Головна » 2013 » Липень » 6 » Пенсійна система
10:42
Пенсійна система
Зміни до законодавства, які набули чинності з 1-го липня, – перший крок з модернізації пенсійної системи. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська (на знімку), коментуючи набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». 

«У підсумку, оптимізована пенсійна система має стати більш справедливою та орієнтованою на людину», – сказала вона. За її словами, зміни стосуються більшості жінок, осіб, які отримували допомогу з безробіття, фізосіб-підприємців та, безпосередньо, самих пенсіонерів, повідомляє прес-служба КМУ. 

Наталія Королевська відзначила, що жінки отримали можливість включати до страхового стажу період перебування у відпустці по вагітності та пологам, і це дозволить їм раніше виходити на пенсію. «За змінами до пенсійного законодавства до страхового стажу жінкам зараховуватиметься відпустка по вагітності та пологам. Якщо взяти до уваги, що майже кожна жінка в Україні народжує одну, дві та більше дітей, додатковий нарахований страховий стаж подекуди може становити рік та більше», – сказала вона. 

Крім того, за словами Міністра, відтепер під час розрахунку заробітної плати для обчислення пенсії можна буде виключити період отримання допомоги по безробіттю. «Це дозволить громадянам, які отримували допомогу по безробіттю, виключати ці періоди на свій розсуд при розрахунку заробітної плати при обчисленні майбутньої пенсії», – сказала вона. 

Іншим нововведенням, за словами Наталії Королевської, є зміна механізму визначення заробітної плати для обчислення пенсії за неповні місяці, що, насамперед, торкнеться фізичних осібпідприємців. «Визначаючи заробітну плату для нарахування пенсії відтепер враховуватиметься страховий стаж, за який сплачено внесок», – сказала вона. 

Щодо пенсіонерів, то для них змінено порядок щорічного підвищення пенсійних виплат. «Раніше, завдяки законодавчій казуїстиці, існували ситуації, коли підвищення пенсій взагалі можна було не робити. Тепер ми встановили чітку процедуру – пенсії однозначно будуть збільшуватися кожного року», – пояснила Міністр.
Переглядів: 477 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus