Головна » 2014 » Травень » 8 » Подвиг, увічнений на полотні
12:10
Подвиг, увічнений на полотні
Скільки б років не відійшло у віч­ність, але людська пам’ять буде берегти у своїх глибинах те, що змушує серце не лише озиватися радістю, а й стогнати від болю й співчуття до тих, чиє життя було жорстоко обірване чи осиротіло від втрати рідних та близьких. 
 
4 травня виповнилося 34 роки відтоді, як у Нових Петрівцях була відкрита діорама «Битва за Київ. Лютізький плацдарм 1943 році», присвячена визволителям Києва. Діорама була створена митцями московської студії військових художників ім. М. Грекова. Безпосереднім виконавцем живописного полотна був майстер батального живопису, заслужений художник Росії, лауреат Державної премії ім. Рєпіна Микола Сергійович Присєкін. Вогненним подихом війни віє від цього величного полотна. Кажуть, перед тим, як створити діораму, Микола Сергійович чимало походив по дніпровських пагорбах і висотах, густо начинених свинцем, кулями та осколками. 
 
«Над діорамою я працював з 1975 року, – розповідав художник. – Довелось досконально вивчити багато документів і матеріалів про Київську наступальну операцію, не раз побувати на місцях битви під Лютіжем, зустрічатись з її учасниками, зокрема, у Москві – з колишнім командувачем 38-ї армії генерал-полковником, а згодом Маршалом Радянського Союзу Кирилом Москаленком, а в Києві – з колишнім командиром 240-ї стрілецької дивізії Терентієм Уманським та іншими бойовими офіцерами, сержантами та солдатами. Значну допомогу надали мені історики, науковці, а також прості хлібороби – живі свідки бойових днів тих часів. За все це – спогади, поради, зауваження – я щиро вдячний їм. А як це зроблено, як втілена ідея і задуми створення діорами судіть самі, хай про це скаже своє слово відвідувач».
 
Можна багато говорити і писати про художні достоїнства однієї з найбільших батальних діорам в Україні, адже полотно займає площу 203 квадратних метри. Але головне – це правдивість, дійсність зображення, де все реальне – і подія, і люди, і місця. У яскравих образах героїв атаки – опалені війною обличчя командира стрілецького батальйону І. Стратейчука, командира кулеметного взводу М. Павлова, (до речі, на відкритті діорами в 1980 році підполковник запасу М. Павлов виступав і не зміг стримати сліз) та інші реальні бійці та командири 240-ї стрілецької дивізії. І вже стільки років відвідувачі музею – ветерани, поціновувачі історії, студенти, школярі вражаються цьому твору мистецтва, прекрасному пам’ятнику мужнім і відважним учасникам баталії.
 
Один з ветеранів, артилерист, що приїжджав до нас, написав у книзі відгуків: «На фронті ми з друзями мріяли, що після війни художники візьмуться за пензлі, щоб відобразити військові дні. Але ми боялись, чи зуміють вони донести до поколінь, як воно було насправді. Коли я побачив діораму я зрозумів: художник справився з цим завданням».
 
4 травня 1980 року на відкритті діо­рами були присутні голова Президії Верховної Ради Української РСР О. Ват­ченко, командувач військ Київського військового округу І. Герасимов, а також ветерани та мешканці села Нові Петрівці.
 
6 листопада 2013 року панорамне фото діорами «Битва за Київ. Лютізький плацдарм 1943 року» було виставлене на художній виставці «Форсування Дніпра», присвяченій 70-річчю визволення столиці України м. Києва, у Центральному музеї Великої Вітчизняної війни (Москва). Дирекція музею запросила директора Івана Вікована та колектив нашого музею-заповідника на відкриття цієї виставки. 
 
Суворі випробування випали на долю нашого народу і його армії під час війни. Але в єдиноборстві з фашизмом він вийшов переможцем. І сьогодні хвилює і вічно хвилюватиме вдячних людей закарбований на діорамі солдатський подвиг на Дніпрі і Велика Перемога у тріумфальному травні 1945 року. 
 
Оксана НАРОЖНА, 
науковий співробітник Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 467 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus