Головна » 2015 » Листопад » 5 » Пам’ять – найкраща подяка
21:12
Пам’ять – найкраща подяка

Співробітниками музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» 19 жовтня, у день визволення Сухолуччя, проведено виїзну акцію, присвячену пам’яті загиблих визволителів Києва на Ясногородському плацдармі 1943 року, 71-й річниці визволення України та 72-й річниці визволення вишгородської землі від нацистських загарбників. 
Саме Ясногородський плацдарм восени 1943 року підготував міцний фундамент для створення та розширення Лютізького плацдарму, забезпечивши надійний правий фланг наступу ударного групування 38-ї армії на Київ. Віддаючи життя в районі Ясногородки, солдати стримували сили гітлерівців, що могли бути перекинутими в район Лютежа. Останки загиблих воїнів пошуковці Вишгородського району підіймають на місцях боїв колишнього Ясногородського плацдарму до цього часу. А в Сухій балці, у братській могилі, спочивають більше сорока радянських воїнів, що загинули на плацдармі.
 Акція музею розпочалась виїзною виставкою в приміщенні Ясногородської школи І-ІІ ступенів. Учні школи вислухали урок мужності по темі «Ясногородський плацдарм 1943 року». Потім діти ознайомились з унікальними роботами дитячої художньої студії «Синій птах» села Прелесне Слов’янського району Донецької області. Тридцять набиванок оригінальної художньої техніки розповіли про мрії донецьких дітей 8-15 років про мир, щасливе дитинство, рідну хату, що потонула у квітах… Учням та вчителям Ясногородської школи так сподобались роботи донецьких дітей, що вони вирішили зробити гурток нитяного живопису в своїй школі.
Але акція на цьому не закінчилась. Співробітники музею на чолі з директором взяли участь в траурному мітингу та урочистостях на честь 72-ї річниці визволення Сухолуччя. Свято організовано сільською головою О. Чуж за підтримки мецената С. Миронова. Для гостей та жителів села була представлена виставка з експозиції музею. Унікальні фотографії, деякі експонувались вперше, розповідали про історію музею, а також діяльність волонтерів Вишгородського району в зоні проведення АТО. Для огляду виставлено декілька інсталяцій з речами загиблих солдатів Другої світової війни, знайдених пошуковцями саме в цьому районі. Приємно, що сільська рада доповнила цю маленьку виставку фото- та письмовими матеріалами з історії рідного села, листування з ветеранами тощо.
Мітинг розпочався з заупокійної молитви отця Олександра. Директор музею-заповідника, почесний громадянин Нових Петрівців та Вишгородщини Іван Вікован у своєму виступі наголосив, що пам’ ять про полеглих завжди у пам’яті живих, розповів про діяльність музею та депутатського корпусу у справі вшанування подвигу та пам’яті визволителів Києва. Перед громадою виступила місцева поетеса Юлія Манаєва з авторськими віршами про події далекої війни і сучасні на сході України. Проникливі, чисто жіночі вірші про горе матерів, що втрачають своїх синів, торкнулися серця всіх присутніх, у багатьох літніх жінок в очах стояли сльози. Голова сільської ради ветеранів, колишня вчителька Р.Андрієнко зачитала громаді твори дітей, сухолуцьких школярів 70-х років про війну. І це було дуже зворушливо. Інші виступаючі наголошували, що війна – це зло, і треба пам’ятати про це завжди. 59 жителів Сухолуччя навічно залишились в землі на полях битв Другої світової війни. 10 жителів села працювали, ризикуючи кожного дня, в партизанському загоні «Перемога». 99 радянських воїнів загинуло при визволенні села в 1943 році. У виступах було сказано добрі слова і про присутніх дітей війни, що росли у важкі, голодні воєнні та повоєнні часи.
Учасники мітингу поклали квіти до братської могили та вшанували пам’ять про загиблих воїнів хвилиною мовчання. Після мітингу всіх учасників та гостей було запрошено до поминального столу.
Невдовзі фонди музею-заповідника поповняться новими експонатами – історичними фотографіями та розповідя­ми жителів села, дякуючи патріотичній роботі активістів Сухолуччя.
Мітинг та урочистості, що відбулися у селі, ще раз підтвердили відомий всім вислів, який ми нерідко забуваємо у вирі щоденних турбот: «Пам’ять – найкраща подяка тим, хто віддав за Батьківщину найдорожче – життя».

Ольга СУБАЧ, 
завідуюча відділом експозиції Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році». 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 490 | Додав: slovo
comments powered by Disqus