якій поліклініці можна знайти вільні кімнати. Для цього керівник центру повинен вивчити свою територію, побачити, де є вільні приміщення, звернутися в управління охорони здоров’я, укласти договори і сказати, де місце базування. Хай це не буде зроблено за перший місяць, це може бути зроблено за другий, за третій місяць», – уточнив Стрельников. 

Він також повідомив, що поки будуть залишатися спеціалізовані бригади «швидкої допомоги». «Поки ми не підготуємо того універсального лікаря з медицини невідкладних станів, який буде володіти всіма видами реанімації. Я розумію, що спеціалізовані бригади – це пережиток радянської системи», – розповів високопоставлений медик. «На виклик може приїхати фельдшер лінійної бригади, виявити обширний серцевий напад і викликати спеціалізовану бригаду. А фельдшер повинен забезпечити свій обсяг роботи, зробити тромболізис, зняти кардіограму і т.д. Його завдання – не пропустити момент, почати необхідну терапію, яка повин на бути продовжена лікарською спеціалізованою бригадою і в умовах стаціонару», – підсумував чиновник. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 534 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus