Головна » 2019 » Квітень » 5 » Підсумки першого туру виборів Президента України
15:22
Підсумки першого туру виборів Президента України

Тридцять першого березня відбувся перший тур виборів Президента України. Останнім часом голосування все частіше приносять більш ніж несподівані результати. Референдум у Великій Британії і вибори президента у США… Вибори-2019 в Україні цілком обґрунтовано потрапляють у цей список світових несподіванок. 
Українці прекрасно розібралися у тому, що конституційні повноваження Президента України включають дві основні зони відповідальності: оборону і міжнародні відносини. Тож закономірно, що вони оминули увагою обіцянки кандидатів-популістів, які чого тільки не пропонували: і газ вдвоє-вчетверо дешевше, і мінімальні пенсії у 5000 грн. 
За опрацьованими даними Центральної виборчої комісії лідирує Володимир Зеленський – за нього свої голоси віддали 30,24% виборців. За Петра Порошенка проголосували 15,95% виборців. Юлія Тимошенко набрала 13,40%, Юрій Бойко – 11,67%, Анатолій Гриценко – 6,91%, Ігор Смешко – 6,04%, Олег Ляшко – 5,48%. Олександра Вілкула підтримали лише 4,15% виборців і Руслана Кошулинського – 1,62%. Решта кандидатів не набрали й одного відсотка.
Несподіваною стала явка виборців. За даними ЦВК, участь у виборах Президента України взяли понад 62,8% виборців із 199 округів. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, адже на території України активність виборців була ще вищою – 63,53%. Найбільш активними виборці були у Волинській (68,35%) та Київській (66,49%) областях. Явка на територіальний виборчий округ №96, до якого входить Вишгородський район – 66,9%. На позачергових президентських виборах у 2014 році явка становила близько 60%. Тоді виборці обирали серед 23 кандидатів у президенти. Найвищий показник був зафіксований у Львівській області (78,2%).
Цьогорічну активність підтверджує і той факт, що до Державного реєстру виборців у Вишгородському районі із заявами на тимчасову зміну місця голосування звернулося більше 2500 громадян.
Перший тур виборів в Україні пройшов конкурентно та демократично. Закордонні спостерігачі впродовж виборів зафіксували незначну кількість порушень, які не вплинули на результати голосування. У день виборів Президента України зокрема до поліції Київської області надійшло 92 заяви та повідомлення про виявлені порушення, пов’язані з виборчим процесом. Під час проведення перевірки працівниками поліції встановлено, що 49 повідомлень не знайшли об’єктивного підтвердження як порушення виборчого права. Однак були зафіксовані два адміністративних правопорушення на виборчих дільницях. Є порушення на виборчій дільниці у Вишгороді, тут 46-річний місцевий житель намагався винести бюлетень за межі дільниці. Встановлено факт порушення чинного законодавства і відкрито кримінальне провадження за ст. 158-1 Кримінального кодексу України.
Реакція світу на українські вибори не забарилася. Російські засоби масової інформації за усіма правилами інформаційної війни подали викривлену картину президентських виборів в Україні. «Сама виборча кампанія стала найбруднішою за всю історію України, а порушення ще до голосування настільки грубі, що незрозуміло, як можна визнати результати таких виборів», – заявив пріснопам’ятний телеведучий Дмитро Кисельов відразу після закриття дільниць, не знаючи, якими будуть результати. Інші російські державні телеканали повторили схожі твердження. Американське видання «Politico» у матеріалі під заголовком: «Без жартів: комік перемагає у першому турі виборів президента України», зазначили, що цьогорічні вибори «докорінно змінюють українську політику». У американському виданні «New York Times» наголосили, що «Україна функціонує як справжня демократія, хоч із певними проблемами». На думку автора, українці мають справжній вибір, і його результати до кінця не відомі, на відміну від сусідів – Росії та Білорусії.
Другий тур виборів Президента України відбудеться 21 квітня,  в неділю. Одному із кандидатів потрібно набрати 50% плюс один голос. Після урочистої церемонії присяги у Верховній Раді новий глава держави вступить на посаду до 3 червня 2019 року.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 368 | Додав: slovo
comments powered by Disqus