Головна » 2018 » Листопад » 16 » Позитивні зміни – неминучі
10:08
Позитивні зміни – неминучі

За вікном пролетів перший сніг, а мешканці Вишгородського району отримали перші платіжки за тепло. Головне запитання: «Як платити менше?» редакція газети «Слово» і поставила керівнику Вишгородського районного КП «Вишгородтепломережа» Олександру Тарану. Дорогі читачі, у цьому інтерв’ю ви маєте змогу знайти фахові відповіді на найболючіші запитання. 
– Олександре Володимировичу, скажіть для початку декілька слів про підприємство «Вишгородтепломережа».

– Перш за все варто зазначити, що Вишгородське районне комунальне підприємство «Вишгородтепломережа» – це власність громади району, що дуже важливо, адже комунальні послуги у нашій державі можуть надаватися і приватними фірмами. Сьогодні ми є найбільшим комунальним підприємством району, у нас працює майже три сотні людей. ВРКП «Вишгородтепломережа» – найбільший платник податків у місцевий бюджет серед інших комунальних підприємств. Тому колектив підприємства, як ніхто, зацікавлений у тому, щоб результат нашої діяльності, з одного боку, приводив до позитивних фінансових і виробничих показників, а з іншого – максимально задовольняв потреби мешканців Вишгородщини.  
На обслуговуванні підприємства перебуває 41 котельня, вони розташовані у двадцять одному населеному пункті району. Із них у Вишгороді знаходяться шість: три центральні газові та три будинкові.
– Хто є вашим постачальником газу? 
– Ми працюємо виключно з НАК «Нафтогаз України». Формально альтернатива «Нафтогазу», як постачальнику блакитного палива,  є, але, як показує практичний досвід, робити заміну державній компанії поки ще недоцільно. Бо лише ця компанія повністю відповідає тій системі розрахунків за газ і тепло, яка існує на даний час в Україні. Найважливішою перевагою проведення розрахунків через НАК «Нафтогаз» є можливість жителів Вишгородського району використовувати для розрахунків за тепло наявні пільги або субсидії. Це дуже важливо, оскільки не менш ніж 80 відсотків користувачів тепла в нашому районі – це населення. Крім цього, на користь співпраці з НАК «Нафтогаз України» говорить той факт, що такого гарантованого запасу газу, який має ця організація, не має жоден інший постачальник. Дуже часто буває так, що при всій  привабливості ціни на газ у недержавного постачальника самого газу по факту немає. Або у такого постачальника немає довгострокових договорів на транспортування цього газу. На жаль, такі підприємства сьогодні  є ненадійними партнерами.
Але не тільки газ використовується нами для виробництва тепла. Другим за обсягом використання джерелом теплової енергії є дрова. На території району знаходяться чотири державних підприємства, які фахово займаються лісозаготівлею. Ми налагодили зв’язок з усіма цими підприємствами, знаходимо взаємовигідні компромісні рішення в питаннях постачання деревини та порядку розрахунків.  Зараз бачимо у них надійних партнерів, які зрозуміють та допоможуть у складній ситуації. Разом з тим ми відкриті до діалогу з будь-якими приватними виробниками альтернативного палива, а саме: торфу, вугілля, брикетів, енергетичної верби, лузги, тощо у питаннях створення спільних проектів як по використанню такого альтернативного палива на котельнях ВРКП «Вишгородтепломережа», так і по спільному виробництву або вирощуванню такого пального. 
Доречно згадати, що Вишгородський район за обсягами заміни газових котелень на котельні, що працюють на альтернативному паливі – є одним із лідерів у Київській області. Так, із сорока однієї котельні двадцять п’ять працює на дровах, а ще одна – на електриці. 
– Тобто перехід з газу на дрова завжди є економічно вигідним кроком? 
– При розрахунках на папері – так. Але варто враховувати технічний стан мереж і тих котлів, на яких планується виробництво тепла з використанням дров. Бо застаріле або неправильно дібране чи погано налаштоване котельне обладнання може звести нанівець усю економічну вигоду переходу з газу на дрова. Так, котли, які сьогодні у Вишгородському районі використовуються для виробництва тепла «на дровах», давно вичерпали не тільки свій моральний, а й фізичний ресурс. Враховуючи це, ми сьогодні дуже обережно говоримо про суто економічну доцільність роботи нашого котельного обладнання на альтернативних видах палива.
Проте існує інша позитивна сторона справи. Перехід на альтернативні види палива, на прикладі Вишгородського району – це деревина, ми отримуємо повну незалежність від газу, як від ненадійного джерела енергії. Треба визнати, що в світлі нинішніх реалій газ чим далі, тим більше перетворюється на дуже ризикований вид палива. Давайте пригадаємо березень цього року, коли через якісь суто політичні обставини Росія несподівано вдалася до критичного зниження тиску газу, який транспортується територією України до Європи.  Не будемо вдаватися в оцінку дій керівників енергетичного сектора країни, які виявилися повністю не готовими передбачати подібні виклики, але уряд був змушений вдатися до надзвичайного кроку – знизити середньодобове споживання газу для населення і підприємств теплоенергетики на 20%.  Треба розуміти, що такий рівень скорочення споживання газу фактично означав лише одне – майже холодні батареї в оселях та істотне зниження температури в приміщеннях громадського призначення. І влада на місцях була змушена вдатися до таких непопулярних заходів. У Вишгороді та Димері, там, де тепло виробляється на газових котельнях, були закриті школи, дитячі садочки, до мінімуму було знижено опалення в багатоквартирних будинках. Від серйозних наслідків нас усіх тоді врятувало лише те, що цей надзвичайний стан тривав лічені дні. І лише в тих населених пунктах, де тепло вироблялось на «дров’яних» котельнях – про всі ці негаразди навіть не здогадувалися. В школах, поліклініках, дитячих садочках, клубах і бібліотеках було тепло і затишно.
Тому повторюся – відмова від газу – це перш за все захист від економічних і політичних ризиків, на які ми, як споживачі, не можемо вплинути, але які традиційно супроводжують «газове питання».
Якщо все ж таки говорити про економічну доцільність роботи комунального підприємства «Вишгородтепломережа»  на «дров’яних» котельнях, то варто зазначити, що керівництво райдержадміністрації і районна рада, як власник нашого підприємства, чітко поставили собі за мету – зробити стовідсоткову заміну застарілих дров’яних котлів на нові. Програма дуже амбітна, складна і розрахована на два роки. Саме в ці дні ми підводимо підсумки тендеру на закупівлі 32 твердопаливних котлів, які замінять старі. Тож інформуємо усіх читачів, що наступний опалювальний сезон плануємо провести на нових дров’яних котлах. Упевнений, що тоді і очевидні економічні переваги від переходу на альтернативні види палива не змусять на себе довго чекати. 
– Яке ваше ставлення, як фахівця, до рішення уряду вирівняти ціну на газ для усіх груп споживачів? 
– Усім відомо, що 19 жовтня цього року уряд прийняв рішення, яким за рахунок збільшення ціни на газ для населення було вирівняно ціну на газ для трьох груп споживачів: населення, бюджетних організацій та інших споживачів. З моєї точки зору, само по собі рішення щодо застосування єдиної ціни на газ, яка діє для всіх груп споживачів блакитного палива – правильне. Єдина ціна позбавляє всякого сенсу створення корупційних схем, які б мали на меті незаконне збагачення за рахунок отримання газу за заниженими цінами. А ось що стосується того, що таке вирівнювання відбулося за рахунок лише гаманця людей – мене засмучує. Це турбує мене як і пересічного громадянина. Як фахівця, мене більше хвилює інше. Якщо погодитися з тим, що в силу певних, але не відомих широкому загалу українців обставин макроекономічного та геополітичного характеру, Кабінет Міністрів дійсно зробив єдиний можливий і правильний крок і пішов на непопулярні заходи заради майбутнього зміцнення держави і її громадян, то чому ми не чуємо від можновладців такої ж чіткої і впевненої артикуляції стосовно шляхів пропорційного зростання доходів людей та їх фінансової спроможності? Сподівання чиновників на вирішення всіх фінансових проблем, які сьогодні постали перед тисячами родин у зв’язку з подорожчанням газу лише за рахунок системи пільг і субсидій, доволі сумнівне. А може, всі наші побоювання марні, і в проекті бюджету на 2019 рік закладені дієві механізми грошової підтримки українців, і ми просто їх ще не побачили? Будемо сподіватися.
– Олександре Володимировичу, наші читачі запитують, чи входить у платіжки втрата теплоносія при транспортуванні по  трасі?
– Ні, не входить. Мешканці багатоквартирних будинків сплачують лише за те тепло, яке фактично потрапило в будинок. Нагадаю, що у Вишгороді всі житлові будинки оснащені будинковими лічильниками тепла. І тільки їх показники використовуються для обчислення вартості тепла, спожитого мешканцями кожного конкретного будинку. Всі втрати теплоносія, що трапилися в котельні або на теплотрасі на шляху до будинкового лічильника, лягають на збитки теплопостачальної компанії, і мешканці до них не мають жодного відношення. Чого не можна сказати про втрати тепла, які виникають у самому будинку – через незачинені вікна та двері в під’їздах, через неутеплені горища, підвали і труби внутрішньо-будинкових мереж в цих приміщеннях, через будь-які аварійні витоки теплоносія всередині будинку, через зайве використання тепла вашим сусідом, який самовільно поставив батареї на балконі або лоджії,  і таке інше – всі ці втрати тепла будуть розділені між мешканцями будинку і знайдуть своє відображення у платіжках. 
Окрему негативну роль у створенні внутрішньо-будинкових втрат тепла також відіграють занедбані та не відрегульовані системи внутрішньо-будинкових теплових мереж. Відповідальність за якісне обслуговування та утримання згаданих мереж несуть управляючі компанії. До початку опалювального сезону представники управляючої компанії повинні підготувати всі внутрішньо-будинкові системи. ВРКП «Вишгородтепломережа» до цієї роботи відношення не має. 
– Що робити, якщо у квартирі температура нижче 18 градусів? До кого звертатися у такому випадку, хто відповідальний?
– Якщо у вашій квартирі температура нижче 18 градусів, ви маєте право звернутися до представників тепломережі. Не важливо, чи у одній кімнаті холодно, чи по всій квартирі, викликайте контролера, який має скласти відповідний акт. За допомогою цього акта вам буде зроблено перерахунок оплати за тепло. Але пам’ятайте, що підставою для перерахунку може стати лише той акт, який складено за участю представника «Вишгородтепломережі». Що стосується причин, які призвели до похолодання повітря у вашій оселі, то відповідальними за їх усунення може бути як тепломережа, так і управляюча компанія. В залежності від конкретних обставин.
Взагалі, для того, щоб уникнути колективної безвідповідальності перед споживачем за якість послуг з опалення, на мою думку, треба започаткувати практику, коли протягом усього процесу теплопостачання, від моменту виробництва тепла до моменту його потрапляння в квартиру, відповідальність  повинна лежати винятково на одному надавачі послуг з опалення. А не на двох, як зараз – за щось відповідає тепломережа, а за щось – управляюча компанія. Ми пильно стежимо за відповідними змінами в законодавстві і готуємось до того, щоб запропонувати мешканцям квартир в багатоповерхівках послуги за новою концепцією. Тобто, щоб наше підприємство також обслуговувало і внутрішні будинкові тепломережі. За старою схемою, я маю надію, ми працюємо останній сезон.
– За якою структурою формуються тарифи на тепло? Як на ці тарифи вплинули останні зміни ціни на газ?
– Структуру тарифу, тобто, що може бути включено в тариф, а що ні, для нашого підприємства встановлював незалежний державний орган – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Сьогодні в структуру тарифу ВРКП «Вишгородтепломережа» перш за все включена вартість газу, питома вага якої складає більше 80 відсотків. В інші 20 відсотків питомої ваги тарифу перш за все входить вартість електроенергії, заробітна плата, податки, послуги банку та пошти, амортизаційні відрахування. Варто наголосити, що тариф нашої тепломережі взагалі не передбачає отримання прибутку.   
Щодо зміни діючих тарифів на тепло. Як ми згадували, уряд встановив нову єдину ціну на газ для всіх категорій споживачів, а саме: 8550 грн з урахуванням податків і транспортування. При цьому ціна на газ для населення  подорожчала на 23,5%, а для бюджетних та інших споживачів ціна навпаки знизилася на 19%. Після проведення відповідних перерахунків ми прогнозуємо, що тариф на тепло для населення в Вишгородському районі має зрости на 18%, а тарифи для бюджетних і інших споживачів, навпаки, мають зменшитися на 16%. Наші розрахунки щодо зміни тарифів на опалення  вже були розглянуті колегією Вишгородської райдержадміністрації, і на сьогодні вони передані на розгляд депутатів районної ради. Для них це буде важке рішення. Заради справедливості треба зауважити, що тарифи на тепло для населення можна і не підвищувати, якщо прийняти відповідне рішення  і відшкодувати суму очікуваного подорожчання газу із бюджету. Звичайно, за наявності фінансової спроможності наших місцевих бюджетів. У будь-якому випадку тепер питання «чи піднімати тарифи на тепло для населення, чи ні» – знаходиться в руках депутатів районної ради, Вишгородського міського голови, Димерського селищного голови, сільських голів Демидова і Нових Петрівців та депутатів місцевих рад.
– Читачів хвилює питання, що потрібно робити, аби була економія тепла, адже сьогодні оплачувати цю послугу стало важко, а без неї теж ніяк не обійтись?
– Перш за все у багатоповерхівках потрібно зменшити витрати  на опалення місць загального користування. Утеплювати фасади будинків. Адже, щоб платити менше, потрібно менше споживати. Цілісне утеплення фасадів будинків, а не часткове, – це рішення, яке допоможе мешканцям залишатися в теплі і платити на 20-30% менше. 
Другий момент. Щоб приймати виважені рішення, потрібно володіти інформацією щодо проблеми, яку ви збираєтесь вирішити. Нагадаю, що у Вишгороді кожен із житлових будинків має вузол обліку, який дає цілий спектр технічних показників і які споживач тепла може контролювати. Тепломережа запрошує представників будинків брати участь у звірці цих показників. Такі звірки відбуваються систематично, один раз на місяць. Але вважаю, що цього замало, щоб розуміти повний і об’єктивний стан справ із теплоспоживанням кожного конкретного будинку.
 У багатьох споживачів є бажання бачити цю інформацію і, звісно, контролювати її щоденно. Сьогодні більша частина будинків в Вишгороді може бути обладнана пристроями віддаленого доступу. Цей пристрій, без реконструкції системи, ставиться на лічильник тепла і в реальному часі надає інформацію щодо роботи вузла обліку. Бажання мешканців володіти та контролювати всю інформацію щодо теплопостачання в свої будинки – нами вітається. Але, на превеликий жаль, сьогодні лише два будинки у Вишгороді обладнані пристроєм віддаленого доступу до показників лічильника. Один із цих  будинків знаходиться по вулиці Дніпровська, 4, де  «Вишгородтепломережа» з метою популяризації самостійно встановила згаданий пристрій. Інший будинок за адресою: вулиця Кургузова, 3-б, було обладнано за активного сприяння депутата міськради О. Семенова. Можливість оперативно контролювати споживання тепла на сьогодні є нагальною потребою, адже саме в такий спосіб мешканці зрозуміють, скільки непотрібного тепла і коли вони споживають. 
Наступний момент. Існуюча централізована система опалення в наших містах прокладалася в ті часи, коли питання, скільки коштує тепло, нікого не цікавило. Тому система побудована таким чином, що ми зі своїх котелень позбавлені можливості  індивідуально регулювати обсяг тепла, який попадає в той чи інший конкретний будинок. Мешканці багатоповерхівок у цьому питанні відмовляються нас розуміти, тому протягом опалювального сезону ми часто отримуємо телефоні дзвінки, коли жителі одного будинку скаржаться, що їм холодно, а жителі іншого – що їм занадто жарко.
– Справді, а чому в одних будинках відкривають вікна під час опалювального сезону, а в інших додатково вмикають обігрівачі?
– Є будинки, які знаходяться на великій відстані від котельні, а є будинки, які розташовані біля котельні. Відповідно ми подаємо таку температуру води, яка б забезпечила потрібний температурний режим у віддалених будинках, тому ті будівлі, що знаходяться ближче до котельні можуть прогріватися  більше. Це якщо загальними фразами пояснювати ситуацію.
 Варто пам’ятати, що у нас є ще цілий ряд споживачів, заради яких ми підтримуємо підвищені показники теплоносія в загальній мережі – це дитячі садочки, школи та медичні заклади. 
Постає справедливе запитання, то що ж робити, коли у мешканців окремо взятого будинку є бажання трохи заощадити на опаленні (наприклад, протягом дня, коли всі на роботі, або в березні, коли вже пригріває сонечко), а існуюча  централізована система опалення в населеному пункті суто з технічних причин не дозволяє цього зробити? В усьому цивілізованому світі, де давно навчилися рахувати власні кошти, для вирішення згаданого питання використовують індивідуальні теплові пункти (ІТП). Тобто, між централізованою трасою тепломережі і безпосередньо будинком встановлюється цей ІТП, який програмується в індивідуальному порядку і забирає стільки тепла з централізованої мережі, скільки потрібно саме цьому будинку. Облаштування багатоповерхівок такими ІТП дозволяє скоротити зайве споживання тепла до 10-15%. 
А тепер давайте разом переймемося питанням – чи є серед мешканців багатоквартирних будинків люди, які б відмовилися побачити у своїх платіжках зменшення не менше, ніж на третину нарахувань за тепло? Мабуть, таких людей немає. Звичайно, це можливо лише за умови виконання тих заходів з енергозаощадження, про які ми сьогодні говорили. Доречно згадати, що фінансування таких заходів якщо не в повному обсязі, то частково, цілком під силу міським бюджетам. Було б бажання. Тим паче, що держава дає певну кредитну підтримку таким ініціативам. 
Зі свого боку фахівці КП «Вишгородтепломережа»  докладуть максимум зусиль, щоб разом із депутатами міськради, міським головою та головами селищних і сільських рад, де є багатоквартирні будинки, терміново започаткувати впровадження цільових бюджетних програм щодо заходів з енергозбереження в таких будинках. Це єдиний шлях не на словах, а на ділі підтримати наших людей в час фінансових негараздів.
– Як ВРКП «Вишгородтепломережа» бере участь у розрахунках із використанням пільг або субсидій? І що ви робите з боржниками?
– Тепломережа веде постійну звірку із соціальними службами району щодо переліку осіб, які мають право на певні пільги або субсидії. Сам по собі процес зарахування пільг або субсидій в рахунок сплати за спожите тепло є автоматичним. Головне завдання людей – своєчасно оформити субсидію або пільги і, звичайно, не втратити їх. Нагадаю, що порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг може змінюватися, і за цим треба стежити. Крім того, підставою для анулювання вже наданих пільг чи субсидій може стати наявність у людини заборгованості за житлово-комунальні послуги.  
Щодо боржників за отримане тепло, то треба визнати, що їх кількість, на жаль, не зменшується, попри всі наші намагання скоротити суми такої заборгованості. Вважаю, що це є прямим наслідком поступової втрати платоспроможності наших громадян.
Формально тепломережа має право не подавати тепло в будинок, якщо у ньому проживає злісний неплатник. Але, в останні роки, ми не застосовували це право, адже ми є комунальним підприємством і розуміємо, заради кого ми працюємо. Намагаємося у рамках діалогу вирішити цю проблему. У разі великої заборгованості пропонуємо людині підписати договір реструктуризації, так би мовити, надаємо розстрочку на сплату. Якщо домовитись не вдалося, ми звертаємося до суду. Виконання рішення суду щодо стягнення заборгованості покладається на відповідну державну виконавчу службу, і тут є один, але дуже важливий нюанс – нещодавно уряд ухвалив рішення щодо створення інституту приватних виконавців, тобто тепер до боржника може прийти не тільки державний виконавець, а й приватний. Світовий досвід з цього питання свідчить про високу вмотивованість і високу результативність роботи таких недержавних виконавців. ВРКП «Вишгородтепломережа» на сьогодні ще не має досвіду співпраці з новоствореною службою. Також варто зауважити, що, починаючи з 2019 року, на заборгованість будуть нараховуватися штрафні санкції. Крім того, діє норма закону, в якій зазначено, що при наявності великої заборгованості, яка не виплачується, постачальник комунальних послуг має право накладати стягнення на майно споживача. Звичайно, за умови дотримання всіх процедур.
Тому, виходячи з усього переліченого, закликаю всіх наших споживачів дуже відповідально ставитися до питання своєчасної та повної сплати за отримане тепло. У  разі виникнення труднощів із оплатою – терміново звертайтися до фахівців ВРКП «Вишгородтепломережа». Будемо разом шукати вихід із ситуації, що склалася.
– Чи можна відмовитися від послуг з централізованого теплопостачання, якщо не влаштовує якість або ціна такої послуги?
– Якщо ви проживаєте або ведете бізнес в окремій будівлі, то ви маєте право  відмовитись від послуг з централізованого теплопостачання в будь-який час. Звичайно, з додержанням усіх юридичних і технічних процедур. Якщо ви є мешканцем багатоквартирного будинку, то від’єднатися самому без участі та згоди інших співвласників цього будинку, наскільки мені відомо, неможливо. У Вишгородському районі достатньо прикладів, коли споживачі від’єднувалися від мереж централізованого теплопостачання, але тільки всім будинком. У будь-якому випадку, якщо у вас виникло таке бажання, вам потрібно офіційно звернутися до відповідної постійно діючої комісії Вишгородської районної ради з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.
–  Олександре Володимировичу, щоб ви хотіли побажати читачам «Слова»?
– Бажаю тепла не лише в домівках, а в першу чергу – в серцях. Також хочу наголосити, що ВРКП «Вишгородтепломережа», відкрита для діалогу. Кожен охочий може звернутися з будь-яким питанням до працівників підприємства або особисто до мене та отримати вичерпну відповідь. А при необхідності знайти компромісне рішення вирішення будь-якої проблеми, пов’язаної з діяльністю тепломережі.

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, 
Христина БАРАНОВСЬКА, 
«Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 581 | Додав: slovo
comments powered by Disqus